๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 02 Eylül 2012, 14:06:02



Konu Başlığı: Başkalarının Ölü Adına Yaptıkları
Gönderen: Sümeyye üzerinde 02 Eylül 2012, 14:06:02
2- Başkalarının Ölü Adına Yaptıkları:

Borçtan Kurtulması Yönünden:

 
Âyetler insanların ancak kendisinin teiniz niyet’ve ihlasla yaptığı çalışma ve amelin kendisine faydası olduğunu, [535] hadisler ise ebeveyn için çocukların yaptığı ibadetlerin faydalı olduğunu be­lirtir:

Bir kimse, üzerinde namaz, oruç, zekât, adak, kul borcu gibi borçlar bulunarak âhirete intikal etmişse, geride kalanların -vasiyeti olsun olmasın- bunları eda etmeleriyle borçtan kurtulurmu?

Fukaha, bu bakımdan ibadetleri üçe ayırmıştır:

(1) Bedenî İbadetler: Birer bedenî ibadet olan namaz ve oruç, başkasının yapmasıyla düşmez, sorumluluk devam eder.

(2) Malî İbadetler: Zekât, adak vb. malî ibadet ve borçlar, baş­kalarının ödemesiyle ödenmiş olur, borç kalkar.

(3) Bedenî Malî İbadetler: Hac gibi, hem bedenî ve hem de malî ibadetleri, birisi ölü adına yaparsa, o borçtan kurtulmuş olur. Ancak mirasçılar, bunu yapmaya mecbur değildir; eş-Şafiî’ye göre vasiyet etmişse mecbur olurlar.

Ahmed b. Hanbel, Evzaî, Ebu Sevr, Nevevî gibi müctehidler ile muhaddislerin çoğuna göre, ölünün yakınlarının, onun borçlu ol­duğu oruç, hac gibi ibadetleri de kaza etmesi caiz ve sahihtir.

 
Sevabının Ulaşması Yönünden:

 

İslâm ulemasının cumhuru, sevabını ölüye bağışlamak niye­tiyle yapılan ibadetlerin sahih olduğuna ve başka âlemdekilerin bundan istifade edeceklerine hükmetmiştir




[535] Bakara: 2/276; Şems: 91/9-10; Furkan: 25/70; Necm: 53/41.