๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 26 Eylül 2012, 13:51:47



Konu Başlığı: Cemaate Gitmemeyi Mubah Kılan Özürler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 26 Eylül 2012, 13:51:47
Cemaate Gitmemeyi Mubah Kılan Özürler: [4]

 

Cemaatle namaz, namaz kılmaya müsait bir yer ve kıldırmaya ehil bir imam olunca her yerde kılınır. Mutlaka cami veya mescidde kılınması gerekmez. Bunun için cami dışında, ev veya müsait olan her yerde cemaatle namaz kılınabilir.

Cemaatle namaz kılmak çok önemlidir. Esasen dinimizin emirlerinde de kollektif şuur yatmaktadır. Cemaatle kılman na­maz yalnız başına kılınan namazdan yirmiyedi derece faziletlidir. Bu sebeple, ancak aşağıdaki özürler, cemaate gitmemeyi mubah kılar. [5]

 
Çeşitli Hastalık Ve Sakatlıklar:

 

(a) Hastalık,

(b) Götürecek biri bulunmazsa körlük,

(c) Ayağın kesik olması, topal veya kötürüm olmak.

(d) Düşkün ve ihtiyar olmak.

 
Kötü Hava Şartları:

 

Yağmur ve çamurun şiddetli olması; sıcak ve soğuğun şiddetli olması; şiddetli karanlık gibi kötü hava şartlarında cema­ate katılmak gerekmez.

 
Çeşitli Mazeretler:

 

Mal ve can güvenliğinin bulunmaması, saldırıya uğrama korkusu; yolculuk ve yolculuğa hazırlanmak; yanından ayrılmamak gereken hastanın yanında hastabakıcı olmak; yemek sofrasının hazır olması; abdestin sıkışmış olması; borçlu fakirin hapse düşme korkusu; ilim tahsili gibi mazeretler cemaate katılmamayı mubah kılar.

Cemaate devam etmek istediği halde, makbul bir mazeret do­layısıyla düzenli bir şekilde devam etmekten mahrum kalan mü­kellef niyetinin karşılığını görür.




[4] Şafiî, Umm, c. I, s. 155-156; İbn Kudâme, age, c. I, s. 630-632.

[5] Şafiî, Umm, c. I, s. 161-163; Serahsî, age, c. I, s. 166; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 122-123; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 55-56; İbn Kudâme, age, c. II, s. 178-180; Humeynî, Zubdetu'l-Ahkâm, s. 86-87.