๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 01 Eylül 2012, 14:48:14



Konu Başlığı: Altmış Fakiri Doyurmak
Gönderen: Sümeyye üzerinde 01 Eylül 2012, 14:48:14
II. Altmış Fakiri Doyurmak:

Oruç tutmaya gücü yetmeyen mükellef, kendi ev halkı ve na­fakası kendisine ait olanlar dışında altmış fakiri doyurur. Bir fa­kiri doyuracak miktar, bir fidye miktarıdır. Bununla, fakir iki öğün doyurulur veya bunların karşılığı fitre miktarı olarak verilir.

Fakirler toptan doyurulabileceği gibi, ayrı ayrı da doyurulabilir.

ÜM’e ve Sevrî’ye göre bu üç cezanın ödenmesi sayılan sıraya göre yapılır. Maliki ve İmamiye (Caferi) Mezheplerine göre, mükel­lef serbesttir; fakat doyurma, azad ve oruç şeklindeki sıralamadanefdaldir; [612] Caferî Mezhebine göre, azad-oruç-doyurma sırası efdaldir, haram bir şeyle oruç bozulursa üçünü birden yapmak ihtiyattır.

Bütün bu ceza yollarından birini ödemeye imkânı olmayan kimse, ÜM’e göre, imkân bulduğu veya zengin olduğu zaman ödeme yapar; Hanbelî Mezhebi ve Evza’i’ye göre, ödemenin yapılması gerekli zamanda imkân bulunmazsa -ileride bulsa da-borç düşer.




[612] İbn Rüşd, BM, c. I, s. 213; Cezirî, Fame, c. I, s. 579, Şehhate, Fıkhu'l-İbâdat, s.190