๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 14 Ağustos 2012, 08:45:29



Konu Başlığı: Dağıtımın Mevcut Sınıflarına Göre Yapılması
Gönderen: Sümeyye üzerinde 14 Ağustos 2012, 08:45:29
4- Dağıtımın Mevcut Sınıfların İhtiyacına Göre Yapılması:

 

Malik'e göre, hangi devirde olursa olsun, mükellef veya dev­let tarafından zekât ödenirken, mevcut sınıflar hakkında araş­tırma yaparak, bunlar arasında en çok önem taşıyan sınıfı ve bir sınıf içinde en çok yardıma muhtaç olanı tespit ve tercih etmek ge­rekir. Hanefî hukukçu Tahâvî, Ebu Ubeyd ve Sıddık Hasen Han da, bu görüşü benimsemektedirler. [299]

Reşid Rıza ve Yunus Vehbi Yavuz'a göre, dördüncü ve son gö­rüş, toplumun yararına uygun düştüğünden, tercih edilmelidir. [300]

Yusuf Kardavî'ye göre ise, görüşler içinde, en iyileri Nehaî, Ebu Sevr ve Malik'in görüşleridir; ancak, çeşitli hal ve şartlara göre, görüşlerin hepsinin uygulanma şans ve imkânı vardır: [301]

1) Malın çok olması ve bütün sınıfların bulunup, ihtiyaçları­nın eşit veya birbirine yakın olması halinde, dağıtım bütün sınıf­lara uygulanır. İstihkak sebebi ve ihtiyacın varlığı devam ettiği sü­rece, hiçbir sınıf zekâttan mahrum edilemez. Böylece, eş-Şafiî'nin görüşü uygulanmış olur.

2) Sekiz sınıftan fiilen bulunanlara zekât dağıtılırken, ödeme miktarını eşit bir şekilde uygulamak şart değildir.   Dağıtım ve miktar, sayı ve ihtiyaca göre değişebilir. Bu durumda, İmam Malik ve Zuhrî'nin görüşleri uygulanmış olur.

3) Zekât gelirinin tümü, tahsisi gerektiren sebep bulununca bazı sınıflara dağıtılabilir.

4) Dağıtımda göz önünde tutulacak ilk sınıf, fakir ve miskin­ler sınıfıdır.  Fakat geçici zaruri dönemde fakir ve miskinler sını­fına, diğerleri tercih edilebilir.

5) Zekât memurlarına ödenecek miktar için, eş-Şafiî'nin gö­rüşü uygulanarak, toplam ödeme, gelirin sekizde birini geçmez.

6) Nehaî ve Ebu Sevr'in, hatta Ebu Hanife'nin görüşüne göre, zekât malı ve geliri az olduğunda, ödeme ve dağıtım, bir tek kişiye bile yapılabilir. Bununla birlikte, diğer sınıfların ihtiyacı da önem­liyse, onlara da ödeme yapılır.




[299] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 250; Kardavî, FZ, c. II, s. 687-692; Malik: Zekât, 29; Yavuz, İZM, &. 407; Tahâvî, Muhtasar, s. 52.

[300] Yavuz, İZM, s. 409.

[301] Kardavî, FZ, c. II, s. 689-692-694; Ayrıca bkz.Yeniçeri, İslâm'da Devlet Bütçesi, s. 284-287.