๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 22 Eylül 2012, 16:56:58



Konu Başlığı: Camilerde Mekân Birliği
Gönderen: Sümeyye üzerinde 22 Eylül 2012, 16:56:58
Camilerde Mekân Birliği:

 
Küçük Camiler:

(a) ÜM’e göre, imamla muktedî arasında küçük camide bulu­nan yol, duvar gibi hiçbir engelin bulunmaması halinde, mekân birliği sağlanmış olur. İmamla muktedînin birbirinden uzak iki yerde bulunması mekân birliğini önler.

(b) Caferi Mezhebine göre, erkek cemaatte, imam ile cemaat, yahut cemaatin birbirleriyle  arasında görmeyi engelleyen  bir şey olmamalıdır.  Kadın, erkeğe iktida etmişse, kadın ile imam ya da erkek cemaat arasında engel bulunmasında beis yoktur. Kadın ce­maatin birbirleriyle ya da kadın cemaat ile kadın imam arasında engel bulunmasında işkâl (tartışma, tereddüt) sözkonusudur.

(c) Şafiî Mezhebine göre, imamla muktedî mescid ve camide olduklarında -aralarında mesafe de olsa- mekân birliği var kabul edilir. Bu durumda imamın hareketlerini takip ve tespit, görerek veya işiterek mümkün olmasa bile, -aynı yerde bulundukları için-cemaatin hareketinden de gerçekleşebilir. Yalnızca ikisi arasında, kilitli veya çivilenmiş kapı gibi engel  bulunması ve muktedînin imama ulaşmasını önlemesi halinde iktida sahîh olmaz.
 
Büyük Camiler:

 

(a) Geniş yerlerde, meselâ büyük camilerde muktedî imamın hareketlerini duyarak, mübelliği (kalabalık cemaatte imamın ha­reketlerini cemaate duyurmak için tekbirleri alan kimse) duyarak veya imamı görerek ya da imama uyanları görerek takip edebili­yorsa namaz sahihtir. Çünkü zaten bu durumda mekan birliği vardır. Fakat bu durumda imamın hareketlerini takip edemeyen muktedînin namazı sahih değildir. Mekan birliği bu durumda vardır, fakat görerek veya duyarak imamın hareketleri takip edil­mez. Bu sebeple böyle hallerde namaz sahih olmaz.

(b) Hiçbir aralık bulunmadan imamın sesini işitmek ve onu görmek veya bu şekilde olanlarla birarada bulunmak iktida için yeterlidir. Çünkü, bu durumda, mekân birliği sağlanmış olur.

Şafiî Mezhebine göre, imam camide, muktedî cami dışında olunca, aralarındaki mesafe insan kulacıyla üçyüz kulaç kadarsa birlik vardır. Yalnızca engel olmaması gerekir. Bu durumda, imama ulaşması, arkasını kıbleye dönmeden olabilmelidir.

(c) Hanefî Mezhebine göre, geniş ve büyük camilerde imamla muktedî arasında, bir araba geçecek kadarlık boşluk bulunursa, namaz sahih olmaz, fakat bu kadar boşluk bulunmazsa sahih olur. Küçük camilerin ise, her yerinde imama uyulabilir.