๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükayeseli İbadetler İlmihali => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 22 Ağustos 2012, 13:50:45



Konu Başlığı: Akıl Buluğ Ve Hürriyet
Gönderen: Sümeyye üzerinde 22 Ağustos 2012, 13:50:45
1- Akıl, Buluğ Ve Hürriyet:


ÜM'e gpre geçerli olmazken, Hanbelî Mezhebine ve Ebu Hanife'ye göre, bu şart da geçerliliğini korur.

Muhammed Ebu Zehra'nın belirttiği gibi, Cumhur'un görüşü tercih edilmelidir.

Yine Ebu Hanife'ye göre, mükâtep köleler de öşür mükellefi­dirler.

 
2- Borçlar:

 

Ziraî borçların mükellefliği etkilemesi de hukukçular ara­sında ihtilaflıdır: [967]

a) Ebu Hanife'nin de içlerinde yer aldığı Cumhur'a göre, borç, öşür mükellefliğini etkilemez. [968] Borca karşılık tutulsa bile, ürün için zekât ödenir. Fakat ondan nakledilen başka bir gö­rüşe göre, borç öşür mükellefliğine tesir eder.

b) İbn Ömer, Mekhul, Atâ, Tavus, Sevrî, bir nakilde Ahmed b. Hanbel, Ebu Ubeyd ve Şureyk'e göre, bütün borç çeşitleri öşür mü­kellefliğine tesir eder. Ebu Ubeyd, borcun sıhhatinin sabit olması şartını arar.

Ömer b. Abdilaziz, Sevrî ve Ahmed'e göre, haraç -tıpkı bir borç gibi- nisap ve matrah hesabına katılmaz. İcarla bir araziyi işleten kişinin toprak sahibine ödediği bedeli de haraç gibi düşünmek ge­rekir. Nitekim, Şureyk, böyle düşünenlerden biridir.

c) İbn Abbas ve bir nakilde Ahmed b. Hanbel'e göre, sadece zi­raî amaçlı borçlar zekât mükellefliği ne tesir eder, diğer borçların bir tesiri yoktur.

d) Yusuf Kardavî ve Muhammed Ebu Zehra, her çeşit mal için borcun tesirli olduğunu benimseyerek, kredi ile veya -gübre, ziraî âletler dahil- borçlanarak ziraat yapan bir çiftçinin, ürettiğinin ze­kâtını ödemesi için, borçlarının düşmesi gerektiği kanaatindedirler.

Üretim-yatırım kredileri ve zekât konusunu inceleyen Mu­hammed Osman Şibbeyr, Maliki Mezhebinin görüşünden hareketle, araziyi iyileştirme, su kanalı getirme gibi bir yolla doğan borca karşılık tutulacak başka malı veya aslî ihtiyaç fazlalığı olan malı yoksa, ziraî borcun matrahtan düşüleceğini; yeni toprak veya âletler/makinalar satın alma yoluyla daha fazla gelir sağlamak için doğan borcun matrahtan düşülemeyeceğini, satın alınan toprak veya âletlerin borca karşılık tutulması gerektiğini savunur. [969]

Toprak gasbedilip ziraat yapılmışsa, zekât, işleyen tarafından ödenir.




[967] Ebu Ubeyd, Emval, s. 507-508, no: 1549-1553; Ebu Zehre-Şekerci, Zekât Hukuku, s. 31-32; İbn Kudame, Mugni, c. II, s. 42; İbn Rüşd, BM, c. I, s. 226; Kardavî, FZ, e. I, s. 157, 391-398; Kâsânî, BS, c. II, s. 6, 56, 57; Serahsî, age, c. III, s. 4; Şeybanî, Asl, c. II, s. 123; Tahâvî, age, s. 46.

[968] LZK, m. 3.

[969] Şibbeyr, Muhammed Osman: "Medâ Te'sîri'd-Duyûni'l-İstismâriyye Ve'l-Iskâniyyeti'l-Mu'eccele fi Tahdidi Viâi'z-Zekât", Mecelletu'ş-Şerîa Ve'd-Dirâsâti'l-İslâmiyye, cilt: 7, sayı: 16 (Kuveyt-Mart 1990), s. 160.