> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Mükayeseli İbadetler İlmihali > Cezaî hükümler ve yürürlülük
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cezaî hükümler ve yürürlülük  (Okunma Sayısı 489 defa)
13 Ağustos 2012, 10:05:24
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 13 Ağustos 2012, 10:05:24 »



BEŞİNCİ KISIM CEZAÎ HÜKÜMLER VE YÜRÜRLÜK

 
Madde 81.Zekât Borcu Yüzünden Tutuklama:

 

1. Kurum  -nihaî olarak- zekât borcunu tahakkuk ettirir ve mükellef de ödemek için yeterli malı bulunduğu halde  bu borcu ödemekten  ısrarla  kaçınırsa, mükellefin  ikamet yerindeki ceza mahkemesi hakiminden Allah hakkı borcunu ödemeye zorlamak üzere mükellef hakkında emri çıkarmasını talep eder. Bu tutuk­lama süresi, iki haftayı geçmemek üzere hâkim tarafından belirle­nir.

2. Tutuklama süresi, toplam süre iki ayı geçmemek üzere, ni­haî olarak belirlenen zekât borcunu ödeyinceye kadar aynı süre ye­nilenerek veya benzer yeni süreler belirlenerek uzatılabilir.

3. Zekat mükellefi, tüzel kişi ise, genel müdürü veya herhangi bir sorumlusu; ülke sınırları içinde oturmayan biri   ise, malını idare eden kişi; reşit olmayan biri olursa velisi tutuklanır.

 
Madde 82. Zekât Ödemeyenin Cezalandırılması:

 

1. Zekât kaçakçısı, ödemesi gerekli zekât borcuna ilâveten, ödeyeceği zekât miktarının iki katını geçmeyen malî cezaya çarp­tırılır.

2. Aşağıdaki mükellefler, zekât kaçakçısı kabul edilir:

a) Farz olan zekâtı ödemekten kaçırmak amacıyla, bu ka­nunun 64. maddesinde belirtilen beyannameyi   belirlenen süre içinde vermeyenler,

b) Ödenecek zekât miktarını eksiltebilecek biçimde beyanla­rında veya vereceği belgelerde kasten yanlış açıklamalarda bulu­nanlar,

c) Mallarının tamamının veya bir kısmının farz zekâtın kapsamına girmesini önlemek gayesiyle gayri meşru yollara sa­panlar,

d) Kesin olarak belirlendikten sonra, zekâtı ödemekten kas­ten kaçınanlar.

 
Madde 83. Kamu Davası:

 

1. Yukarıdaki maddede belirtilen kamu davası, ancak kurum genel müdürünün talebi üzerine açılır.

2. Zekât kaçakçısı, borcunu ödediği takdirde kamu davası geri alınabilir. Bu durumda, kurum tarafından, mükellef -zekât borcun­dan ayrı olarak- ödeyeceği miktarın yarısını geçmeyen bir cezaya çarptırılır. Bu ceza geliri, zekât gelirine aktarılır.

 
Madde 84. Beyanda Gecikme:

 

Bu kanunun 64. maddesinde gösterilen beyannameyi mazeret­siz olarak geciktirenler, on cüneyhten az, ikyüz cüneyhten fazla olmamak kaydıyla malî cezaya çarptırılır. Bu ceza geliri, zekât ge­lirlerine aktarılır.

 
Madde 85. Cezanın Azamî Sınırı:

 

1. Zekâtla ilgili cezalara, ceza kanununda veya diğer kanun­larda gösterilenleri geçemez.

2. Zekât gelirinin korunması için, kamu malının korunması kanunu ile ceza kanununun hükümleri aynen geçerli kılınır.

 
Madde 86. Bilgi Alma Hakkı:

 

Hiçbir resmi daire, heyet, kamu kuruluşu, şirket veya mües­sesenin, kendisinde bulunan ve bu kanun hükümleri uyarınca in­celenmesi istenen belge ve evrakı kurum görevlilerinin inceleme­sine sunmaktan kaçınamaz.

 
Madde 87. Noter Belgeleri:

 

Noterlikler, yapılan akid veya tasarruf hangi türden olursa olsun, bunları kuruma bildirmek zorundadırlar. Bu bildirim, akid veya tasarruf üçbin cüneyhi geçtiği takdirde, yapılma tarihînden itibaren iki hafta içinde olur.

 
Madde 88. Zekât Mahremiyetinin Korunması:

 

1. Vazifesi gereğince,  zekâtın belirlenmesi,  beyannamenin kabulü, tahsil, harcama, zekâtla ilgili beyanlar veya şikayetlerin incelenmesi konusunda bilgisi bulunanlar görevin sırlarını ifşa edemezler.

2. Sırların ifşa edilmesi halinde,  ceza kanunundaki görev mesleğin sırlarını ifşa etme cezasıyla ilgili hükümler uygulanır.

 
Madde 89. Yargı Güvenliği Niteliği:

 

Kurum genel müdürünün kararıyla belirlenen kurum perso­neli, bu kanunun hükümlerine karşı herhangi bir aykırılığı ortaya koyma konusunda yargı güvenliği personeli sıfatını taşır.

 
Madde 90. Vergi Ve Resimlerden Muafiyet:

 

1. Bu kanunun ikinci kısmındaki hükümlere uygun olarak zekât gelirinden, harcama kalemlerine giren kişi, grup veya yere verilen menfaat, hizmet ve diğer işler vergi resimden muaftır.

2. Kurumun malları, kazançları, gelirleri, faaliyetleri, üre­tim işlemleri, yaptığı akitler ve zekâtın gayesi çerçevesindeki ithalat da vergi ve resime tâbi değildir.

 
Madde 91. Gayri Müslim Vatandaşlar:

 

Gayri müslim vatandaşların sosyal dayanışması konusunda özel bir kanun hazırlanır. Gayri müslim vatandaşlara ya zekât kanunu hükümleri uygulanarak, müsîüman vatandaşların ödeye­ceği miktarda ödeme yaparlar ve bu kanunun bütün hükümlerinden yararlanırlar, ya da onlar için giderlerini karşılayacak bir vergi ödemek ve bunun sağlayacağı menfaat ve hizmetlerden yararlan­mak şartıyla bu kanunla belirlenen sisteme karşılık olarak geniş kapsamlı özel bir sosyal dayanışma sandığı kurulur. Bütün durum­larda, yük, menfaat ve hizmet konularında gayri müslim vatan­daşlar ile müslüman vatandaşlar arasında eşitliğe riayet edilir.

 
Madde 92. Zekâtın Yürürlükteki Güvenlik Sisteminin Yerini Alması:

 

1. Bu kanunun hükümlerine göre -müslüman- fakir ve mis­kinlere sağlanan menfaat ve hizmetler, 1977 tarih ve 30 sayılı ka­nunla kabul edilmiş sosyal dayanışma sisteminden yararlanan­lara yapılan genel yardımların yerini alır.

2. Ayrıca, belirtilen zekât menfaat ve hizmetler sistemi, başka bir sigorta sisteminden yararlanmayan  çalışanların sigortasıyla ilgili 1975 tarih ve 112 sayılı kanuna göre sigortalı olanlar için belırlenen maaş ve yardımlar sisteminin yerini de alır. Son kanundan yararlananlar, zekât kanununu kendilerine uygulandığı tarih­ten itibaren sigorta ödemelerinden muaf olurlar.

3. Belirtilen iki kanuna göre yapılan maaş ve yardım ödeme­leri, bu kanun hükümlerine göre karşılık tutulan zekât menfaatle­rinin sağlanması tarihinden itibaren durdurulur.

4. Kurum, zekâtın tahsil ve harcanmasıyla İlgili bütün konu­larda Nasır Sosyal Bankası'nın yerini alır.

 
Madde 93. Uygulamanın Tedriciliği:

 

1. Kurumun hazırlığı ve teklifi üzerine, Bakanlar Kurulu ta­rafından,  bu kanun hükümlerini tedricen yürütmek için gerekli geçiş dönemi tedbirleri alınır. Geçiş dönemi, kanunun yayınlan­masından sonra, kanunu tanıtma, hükümlerini anlatma ve uygu­lanması, kurum örgütlenmesinin bitmesi şube ve bürolarının ku­rulmasını gerçekleştirme, ödeyenlerden gönüllü olarak zekâtı ka­bul etme ve zekât borcu doğan bazı mal ve gelirlerden zekâtı cebren tahsil etmek için gerekli tüzük tasarılarını hazırlamakla başlar. Bu dönem, zekât borcunun doğduğu bütün mal ve gelir çeşitlerinden ve bütün ülkede zekâtın cebren tahsil edildiği döneme geçişle sona erer.

2. Geçiş dönemi, hiçbir şekilde, bu kanunun yayın tarihinden itibaren -en çok- iki yılı aşmamalıdır.  Bu süre içerisinde, bu ka­nunda belirtilen bütün tüzük, yönetmelik ve kararların çıkarılması tamamlanmalıdır, geçiş dönemi bitmeden önce bütün tüzük, yönet­melik ve kararların bu kanun hükümleriyle birlikte, bütün illerde zekâtın cebren tahsili ve şer'î kalemlere harcanmasının yürürlük kazanmasının yerine geçmesi bitmelidir.

 
Madde 94. Kurum:

 

Bu kanun veya tüzük hükümlerinin uygulanması konusunda kurum (veya beytülmal) tabirinden, kurumun veya beytülmalin merkez teşkilâtı veya özel dairesi ya da özel bürosu kastedilir. Bu, metinler, karineler ve kurumun idarî ve malî örgütlenmesi tüzüğündeki görev dağılımına göre belirlenir.

 
Madde 95. Tüzükler Ve Yönetmelikler:

 

Bakanlar kurulu kararıyla, uygulama tüzüğü, tahsil ve har­cama tüzüğü, idarî ve malî örgütlenme tüzüğü, yatırım tüzüğü ve bu kanunu uygulanması için gerekli sair tüzükler hazırlanır. Bu tü­züklerin hazırlanması, kurumun hazırlaması ve teklifi üzerine olur.

 
Madde 96. Yayın Ve Yürürlük:

 

Her bakan, kendi göreviyle ilgili alanda, resmi gazetede ya­yınlanması tarihinden itibaren bu kanun hükümlerini yürütür ve uygular.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cezaî hükümler ve yürürlülük
« Posted on: 26 Nisan 2024, 15:56:22 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cezaî hükümler ve yürürlülük rüya tabiri,Cezaî hükümler ve yürürlülük mekke canlı, Cezaî hükümler ve yürürlülük kabe canlı yayın, Cezaî hükümler ve yürürlülük Üç boyutlu kuran oku Cezaî hükümler ve yürürlülük kuran ı kerim, Cezaî hükümler ve yürürlülük peygamber kıssaları,Cezaî hükümler ve yürürlülük ilitam ders soruları, Cezaî hükümler ve yürürlülükönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes