๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 21 Ağustos 2012, 13:17:40



Konu Başlığı: Balın Zekât Mevzuu Olması
Gönderen: Sümeyye üzerinde 21 Ağustos 2012, 13:17:40
1- Balın Zekât Mevzuu Olması: [1060]


Bal, ALLAH'ın insanlara ihsan ettiği en önemli nimetlerden biridir. [1061] Balın zekât mevzuu olmasıyla ilgili olarak, sünnet uy­gulaması bulunmamaktadır; yalnızca Hz. Ömer, baldan zekât tah­sil etmiştir. [1062]

a) Bir gruba göre, bazı şartlarla bal zekâta tâbidir:

1) Hanefî Mezhebine göre, haraç toprağında bulunmayan arının ürettiği bal zekâta tâbidir, zira bu toprak için haraç öde­nir, diğer toprakların öşür toprağı olması dikkate alınmaz.

2) Buharî ve İbn Ebi Şeybe'nin nakline nazaran- Ahmed, Mekhul, Zuhrî, Süleyman b. Musa, Evzaî, İshak, Hz. Ömer, el-Hadi ve Müyyid Billah ile Ömer b. Abdilaziz ve bir kavlinde eş-Şafiî'ye göre, arazi farkı hükmü değiştirmez, her halde bal zekâ­ta tâbidir.

b) Şafiî ve Malikî Mezhebleri ile İbn Ebi Leyla, el-Hasan b. Salih ve İbnu'l-Munzir'e göre, bal zekâta tâbi değildir. Bunlar, balı süte benzetmiş ve hakkında sağlam delil  (hadis) bulunmadığını ifade etmişlerdir.

İbn Kudame, bu görüşü, “sütün aslı olan sâime, zekâta tâbidir” diyerek reddetmektedir.

c) İlk iki görüşü birleştirmeye çalışan Ebu Ubeyd'e göre, sün­net uygulaması ve bağlayıcı bir hüküm bulunmamakla birlikte, bal zekâta tâbi olmalıdır. [1063] Ona göre, farz gibi telakki edilmeksizin, bal sahiplerinin zekât ödemesi emredilmeli, bu konuda teşvikte bu­lunulmalı ve ödenmemesinin kötülüğü anlatılmalıdır. Buna rağ­men zekâtını ödemezse,  diğer mallardaki gibi, kendilerine karşı savaş açılmaz. Ancak, ödememek dinî açıdan hiçbir zaman doğru değildir. Bal sahibi, malının zekâtım getirince, idarenin bunu ka­bul etmesi gerekir.                          

Şevkânî, Sıddık Hasen Han, İbnu'l Kayyım ve Yusuf Kardavî'ye göre, birinci görüş tercih edilip, bal zekât mevzuu olmalıdır. [1064] Zaten Tirmizî, bu görüş ilim ehlinin çoğunluğuna aittir, demekte­dir. Ancak, şunu da belirtelim ki, İbn Abdilberr'in ifadesine göre, çoğunluğun görüşü, balın zekât mevzuu olmadığı yolundadır.






[1061] Nahl: 19/68-69.

[1062] Kardavî, FZ, c. I, s. 422.

[1063] Ebu Ubeyd, Emval, s. 406-408; Kardavî, FZ, c. I, s. 425.

[1064] Kardavî, FZ, c. i, s. 424, 426; Sıddık Hasen Han, age, c.I,s.2OO.