> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Diğer Hayvanlar
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Diğer Hayvanlar  (Okunma Sayısı 437 defa)
24 Ağustos 2012, 11:09:52
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 24 Ağustos 2012, 11:09:52 »



5- Diğer Hayvanlar:

Deve, sığır ve koyun-keçi ile atlar dışında kalıp, zekâta tâbi olacak diğer hayvanlar için, değerlerinin % 2.5'u oranında zekât ödenir. [742]

 
55. Ödeme
 
1- Usul:

 

Atların zekâtlarının mükellefçe ilgili kişilere ve alanlara ödeneceği, devletin atların zekâtını tahsil edemeyeceği görüşü de bulunmaktadır. [743]

Ancak, zekât için geçerli olan genel hükümler, atlar için de geçerli kılınmalıdır.

 
2- Şekil:

 

Zekât, genellikle ayn olarak ödenmektedir. Ancak, zekât ola­rak ödenecek hayvanın bazı vasıfları taşıması gerekir:

 
Dişi Olması: [744]
 
Deve-Sığır:

 

Cumhur'a göre, develer için ödenecek zekat devesinin dişi olması şarttır; ancak Hanefî Mezhebine göre, erkeğin ödenmesi, kıymetinin takdiriyle olur.

 
Davar:

 

a) Hanefî ve Maliki Mezheblerine göre, koyun ve keçinin er­kek veya dişisinin ödenmesi eşittir.

b) Hanbelî Mezhebine göre, koyun ve keçiler için mutlaka di­şisini ödemek gerekmez.

c) Malik'e göre, zekât memuru tahsili faydalı olanı alır. Sâimelerin zekâtı, değer olarak ödeneceği zaman, bu, ödeme günündeki değerine göre düzenlenir.

 
Kusursuz Olması: [745]

 

Zekât olarak ödenecek hayvanın kusursuz olması gerekir:

a) Bazılarına göre, zekât olarak ödenmeyi engelleyen kusur, satışta iadeyi gerektiren kusurdur.

b) Bazıları ise, udhiye (vacip bayram) kurbanı için çok kusur sayılan vasıfların, zekâta da engel olduğunu belirtirler.

Hayvanların tümü kusurlu olunca, içlerinden biri zekât ola­rak ödenir.

 
Orta Seviyede Olması: [746]

 

Zekât olarak ödenecek hayvan, ne en âlâ, ne de en kötü olma­lıdır; orta seviyede olan ödenerek denge sağlanır.

Sığır ve manda için ödenecek hayvan, sayısı çok olana göre düzenlenir; ödeme sayısı çok olandan ödeme yapılır. Eşitlik halin­de ödenecek hayvan cinsi için iki görüş bulunmaktadır:

a) Hanefî Mezhebine göre, mükellef dilediğini seçmekte ser­besttir; Malik de bu görüşe katılır.

b) eş-Şafiî'ye göre, orta seviyede plandan ödeme yapılır.

Hanefî Mezhebine göre ödeme, az değerdekinin en iyisinden veya en iyinin az değerdekisinden yapılarak orta seviye bulunmuş olur.

Koyun ve keçilerin sayıca eşitliği halinde, zekât olarak öde­necek hayvanı, dilediği cinsten seçmekte mükellef serbesttir; ancak sayıca çok olandan ödemek mesnundur. Zekât olarak ödenecek hayvanın, erkek veya dişi olmasında bir fark yoktur. Koyun ve keçi karışık olmayınca, zekâtları birbirinden ödenmez.

Beş devede verilecek zekât miktarı, bedel olarak düşünüldüğü takdirde, nasıl bir koyunun bedeli esas alınacaktır?

Bir yaşındaki koyunların düşük ve üstün vasıflıları arasında bölgelere göre önemli farklar ortaya çıkabilir. Bu takdirde, meselâ deve zekâtını kıymet üzerinden ödeyen muhtelif kimselerin orta­lama olarak kabul edebilecekleri koyunların fiyatları arasında ih­tilaf ortaya çıkacağından, aynı konuda iki türlü ve birbirinden farklı muamelenin icrası gerekecektir. Bu mahzurdan tamamen kurtulabilmek için, şu yoldan hareket etmekte fayda olabilir: Ebu Hanife'nin görüşünde olduğu gibi, beş devenin fiyatı takdir edilme­li ve toplam değerinin kırkta biri (% 2.5) zekât olarak ödenmelidir.

orta derecede bir sığır bulunmadığı veya mal sahibi sığır ye­rine kıymetini ödemek istediği yahut buna mecbur kaldığı zaman, orta derecede bir sığırın değerini hesap ederek zekâtını öder. Deve­lerde olduğu gibi, orta dereceyi bulmak güçlüğü bahis konusu olabi­leceğinden, sığır zekâtının kıymet üzerinden ödenmesi halinde de aynen en az iki yaşında otuz sığırın orta hallileri hesaplanır veya eğer mal elinde mevcut ise otuz sığırın değerini hesap ederek, top­lam değerinin % 2.5'unu öder ve böylece borcundan kurtulmuş olur. Ayn olarak ödemek istediği takdirde de, yine otuz sığırın toplam değerinin kırkta biri tutarında bir sığır ödemesinin, mesuliyetten tamamen kendini kurtarmak bakımından daha uygun olduğu dü­şünülebilir. [747]

Dünya malına taparcasına bağlı bazı dindar kişilerce zayıf, çelimsiz ve değeri düşük keçilerin zekat olarak ödenmesi dolayı­sıyla, dilimizde değersizliği ve çelimsizliği anlatmak üzere zekât keçisi şeklinde bir deyim doğmuştur.




[742] Kardavî, FZ, c. I, s. 234-235.

[743] Bilmen, Büyük İslâm İlmihali, s. 339; Bilmen, HFK, c. IV, s. 91.

[744] Bilmen, HFK, c. IV, s. 90; Kardavî, FZ, c. I, s. 210-211; Kâsânî, BS, c. II, s. 33. Serahsî, age, c. II, s. 183.

[745] Cezîrî, Fame, c. I, s. 599; Kardavî, FZ, c. I, s. 210; Kâsânî, BS, c. II, s. 33-34; Mergınânî, age, c. I, s. 100, 102; Şafiî, Umm, c. II, s. 6; Şeybanî, Asl, c. II, s. 36-37.

[746] Cezîrî, FAME, c. I, s. 599; Kardavî, FZ, c. I, s. 210, 214-216; Kâsânî, BS, c. II, s. 33-34; Mergınânî, age, c. 1, s. 100, 102; Serahsî, age, c. 2, s. 155-156; Şeybanî, Asl, c. II, s. 7-8; Şeybanî, el-Camiu'l-Kebîr, s. 23; Yavuz, İZM, s. 175-176.

[747] Yavuz, İZM, s. 180, 181-182.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Diğer Hayvanlar
« Posted on: 26 Nisan 2024, 01:02:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Diğer Hayvanlar rüya tabiri,Diğer Hayvanlar mekke canlı, Diğer Hayvanlar kabe canlı yayın, Diğer Hayvanlar Üç boyutlu kuran oku Diğer Hayvanlar kuran ı kerim, Diğer Hayvanlar peygamber kıssaları,Diğer Hayvanlar ilitam ders soruları, Diğer Hayvanlarönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes