๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 30 Ağustos 2012, 16:35:25



Konu Başlığı: Delilik Ve Baygınlık
Gönderen: Sümeyye üzerinde 30 Ağustos 2012, 16:35:25
C. Delilik Ve Baygınlık:

 
Zevalden önce ayılıp oruca niyet etmişken sonra orucunu bo­zan bir deliye keffaret gerekmez.


D. Kasıt Ve İstek:

 

ÜM’e göre, keffaretin gerekmesi için orucu bozma konusunda mükellefin kendi kasıt ve isteğinin bulunması şart koşulur; Hanbelî Mezhebine göre bu şart gerekmez. [708]

Unutarak bir şey yiyen veya fecir doğmuşken henüz doğmadı zannıyla veya uyku halinde oruca aykırı bir harekette bulunan kimse artık orucunun bozulmuş olduğunu sanarak tekrar kasten yese keffaret gerekmez.  Orucunun bu unutmayla bozulmayacağınıbildiği halde orucunu bozsa bile, durum Ebu Hanife’ye göre aynıdır. Çünkü bu hal, orucun bozulma şüphesini aksettirir.

Fecir doğduğu halde henüz doğmadı zannıyla sahur yapılsa veya güneş batmadığı halde battı zannıyla oruç bozulsa yalnız kazagerekir.

Ağız temizliği yaparken boğazına su kaçan veya bir kadına bakan kimse bununla orucun bozulduğunu sanarak Ramazan’da kasıtlı olarak orucunu bozsa, bununla orucun bozulduğunu bilmi­yorsa kaza, biliyorsa keffaret gerekir.




[708] Cezirî, Fame, c. I, s. 561, 562; Şeybânî, Asl, c. II, s. 175, 177.