๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 22 Eylül 2012, 17:05:51



Konu Başlığı: Dil Hatası Bulunmamak
Gönderen: Sümeyye üzerinde 22 Eylül 2012, 17:05:51
II. Dil Hatası Bulunmamak: [24]

 

İmametin sahih olması için, imamın, Maliki Mezhebi dışındaki ÜM’e göre, harfleri gereği gibi çıkarması ve telaffuz et­mesi gerekir. Dilinde bu şekilde arıza bulunan kimselerin imameti konusu ihtilaflıdır: [25]

(a) ÜM’e göre, dilinde arıza olanın gücü yettiğince bunu dü­zeltmeye çalışması gerekir. Bundan sonra da aynı şekilde devam ederse, sadece kendi gibileri için imameti sahihtir. Maliki Mezhe­bine göre, dil arızası olanın,   bunu düzeltmeye çalışması şart değildir.

(b) Dilinde arızası olan bunu düzeltmeye çalışmaz, ihmal ederse;

(1) Hanefî, Şafiî ve Hanbelî Mezheblerine göre, imameti bir yana, kendi başına kıldığı namazı bile bâtıl olur; şu ka­dar var ki, Hanefî Mezhebine göre,  Fatiha dışında sağlam bildiği ve okuduğu yer olan kimse, bunu okursa namazı bâtıl olmaz.

(2) Maliki Mezhebine göre, imameti mutlak olarak sa­hihtir.

 
Fizik Açısından:

 

ÜM’e göre, rükûdaymışçasına kambur olana, sağlamlar uyamaz bu gibilere ancak kendi durumunda olanlar uyabilir; Şafiî Mezhebine göre, bu durum, imametin sahih olmasına tesir etmez.




[24] İbn Kudâme, age, c. II, s. 194-195; Cezîrî, Fame, c. I, s. 412.

[25] Cezîrî, Fame, c. I, s. 425.