๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 24 Ağustos 2012, 10:52:30



Konu Başlığı: Aynî Ödeme Yapılması
Gönderen: Sümeyye üzerinde 24 Ağustos 2012, 10:52:30
59. Ödeme
 
1- Şeklî: [795]
 
Aynî Ödeme Yapılması:

 

Bir kavlinde eş-Şafiî ile Müzenî'ye göre, ticaret mallarının zekâtı aynî, yani bizzat kendisi, zekât olarak ödenir.

 
Nakdî Ödeme Yapılması:

 

Ahmed b. Hanbel, İbn Kudame ve bir diğer kavlinde eş-Şafiî'ye göre, ticaret mallarının zekâtı, aynî olarak değil, kıymet ola­rak ödenir.


Serbest Olması:

 

Hanefî Mezhebine ve bir kavlinde eş-Şafiî'ye göre, ticaret mallarının kendisi zekât olarak ödenebileceği gibi, değerleri de ödenebilir.

Yusuf Kardavî kendisinin ve İbn Teymiye'nin ikinci görüşü tercih ettiğini, ancak bunun, zekâtın devletçe organize edilmesinde uygulamaya en elverişli olduğunu; zekâtı bizzat mükellef ödedi­ğinde fakirin nakde değil, kendi elindeki mala muhtaç olduğunu bilirse üçüncü görüşün istisnaî olarak uygulamaya konabileceğini belirtmektedir[796].

Cumhur'a göre, ticaret mallarının zekâtının ödenmesi, cins­leri ayrı olsa bile, aynına, yani kendilerine göre değil, piyasa de­ğerlerini takdir etmek suretiyle ödenir. Zekâtı para olarak ödene­cek ticaret mallarının değerinin -mükellef veya memurca- tespit edilmesi konusu ihtilaflıdır: [797]

a) Cumhur'a göre, zekâtın farz olduğu günkü piyasa fiyatı esas alınmalıdır.

b) İbn Abbas'a göre, malın satıldığı günkü fiyatını esas al­makta bir sakınca yoktur.

c) Ebu Yusuf ve Muhammed'e göre, değeri zekât olarak ödene­cek malın kıymeti, zekâtın farz olduğu güne değil, ödeneceği güne göre düzenlenir.

d) Bir grup hukukçuya göre, satış günündeki kıymeti değil, alış günündeki fiyatına göre değerlendirme yapılır.  Böyle bir du­rumda, iki sonuç ortaya çıkar: Fiyatlar düşünce, tüccar aldığı fi­yatla değerlendirişe zarara uğrar.  Fiyatlar yükselirse, zekât kâr­dan değil, yalnızca sermayeden alınır.

Yusuf Kardavî, birinci görüşün tercih edilmesi görüşündedir. Böylelikle değer biçme, fiyatların genel durumu gözönüne alınarak yapılır. Kanaatimizce, üçüncü görüş tercih edilmeye daha elverişli­dir, çünkü gerçekçi bir değerlendirmeye dayalıdır. Özellikle en­flasyonun yüksek olduğu ülkelerde bu yol izlenmelidir.




[795] Bilmen, HFK, c. IV, s. 95; Kâsânî, BS, c. II, s. 21-22.

[796] İbn Teymiyye, el-Fetava, c. 1, s. 299'dan Kardavî, FZ, c. I, s. 338-339.

[797] Bilmen, HFK, c. IV, s. 95; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 246; Kardavî, FZ, c. I, s. 336-338; Kâsânî, BS, c. II, s. 21-22.