> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Fakir Ve Miskin Sınıfındaki Akraba
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Fakir Ve Miskin Sınıfındaki Akraba  (Okunma Sayısı 579 defa)
14 Ağustos 2012, 08:35:34
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 14 Ağustos 2012, 08:35:34 »



II. Fakir Ve Miskin Sınıfındaki Akraba:
 
A. Zekâtın Devletçe Ödenmesi:

Zekâtın devletçe ödenmesi halinde, -ödeyen memur akraba ol­un olmasın- ihtiyaç içinde ve hak sahibi olan akrabaya zekât ödenir.

 
B. Zekâtın Mükellefçe Ödenmesi:

 

Zekâtın,  bizzat mükellef tarafından ödenmesi halinde, kim­lere zekât ödenmeyeceği, yakınlık derecesine göre değişir:

a) Usul Ve Furu:

1) Hanefî ve Şafiî Mezheblerine göre,  mükellef,  zekâtını usul ve furuuna ödeyemez. Usul, kişinin babası, dedesi, anası ve ninesi;  furu da oğlu, kızı, bunların çocukları ve torunlarıdır. Çünkü bu gibi yakınlarına mükellef zaten bakmak zorundadır; ayrıca zekât ödemek gerekmez.  Bunun yanında zekâtın sahih olması için gerekli olan mülkiyetin devri, [312] bu durumda sözkonusu değildir. Bunun için, usul ve furudan olmasa bile, msl., “Bir akrabanın nafakasıyla, bir akrabayı mecbur etmek” şek­lindeki mahkeme hükmünün icrası, zekâtın  edası   mânâsına gelmez. Fakat onlara nafile sadaka ödemek, sadaka ve akra­baya bağlılık (sıla) sevabı kazandırır.  Usul ve furu dışındaki akrabaya zekât ödemek efdaldir. [313] Şafiî Mezhebine göre, borçlu oîan usul ve furua zekât ödenebilir.                     

İbnu'l-Munzir, mükellefin nafakaya mecbur edilebilmesi halinde anne-babaya [314] (Nevevî de bu görüşe katılır), zeydî hu­kukçu Yahya b. el-Murtaza usul ve furua zekât ödenmeyeceği konusunda icma bulunduğunu nakleder.

2) İbn Teymiye'ye göre, ne kadar yukarı çıkılırsa çıkılsın usule, ne kadar aşağı inilirse inilsin furua, masraflarını karşı­lamayacak durumda fakirse ve mükellef de nafakalarını sağ-layamıyorsa,  zekât ödenebilir.  Çünkü buna engel bir durum yoktur. Bu görüş, aynı zamanda Hanbelî Mezhebi içinde nakle­dilen görüşlerden biridir. [315]

3) Bazı sonraki zeydî hukukçulara göre, usul, furu ve zevi'1-erham sınıfındaki akrabaya zekât ödenebilir.

4) Bir nakilde Malik'e göre, usul ve furua zekât ödenebilir.

5) Bir nakilde Muhammed eş-Şeybanî ve şiî hukukçu Ebu'l-Abbas'a göre, ana-babaya zekât ödenebilir.

6) Hanbelî Mezhebine göre, kalpleri kazanılacaklar, zekât memuru, gazi, mükâtep köle, İbnu's-sebil (yolcu) ve borçlu sını­fındaki usul ve furua zekât ödenebilir. [316]

b) Öteki Yakın Akraba: [317]

1) Sa'id b. Cubeyr, bir nakilde el-Hasenu'1-Basrî ve Atâ'ya göre, aynı ailede yaşayanlara zekât ödenemez, diğerlerine öde­nebilir.

2) Abdurrahman ve Abdullah b. Davud'a göre, nafakası için mahkeme kararı olanlara zekât ödenebilir, ancak bu mek­ruhtur.

3) Malik, eş-Şafiî, bir nakilde Ahmed b.Hanbel, Zeyd b. Ali, el-Hadi, .el-Kasım, en-Nasır ve el-Mueyyid Billah'a göre, dinen nafakası gerekenlere zekât ödenmez:

a) Zeyd b. Ali ve Ahmed b.Hanbel'e göre, nafaka, miras bırakan için varise gerekir.

b) eş-Şafiî'ye göre, sadece usul ve furua nafaka gerekir.

c) Malik'e göre, kendi babasıyla, soyundan gelen erkek­ler için buluğ,  kızlar için evlilik çağma kadar çocuklarına, çocuğa fakir ana-babasına, kocaya karısına ve bir hizmetçi­sine dinen nafaka ödemesi gerekir. Bu durumda, ana-baba ve çocuklar dışındaki akrabaya zekât ödenebilir.

4) Çoğunluğa (Hanefi Mezhebi, İmam Yahya, zahir rivayet­te Ahmed b. Hanbel, İbn Abbas, Sa'id b. el-Museyyeb, Nehaî, el-Hasenu'l-Basrî, Dahhak, Mücahid, Ebu Ubeyd, Şevkâni ve Yusuf Kardavî'ye) göre, ana-baba ve çocuklar dışındaki muhtaç akra­baya zekât ödenebilir.

Bu görüştekilerden bazısına göre, nafaka mecburi değil, iyilik ve akraba bağlılığı açısından gönüllüdür; Hanefî Mezhe­bine göre, nafaka mecburidir, ama bu, zekât ödemeye engel ol­maz.

Karının ve çocukların nafakası, kocaya ve babaya aittir. Yusuf Kardavî'ye göre, bunlar dışındaki akraba için zekât dı­şında gelir bulunmaz ve zekât tahsil ve harcama eylemlerini devlet üstlenmezse, zengin akrabanın yoksul akrabalarının na­fakasını sağlaması gerekir. Bu durumda, nafakasının bir kıs­mını zekât ödeyerek de sağlayabilir.                                 

5) Bazı zeydî hukukçulara göre, furu ve zevi'l-erham sını­fındaki akrabaya zekât ödenebilir.   




[312] Bkz. yukarıda 48 1.

[313] Cezîrî, Fame, c. I, s. 622, 626; Ebu Zehra, İslâm'da Sosyal Dayanışma, s. 180; Kâsânî, BS, c.II,s. 49; Maverdî, age, s. 124; Mergınânî, age, c. I, s. 113; Tahâvî, age, s. 53.

[314] İbnu'l-Munzir, age, s. 33.

[315] İbn Teymiye, el-İhtiyârâtu'l-İlmiyye, s. 61-62'den Kardavî, FZ, c. II, s. 719.

[316] Cezîrî, Fame, c. I, s. 624.

[317] Ebu Ubeyd, age, s. 578-579, no: 1475-1476; Kardavî, FZ, c. II, s. 721-728.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Fakir Ve Miskin Sınıfındaki Akraba
« Posted on: 28 Mart 2024, 22:40:06 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Fakir Ve Miskin Sınıfındaki Akraba rüya tabiri,Fakir Ve Miskin Sınıfındaki Akraba mekke canlı, Fakir Ve Miskin Sınıfındaki Akraba kabe canlı yayın, Fakir Ve Miskin Sınıfındaki Akraba Üç boyutlu kuran oku Fakir Ve Miskin Sınıfındaki Akraba kuran ı kerim, Fakir Ve Miskin Sınıfındaki Akraba peygamber kıssaları,Fakir Ve Miskin Sınıfındaki Akraba ilitam ders soruları, Fakir Ve Miskin Sınıfındaki Akrabaönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes