๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükafat ve Ceza => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 01 Kasım 2010, 01:40:27



Konu Başlığı: Yaygın Din Eğitiminin Öğrenci Üze­rindeki Etkileri
Gönderen: Ekvan üzerinde 01 Kasım 2010, 01:40:27

Yaygın Din Eğitimi ve Öğretiminin Öğrenci Üze­rindeki Etkileri

Yaygın din eğitimi ve öğretiminin öğrenci üzerindeki olumlu-olumsuz etkilerini belirlemek, bu eğitimin onlara neler kazan­dırıp neler kaybettirdiğini tesbit etmek amacıyla açık uçlu bir so­ru yöneltilerek bu konuda görüşlerini yazmaları istenmiştir. "Kur'ân Kursu, cami veya özel bir hocadan almış olduğunuz din eğitimi ve öğretimi size neler kazandırdı veya kaybettirdi; açıklar mısınız?"sorusuna,öğrencilerin % 88.6'sı olumlu yönde etkilendiklerini belirtmiş; %11.4 düzeyinde bir öğrenci grubu ise gör­dükleri bu eğitim-öğretimden olumsuz yönde etkilendiklerini ifa­de etmişlerdir. Öğrenciler tarafından yapılan açıklamalar, bu ku­rumların müsbet veya menfî yönlerini ortaya koyan bulgular olarak görülebilir. Bu açıklamaların geniş bir öğrenci grubundan alınmış olması da, üzerinde önemle durulmasını gerektiren hu­suslardan biridir. Öte yandan yaygın din eğitimi-öğretimi kurumlarında başvurulan mükâfat ve cezaların öğrencinin düşünce ve davranışları üzerinde yaptığı etkileri ortaya koyması bakımın­dan da aşağıdaki bilgilerin önem arzettiğini söyleyebiliriz. Bu konudaki görüşler iki grup halinde ele alınarak incelenecektir:

 
a. Olumlu Yönde Etkilenenler ve Sebepleri
 

Yaygın din eğitimi ve öğretimi kurumlarına gitmiş olan öğrencilerin büyük bir bölümü (% 88.6) bu kurumlarda aldıkları eğitim-öğretimden olumlu yönde etkilendiklerini ifade etmiş­lerdir. Bu öğrencilerin görüşleri aşağıdaki ifadelerle kompoze edilebilir:

1. Dine olan ilgimin ve öğrenme isteğimin artmasını; inançlı biri olmamı ve ibadetlere yönelmemi sağladı. Ahlâkî yönden ilerleme kaydettim. Dinî şuurumda artış olduğu gibi, kulluk şuuruna da ulaştım. Doğru ile yanlışı birbirinden ayıran, sorumluluğunun farkına varan ve hayat disiplini kazanan olgun bir kişi olmama vesile oldu. (% 46.5)

2.Kur'ân okumayı öğrendim (veya) hafız oldum. Gerek dualar, ezberler ve sureleri bilmem, gerekse dinî bilgiler edin­mem sayesinde okuldaki başarım arttı. Derslerde zorlanma­dım. Bu bilgilerle kendime güvenim arttı. Ayrıca toplum tara­fından saygı da görüyorum. (% 39.2)

3. Hocamız inançlı ve takva sahibi biri olduğu için, onun yaşantı tarzı beni çok etkiledi. En ufak bir baskı olmadan dinin gereklerini yaşayan bir kişi olmamı sağladı. (% 2.9)

Öğrencilerin açık uçlu sorulara verdikleri cevaplar doğrul­tusunda oluşturulan bu ifadelerden sonra denilebilir ki: Öğren­cilerin % 88.6'sı, yaygın din eğitimi kurumlarında almış olduk­ları eğitim-öğretimden dolayı memnuniyet duymaktadırlar. On­ların, bu eğitim sayesinde olumlu birçok özellik yanında, Kur'ân okuma ve dinî bilgiler yönüyle de pek çok kazançları olmuştur. Öğretmenleri durumundaki hocalarının sağlam bir kişilik ve karakter sahibi olanlarından ise olumlu yönde olduk­ça etkilenmişlerdir.

"Öğretici" vasfıyla, Kur'ân kurslarında veya camilerde gö­rev yapan din görevlilerinin kişilik ve karakterinin ne denli önemli oluşu, daha önce yapılan araştırmalarda yeterince vur­gulanmamasına rağmen,[607] bu hususun oldukça önem arzettiği araştırmamızın önemli bulguları arasındadır. Öğrenciler yay­gın din eğitimini yürüten öğreticilerde sağlam ve tutarlı bir kişi­lik ve karakter sahibi olma özelliğine önem vermektedirler.[608]

Yaygın din eğitimi ve öğretimi kurumları denilince akla ilk gelen Kur'ân Kursları öğrencilerinin görüşleri de konuya ışıktutmaktadır. Genellikle Kur'ân okumayı öğrenmek, hafız ol­mak ve dinî bilgiler edinmek amacıyla [609] bu kurslara gelen öğ­rencilerin % 72.54'ünün kendi isteğiyle bu kurumlara gelmiş olmaları sevindirici bir durumdur.[610]

Bayraktarın gerçekleştirdiği çalışmada, öğrencilerin % 92'sinin devam ettiği kurslardan memnun olduklarını belirtmeleri, birtakım eksiklerine rağmen kurslardaki eğitim-öğretimin beğe­nildiğini göstermektedir.[611]Bu öğrencilerin % 84.89'u bütün derslere isteyerek devam etmektedirler.[612] Ancak öğrenciler­den%70'inin kurslardaki eğitim-öğretimi yeterli görmediği ve başka bir eğitim kurumuna gitmek istedikleri anlaşılmaktadır.[613] Öğrencilerden büyük çoğunluğunun Kur'ân Kursu öğ­rencisi olduklarını belirtmekten memnuniyet duymaları ise,[614] bu kurumları benimsemiş olmalarının bir göstergesi sayılabilir.