๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 05 Eylül 2012, 15:03:29



Konu Başlığı: Canlı Doğup Sonra Ölmek
Gönderen: Sümeyye üzerinde 05 Eylül 2012, 15:03:29
Canlı Doğup Sonra Ölmek:

Ölünün yıkanması için canlı doğup sonra ölmesi gerekir:


Bebeğin Yıkanması:


 

Bebek doğduğunda, -canlılık işareti olarak- ses çıkarır, sonra ölürse Ebu Hanife’ye göre ismi konur, yıkanır, namazı kılınır ve miras hükümleri geçerli olur. Ses çıkarmazsa, Ebu Hanife ve eş-Şeybani’ye göre, bunlar yapılmaz ve miras hükümleri geçerli ol­maz; Ebu Yusufa göre yıkanır, ismi konur, namazı kılınmaz.

 
Düşüğün Yıkanması:

 

(a) Hanefi Mezhebine göre, -sesi duyulmak veya hareket et­mek suretiyle- canlı olarak dünyaya gelen düşük, -hamilelik müd­detine bakılmadan- yıkanır. Fakat ölü olarak doğduğunda, yaratı­lışı tamsa yıkanır, tam değilse yıkanmaz, ancak üzerine su dökü­lür ve bir beze sarılır, ismi konur.

(b) Şafiî Mezhebine göre, doğum için normal süre -altı ay- ta­mamlanmadan dünyaya gelen düşükte canlılık işareti varsa yıka­nır, yoksa yaratılışının tam olup olmadığına göre hareket edilir: Tam olunca yıkanır, fakat namazı kılınmaz; tam olmayınca yı­kanmaz. Normal süre içerisinde veya sonrasında doğan çocuk, -ölü de doğsa- yıkanır ve ismi konur.

(c) Maliki Mezhebine göre, düşük, doğduktan sonra canlılık işareti görülürse yıkanır, görülmezse yıkanması mekruhtur.

(d) Hanbelî ve Caferi Mezheplerine ve eş-Şafiî’ye göre, ana rahminde dört ay duran düşük yıkanır, daha az duran yıkanmaz.

Böylece düşük, Hanefî ve Malikî Mezheblerine göre, ne za­man doğarsa doğsun; Şafiî Mezhebine göre, altı, Hanbelî Mezhebine göre, de dört ay sonra doğunca yıkanır.