๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 10 Eylül 2012, 14:08:58



Konu Başlığı: Cumaya Katılma ve Alış-Verişi Kesme
Gönderen: Sümeyye üzerinde 10 Eylül 2012, 14:08:58
3- Cumaya Katılma ve Alış-Verişi Kesme: [280]


Cumaya Katılma:

(a) ÜM’e göre, mükellefin İç ezanın okunduğu sırada cumaya katılmaya çalışması gerekir.

(b) Hanefî Mezhebine göre, zevalden sonraki cuma ezam oku­nunca cumaya katılmak gereklidir.

 
Alış-Verişi Kesme:

 

(a) Hanefî ve Şafiî Mezheplerine göre, -her ne kadar sahihse de- cuma ezanı sırasında alış-veriş haramdır.

(1) Hanefî Mezhebi ile Dahhâk, el-Hasenu’1-Basrî ve Atâ’ya göre, bu ezandan dış ezan ve namazın sonuna kadarlık vakti kastedilir.

(2) Şafiî Mezhebi-ise, bu ezandan, iç ezanını anlamaktadır; eş-Şafiî’ye göre, yasak, hutbe ezanından namaza kadar devam eder.

(b) Maliki Mezhebine göre, iç ezan sırasında alış-veriş yapılırsa bu alış-veriş fasid olur ve feshedilir. Bununla birlikte, satılan mal tüketilmişse, meselâ yenmiş veya kesilmişse, malın tu­tarı değişmişse akid geçerli olur, mebiin (satılan malın) akid gü­nündeki değil, kabz (alınma) günündeki kıymeti ödenir.

(c) Hanbelî Mezhebine göre, iç ezan sırasında alış-veriş ke­sinlikle in’ikad etmez.

(d) eş-Şafiî’ye göre, cuma sırasında alış-veriş yapmak caizdir. Akidlerden sadece alım-satım akdi mi, yoksa diğerleri de mi yasaktır?

(a) Malik’ten, sadece alım-satım akdinin yasak olduğu, âzâd, boşanma, nikah vb.nin geçerli olduğu nakledilir.

(b) Malik’ten  nakledilen  bir başka görüşe göre, -illet (gereken) namazdan alıkoyma olduğundan- diğerleri de yasaktır, İbnu’l-Arabî, bu görüşün sahih olduğunu bildirir.




[280] Şafiî, Umm, c. L s. 195; Ahmed, Mesâil, s. 122-123, 445); İbn Rüşd, BM, c. I, s. 130; Kâsânî, BS, c. I, s. 270; İbn Kudâme, age, c. I, s. 297-298; Cezîrî, Fame, c. 1, s. 376-377; Sabunî, Tefsîru Âyâti'l-Ahkam, c. II, s. 582-583.