> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Fakirler ve miskinler
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Fakirler ve miskinler  (Okunma Sayısı 578 defa)
13 Ağustos 2012, 10:08:39
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 13 Ağustos 2012, 10:08:39 »



İKİNCİ BÖLÜM FAKİRLER VE MİSKİNLER


Madde 33. Hak Ediş Şartları:

Zekât gelirinde hak sahibi fakir ye miskin olmak için,  aşa­ğıdaki şartlar bulunmalıdır:

a) Müslüman olmak,

b) Nisabı bulan ve kendisi ile bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin zarurî ihtiyaçlarından fazla malı bulunmamak,

c) Kendisinin veya bakmakla yükümlü olduğu aile fertleri­nin geçimini sağlayan kazanç, gelir, nafaka hakkı veya iradı bu­lunmamak; bunun sebebi, tembellik ve rızkını sağlamaya çalış­mama olmamalıdır.

d) Aşağıdaki gruplardan birine mensup olmak:

1. Yetim ve buluntu çocuklar,

2. Dul ve boşanmış kadınlar,

3. Yaşlılar,

4. Hasta ve boşanmış kadınlar,

5. İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına yakalananlar.

6. Tamamen veya kısmen ya da geçici olarak aciz (çalışamayacak durumda) olanlar,

7. Özürlü ve sakatlar,

8. Hamile, doğum yapmak üzere veya yapmış kadınlar,

9. Kendileri veya aile fertleri hapiste olanlar,

10. Kayıp veya esirlerin aileleri,

11. Çalışamayanlar,

12. Kendilerinin ve bakmakla yükümlü olduklarının ihtiya­cını gidermeye gelirleri yetmeyen zekât memurları.

13. Aile yüklerini karşılamaya muhtaç olanlar,

14. Yararı ve yükselmesi umulan öğrenciler,

15. Teknik meslek veya yararlı sanat eğitimi görmek iste­yenler,

16. Uygun meskeni bulunmayanlar,

17. Yeterli maddi imkân bulamayan evlenmeye aday kız ve erkekler,

18. Kaza veya afete uğrayıp muhtaç düşen ve başka bir kay­nak veya gelirle bu kaza ve âfeti atlatamayanlar.

 
Madde 34. Çalışamamanın Esasları Ve İspatı:

 

Kişinin kazanç sağlamayacak durumda oluşuna dair değer­lendirme yapmak için aşağıdaki kurallara uyulur:

a) Çalışmaktan büsbütün âciz olma şartı aranmaz. İş bulama­yan kazanç sağlayabilecek kişi zekât alabilir, çünkü böylesi aciz hükmündedir. Çalışıp yeterli gelir sağlayanlar, ihtiyaçları ölçü­sünde zekât alabilirler.

b) İhtiyacını sağlayacak geliri olmayanlar, fakir kabul edi­lir. Böylelerine ihtiyacı ölçüsünde zekât ödenir,   malını satmaya zorlanmazlar.

c) Kazanç olarak değerlendirilecek gelir, kişinin durumuna ve şahsiyetine yakışan nitelikte olandır. Bu nitelikte olmayan ka­zanç, yok hükmündedir. Bedenî çalışmayla kazanç sağlama alış­kanlığı olmayan ilim adamı, edebiyatçı ve benzerleri, uygun bir iş buluncaya kadar fakir ve miskin payından zekât alabilir.

d) Çalışmaya gücü yetip, ilim tahsili dolayısıyla buna imkân bulamayan,  tahsili devam eden ve müslümanlara yararlı olacağı umulanlar,  zekât alabilirler,  kitaplarını veya öğrenim araçlarını satmaya zorlanmazlar.

e) Hak ediş şartlarının bulunup bulunmadığı; ilgiliye sor­mak, şahsî ve ailevî evrakından bilgi almak, özel idare ve iş kuru­luşları nezdinde araştırmak ve duruma göre bilirkişi ve tanıkları dinlemek suretiyle, sosyal araştırma yoluyla gerçekleştirilir.

 
Madde 35. Yetecek Miktar:

 

Zekât, hak sahibi fakirin -veya miskinin- kendisinin veya bakmakla yükümlü olduklarının insanlık şerefini koruyacak uy­gun insanî bir seviyede yaşamak için gerekli ihtiyaçları karşılar.

Hak ettiği menfaat ve hizmetler, aşağıdaki maddelerde düzenle­nenlere göre belirlenir.

 
Madde 36. Fakirlerin Hak Edişleriyle İlgili Tüzükler:

 

Bu kanuna dayanarak çıkarılacak tüzükler, aşağıdaki şart­ları gözetmek kaydıyla, bu tüzüklerin hükümlerine uygun olarak fakir ve miskinlerin hak ettiği menfaat ve hizmetlerin belirlenme esaslarını içerir:

a) Sağlanan menfaat ve hizmetlerin amacı, yoksulluğu ortadan kalkıncaya kadar kişiyi zenginleştirmektir.

b) İhtiyaç ölçüsünde ödeme yapılır, hak ediş sebepleri bulun­duğu takdirde birden çok menfaat ve hizmetten yararlanılabilir.

c) Zekâtın tahsil edildiği yerdeki hak sahiplerine harcama önceliği ve merkez teşkilâtı ile taşra teşkilatının uyumu içinde ze­kâtın başka yerde harcanma esasları gözetilir.

 
Madde 37. Maaş Ve Yardımlar:

 

1. Yaşlılık, hastalık, özür ve sakatlık, geçimi sağlayanın kaybedilmesi veya başka bir sebeple tamamen geçimini sağlamak­tan âciz olana tam bir aylık bağlanır.

2. Kazanma gücünü eksiltici kısmen acizlik durumunda, tam maaşa kıyasla acizlik derecesine göre değişen bir maaş bağlanır.

3. Çalıştığı halde kazancı yetmeyen fakire, kazancı ve tam maaşa kıyasla belirlenen kısmî bir aylık maaş bağlanır.

4. Maaş, kazanmaktan acizlik devam ettikçe ödenir. Acizlik -yetimin kazanmaya gücü yeterek bulûğa ermesi veya dulların ev­lenmesiyle- kalkarsa, maaş ödemesi durdurulur.  Tam acizlik -hastanın durumunun iyileşmesi gibi- kısmî acizliğe veya kısmî acizlik tam acizliğe dönüşürse, hak edilen maaş yeni acizlik du­rumuna göre belirlenir.

5. Kazanmaktan acizlik -hastalık, kaza, işsizlik vb. sebebiyle-geçici olursa, acizlik sebebi ortadan kalkıncaya kadar geçici nite­likte aylık yardım hak kazanılır.

 
Madde 38. Maaşların Asgarî Sınırı:

 

Bu kanunun uygulanması için çıkarılacak maaş tüzüğü, ay­lık tam maaş elli Mısır cüneyhinden az olmamak kaydıyla, her durumda ödenecek maaş ve yardımın miktarını belirler. Asgarî sınır olan bu miktara, eş veya eşler için aylık yirmi Mısır cüneyhi,bakmakla yükümlü olunan çocuklar için de aylık yirmi Mısır cüneyhi eklenir.

 
Madde 39. Üretim Gereçleri Ve Katılma Payları:

 

Çalışıp kazanmaya ve kendisi ile ailesinin geçimini sağla­maya gücü yeten fakir ve miskine, iyi yaptığı iş veya meslekle il­gili çalışma araçları, bakacağı hayvanlar, kişi veya eşya taşıya­cak araba, avcılık için kayık veya katılma payı, bir çiflik veya top­rak ya da atölye veya fabrika hissesi gibi çalışma ve üretim gereç­leri veya katılma payları verilir.

Bütün bu durumlarda, iş ve üretimdeki ciddiyetini sağlama alan ve kendisine tahsis edilen araç ve gereçleri korumayı sağla­yan ihtiyat tedbirleri alınır.

 
Madde 40. Karz-ı Hasen Ve Üretim Yardımları:

 

Tüzük, hak sahibinin ihtiyacı yardım veya borç talebini ge­rektirdiği sürece, iş ve üretime yardımcı olmak ve faizli krediden kurtarmak için üretim yardımları ve karz-ı hasen hizmetleriyle il­gili düzeni belirler.

 
Madde 41. Eğitim Ve Öğretim:

 

1. Tüzük, hak sahiplerine, aşağıdaki kültür ve eğitimle ilgili hizmetlerin sağlanmasını düzenler:

a) Okuma-yazma öğretimi,

b) Genel kültürün yaygınlaştırılması,

c) Çocukların ve gençlerin İslâmî terbiyesi,

d) Kur'ân'ın ezberlenmesi,

e) İster gençlerden ve büyüklerden, isterse genç kızlardan ve yetişkin kadınlardan olsun, kalifiye (nitelikli)  eleman yetiştirici meslek ve sanat öğretimi,

f) Üretici ailelerin korunması,  desteklenmesi ve ürünleri­nin pazarlanması.

2. Tüzük, ayrıca hangi seviyede olursa olsun çalışkan, yararı ve yükselmesi umulan fakir öğrencilere sağlanacak yardımların ödenme esaslarını da belirler.

 
Madde 42. Çalışma İmkânı Sağlanması:

 

1. Zekât kuruluşunun uygun işlere girmesini ve kendilerine uygun çalışma fırsatlarını sağlamaya çalışması,  işsizlerin hakkı­dır.

2. Bu, fiilî kudretiyle uygunluk göstermeyen işlerde çalışan­ları kapsar.

 
Madde 43. Sağlık Hizmetleri:

 

1. İster hasta, âciz, yatalak, özürlü ve sakat veya yaşlı, isterse hamile,  doğum yapmak üzere ya da yapmış kadın olsunlar, fakir hak sahiplerine ve bakmakla yükümlü oldukları çocuk ve aile fert­lerine muayene, tedavi, ilaç,   bakım ve yardımcı cihazların da içinde bulunduğu kaliteli ve aktif sağlık hizmetleri karşılıksız ola­rak verilir.

2. Zekât sistemi, fakirlere verilen sağlık hizmetlerindeki ku­surları tamamlar ve bu konuda devlet kuruluşlarının verdiği hiz­metlerle koordinasyonu sağlar.

 
Madde 44. Sosyal Hizmetler:

 

1. insan şeref ve haysiyetini koruyan ve uygun geçim seviye­sini sağlayan uygun ailevî şartlar bulunmadığı  takdirde, çocuk, kız, kadın ve yaşlı ihtiyaç sahiplerini korumak üzere sosyal hiz­metler verilir.

2. Tüzük, evlerinde oturan ve zarurî hizmetleri verecek kişi­leri bulamayan yaşlı, yatalak, özürlü ve sakat kişilere verilecek mesken hizmetini düzenler.

 
Madde 45. Konut:

 

1. Zekât sistemi, ister ekonomik meskenler inşa edip maliye­tine veya daha aşağısına satmak, düşük ve uygun bir ücretle kira­lamak veya satın almak, oturmak ya da kiralamak üzere kolay ödeme şartlarıyla borç vermek suretiyle olsun,  meskene muhtaç olanların ihtiyacını karşılamaya çalışır.

2. Tüzük, bu konudaki öncelik sistemini düzenler. Devlet, -bedelsiz olarak- belirtilen iskân programı için gerekli toprağı tah­sis eder.

 
Madde 46. Evlenme Ödeneği:

 

Eşi bulunmayıp evlenmek isteyen muhtaç erkeklere mehir ödeneği, kadınlara çeyiz ödeneği verilir. Tüzük, bu Ödeneğin sınır­larını ve şartlarını belirler.

 
Madde 47. Yardımlar Ve Zararların Tazminatı:

 

Tüzük şu hükümleri düzenler:

1. Hamile ve doğum yapan kadınlar, mahpusların aile fert­leri, kayıp ve esirlerin ailelerinin hak ettiği yardımların hüküm­leri,

2. Muhtaç duruma düşüren felâket, musibet ve âfete düşenlerin zarar bedellerinin ödenme sistemi.

 
Madde 48. Defin Yardımı:

 

1. Fakir veya miskinin ya da bakmakla yükümlü olduğu fert­lerden birinin v...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Fakirler ve miskinler
« Posted on: 19 Nisan 2024, 20:16:02 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Fakirler ve miskinler rüya tabiri,Fakirler ve miskinler mekke canlı, Fakirler ve miskinler kabe canlı yayın, Fakirler ve miskinler Üç boyutlu kuran oku Fakirler ve miskinler kuran ı kerim, Fakirler ve miskinler peygamber kıssaları,Fakirler ve miskinler ilitam ders soruları, Fakirler ve miskinlerönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes