๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 10 Eylül 2012, 14:06:19



Konu Başlığı: Cuma Günü Yolculuk
Gönderen: Sümeyye üzerinde 10 Eylül 2012, 14:06:19
5- Cuma Günü Yolculuk: [282]


Cuma günü yolculuğa çıkmak, doğru değildir:

(a) Hanefî Mezhebine göre, vakit girmezden önce yola çıkmak caizdir. Birinci  ezandan  sonra, cuma namazı kılınıncaya kadar şehirden çıkmak, sahih görüşte mekruhtur.

(b) Şafiî Mezhebine göre, kendisine cuma farz olan kimsenin cuma  günü  fecirden sonra  yolculuğa çıkması  haramdır; ancak yolda cuma kılabileceğini tahmin ederse veya yolculuk, savaş, vakti daralmış olup kaçmasından korkulan hac gibi vacip bir yol­culuk, ya da kafileden ayrılmayla zarar göreceğini tahmin edip za­rurî  yolculuk yapmakta, haramlık  sözkonusu değildir. Fecirden önce yola çıkmak mekruh olmaz. (Bu görüş, eş-Şafii’den, zeval son­rası  için  nakledilmiştir, zeval öncesi   için   yasak  veya serbest görüşlerinin ikisi de nakledilir.)

(c) Malikî Mezhebine göre, yolda cuma namazına yetişemeyecek kimsenin cuma günü fecirden sonra yola çıkması mekruh, yetişebilirse  ve  fecirden  önce  yolculuk  caizdir.   Zevalden  sonra, zaruretsiz olarak -ezandan önce bile olsa- yola çıkmak haramdır.

Yolda cuma kılabileceğini tahmin edince, her iki durumda da yolculuk caizdir.

(d) Hanbelî Mezhebine göre, kendisine cuma farz olan bir kimsenin, -bir zararla karşılaşmadıkça- zevalden sonra yola çıkması haramdır. Zevalden önce yola çıkmak mekruhtur. Bu son şekildeki yolculuk da, yolda namaz kılmayınca haram veya mek­ruh olabilir.




[282] İbn Kudâme, age, c. II, s. 362-364; Cezîrî, Fame, c. II, s. 400-401; Karaman, İslâm'ın Işığında Günün Meseleleri, s. 25.