๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 06 Eylül 2012, 16:57:29



Konu Başlığı: Bayram Namazının Tekbirleri
Gönderen: Sümeyye üzerinde 06 Eylül 2012, 16:57:29
Bayram Namazının Tekbirleri:

 
Tekbirlerin Sayısı:

 

Bayram namazındaki tekbirlerin  sayısı, hukukçular arasın­da ihtilaflıdır, bu konuda on görüş vardır: [372]

(a) Ebu Hanife’ye göre, birincide iftitah tekbirinden sonra kı­raatten önce üç, ikinci rekâtte kıraatten sonra dört tekbir bulun­maktadır.

(b) Malik’e göre, birinci rekâtte iftitah tekbiriyle birlikte kı­raatten önce yedi, ikincide secdeden kalkış tekbiriyle birlikte yine kıraatten önce altı tekbir vardır.

(c) eş-Şafiî’ye göre, birincide sekiz, ikincide secdeden kalkış tekbiriyle birlikte altı tekbir bulunmaktadır.

(d) İbn Abbas, el-Mugîre b. Şu’be, Enes b. Malik, Said b. el-Museyyeb ve en-Nehaî’ye göre her rekâtte dokuz tekbir vardır.

(e) Hanbelî Mezhebine göre, her iki rekâtte kıraatten önce ol­mak üzere birincide altı, ikincide beş tekbir bulunmaktadır.

(f) Caferi Mezhebine göre,  birinci rekâtte,  zamm-ı sûreden sonra beş tekbir ve her tekbirden sonra beş kunût vardır. İkinci re­kâtte ise, dört tekbir ve dört kunût vardır. Kunût olarak, her zikir ve dua okunabilir.  Bilinen kunûtların okunmasında sakınca yoktur, hatta iyidir.

 
Tekbir Alırken Ellerin Kaldırılması:

 

Tekbir alırken ellerin kaldırılması konusu da, hukukçular tarafından değişik şekillerde açıklanmıştır: [373]

(a) Hanefî Mezhebine göre, iftitah ve zevâid tekbirlerinde eller kaldırılır.

(b) Şafiî Mezhebine göre, her tekbirde eller kaldırılır.

(c) Ebu Yusuf’a göre, sadece iftitah tekbirinde ellerin kaldı­rılması  gerekir.

(d) Bir grup hukukçuya göre, mükellef serbesttir.

 
Çeşitli Hükümler: [374]

 
Bayram Namazında İmamet:

 

(a) İmam birinci rekâtte zâid tekbirleri unutarak Fatiha okurken veya bitirdikten sonra bu durumu hatırlasa, tekbirleri alır ve Fatiha’yı yeniden okur.. Fakat Fatiha’dan sonraki zamm-ı sûreyi veya bir kısmını okuduysa, tekbir ahr, kıraati yenilemez.

(b) Zaid tekbirlerin alınmadığı rükûda hatırlanırsa, eller kaldırılmadan imam rükûda tekbir alır. Rükûdan sonra alınma­dığı hatırlanırsa, tekbir alınmaz. Böylece, vacip tekbirleri terkettiğinden sehiv secdesi yapmak gerekir; ancak cemaat kalabalık ol­duğundan, karışıklığa meydan vermemek için secde yapılmayabilir.

(c) İkinci rekâtteki zevâid tekbirlerini kıraatten önce almak caizse de, evlâ olana aykırıdır.

 
Bayram Namazında Mesbûk Olmak:,

 

(a) İmam birinci rekâtin zevâid tekbirlerini aldıktan  sonra kıraatteyken cemaate yetişen mükellef, Subhâneke’yi okumayarak, üç tekbir alır ve hemen imamla birlikte hareket eder.

(b) İmama birinci rekâtın rükûunda yetişen mükellef,  -ona daha rükûdan kalkmadan yetişeceğini tahmin ederse- zevâid tek­birlerini ayakta alır ve sonra rükûa eğilir. Fakat tekbir alınca ye­tiş e meyeceğini anlarsa, ayakta iftitah tekbiri alır ve rükûa eğilir. Rükûda diğer tesbihleri okumayarak ellerini kaldırmadan zevâid tekbirlerini alır.  Aynı durumda, tekbirleri yetiştiremezse, artık imamla birlikte hareket ederek onları terk eder.

(c) İmama rükûdan sonra veya ikinci rekâtin kıyamında ye­tişen mükellef, selâmdan sonra ayağa kalkar ve birinci rekâti kı­lar. Fatiha ve zamm-ı sûreyi okuduktan sonra içinden zevâid tek­birlerini alarak namazı tamamlar.




[372] Şafiî, Umm, c. I, s. 236, 241; Ahmed, Mesâil, s. 127-128 (467-468); İbn Rüşd, BM, c. I s. 172; Serahsî, age, c. II, s. 38; Kâsânî, BS, c. I, s. 277; İbn Kudâme, age, c. II, s. 380-381; Humeynî, age, s. 76

[373] Şeybânî, Asl, c. I, s. 338; Şafiî, Umm, c. I, s. 237; Serahsî, age, c. II, s. 39; İbn Rüşd, BM, c. I, s- 172; Mergınânî, Hidâye, c. I, s. 86; İbn Kudâme, age, c. II, s. 380-381; Şevkânî, Neylu'l-Evtâr, c. III, s. 368.

[374] Şeybani, Asl, c. I, s. 342-343; Şeybani, el- Camiu’l-Kebir, s. 11; Şafii, Umm, c. I, s. 237-238; Serahsi, age, c. II, s. 40, 123; İbn Kudame, age, c. II, s. 391; Cezîrî, Fame, c. I, s. 346.