๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 04 Eylül 2012, 16:02:17



Konu Başlığı: Cenaze Namazı
Gönderen: Sümeyye üzerinde 04 Eylül 2012, 16:02:17
93. Cenaze Namazı:
 

1- Tanımı:

Cenaze namazı, ölen bir müslüman için son vazife olarak özel şekilde kılınan ve farz-ı kifaye olan, rükû ve secdesiz bir na­mazdır.

 
2- Tarihçesi: [467]

 

Cahiliye devri Arapları’nda da ölü hakkında bir dua vardı: Yıkanıp kefenlendikten sonra bir yatak üzerine konur, velisi de başucunda durur, toplanan insanlar ölünün güzellik ve övülecek yönlerinden konu açarak konuşur, sonunda da “Allah rahmet eylesin” derlerdi. Hz. Hatice’nin vefatında, henüz cenaze namazı meşru kılınmadığından bu müstahsen usûle göre dua edilmişti. Sekran b. Avf için de bu şekilde hareket edildiği nakledilir.

Hz. Peygamber, Mescid-i Nebevî ve çevresindeki odalar inşa edildikten sonra, misafir bulunduğu Ebu Eyyub’un evinden Medine’ye gitmişti. Mescid-i Nebevi yapılırken ensardan Es’ad b. Zurâre vefat etti. Yine ensardan biri olan Bera b. Ma’rur da hicretten bir ay önce vefat etmişti. Peygamberimiz tarafından kılınan ilk cenaze namazı, bu iki zattan birinin ya na’şına veya kabrinedir. Bu ko­nuda, bazıları, kabre kılınan ilk namazın Bera, na’şa kılınan namazınsa Es’ad’a kılındığım belirtir. Böylece, cenaze namazının, hicretin birinci yılı içinde farz kılınmış olduğu ortaya çıkar.

Hz. Peygamber, vefat edince yıkanıp kefenlendikten sonra bir yatağa kondu. Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer, yanlarında muhacir ve ensardan odanın alacağı kadarıyla selâm vererek içeriye girdi ve ilk saf olarak kendisine dua ettiler, diğer saflar da onların du­asına âmin dedi. Herkes akın akın gelerek namazı kılar çıkardı. Erkekler, kadınlar ve hatta çocuklar namazı bu şekilde kıldılar. Vefat günü olan pazartesi zeval vaktinden salı günü zeval vaktine kadar namaz kılındı. Hz. Peygamber için kılınan cenaze namazı­nın, cemaatle değil, münferiden kılındığı icmâ ile sabittir.

 
3- Hükmü: [468]

 

Cenaze namazı, aslında farz-ı kifâyedir; cenazenin yanında bir tek kişi olunca ona farz-ı ayın olur. Bu konuda bütün mezhepler ittifak halindedir. Cenaze namazının farz-ı kifâye olduğu icmâ ile sabittir. Bu icmâın da dayanağı, Tevbe: 9/103 âyetidir. Cenaze na­mazının farz olduğunu inkâr eden kâfir olur.

Cenaze namazı her ne kadar farz-ı kifâye ise de, vakit na­mazı kılınırken cenaze başında saygı duruşuna benzer Şekilde bek­lemek bid’attir ve yanlıştır.




[467] Mevlevî, Müslümanlıkta İbadet Tarihi, s. 98-100.

[468] Kâsânî, BS, c. I, s. 310-311; Cezîrî, Fame, c. I, s. 516.