> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Eğitim > Mükafat ve Ceza > İdare-Öğretmen-Veli İşbirliğinde Yeterlilik
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İdare-Öğretmen-Veli İşbirliğinde Yeterlilik  (Okunma Sayısı 637 defa)
21 Ekim 2010, 19:09:16
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 21 Ekim 2010, 19:09:16 »



5. İdare-Öğretmen-Veli İşbirliğinde Yeterlilik

Eğitim-öğretimin önemli bir konusu olan disiplini sağla­mak konusunda nasıl ki "idare-öğretmen-veli" üçlüsü işbirliği içinde olması gerekiyorsa, ideal bir din eğitimi-öğretimine ulaş­mak için de bu üçlüye büyük görev düşmektedir.

Buraya kadar genellikle konunun öğretmen ve idare yönü ele alındı. Ancak veli, bir başka ifadeyle ailenin de bu konuda önemli oranda rol üstlendiği gözden kaçırılmamalıdır. Araştır­mamız bulgularına geçmeden önce, gerek Kur'ân Kursları, ge­rekse İmam-Hatip Lisesi öğrencilerinin, velileri tarafından hangi duygularla bu kurumlara gönderildikleri konusunda kısa bir bilgi vermek istiyoruz.

Kur'ân Kurslarına % 26.23 oranıyla ailelerinin isteği ve ar­zusuyla gelen öğrenciler,[829] ne yazık ki, aileleri tarafından yete­rince ziyaret edilmemektedirler. Çocuğunu ziyarete sık sık ge­len ebeveyn oranı ancak % 15.10'dur. Kursları bazen ziyaret eden % 73.77 oranındaki veliler ise, öğrencinin problemi oldu­ğunda veya davet edildiğinde gelmektedirler. Bunun yanında,%11.42oranında bir veli grubunun çocuğunu ziyarete hiç gitmemeleri ise üzücüdür. Durum böyle olunca, öğrencilerden % 8.57'si ailesini çok özlemekte, % 47.34'ü ise biraz özlem çekmektedir. Buna göre evini özleyenlerin oranı % 56 düzeylerindedir. Anket uygulandığında eğitim-öğretime başlayalı henüz bir ay olduğunu belirten araştırmacı, evini çok özleyenlerin oranının ise % 8.57 düzeyinde oluşunu, üzerinde durmaya de­ğer bir konu olarak görmektedir.[830] Bu veriler,ailelerin,ço­cuklarıyla yeterince ilgilenmediklerine en canlı misallerdir. Bu yetersiz ilgiye rağmen, ailelerin birçoğu çocuğunun İslâm'ı ve Kur'ân'ı öğrenmesini ve hatta hafız olmasını istemektedir­ler. [831]

İmam-Hatip Lisesi öğrencilerine gelince: Öğrencilerin % 34.9 köy kökenli oluşu [832] ve aynı şekilde % 34.6'sının pansiyon veya yurtlarda, ya da arkadaşlarıyla birlik­te evde (% 5.4) kalmaları [833],ebeveyn ilgisi ve deneti­minden uzaklığın ilk işaretleridir. Her ne kadar öğrencilerin ebeveynlerince hangi düzeylerde ziyaret edildiklerini tesbiti amaçlayan bir sorumuz yoksa da, bu öğrencilerin aileleri tara­fından ziyaret edilme oranlarının da, Kur'ân Kursu öğrencile­rinden farklı olmadığını, hatta daha aşağı seviyede olduğunu tahmin etmekteyiz.

Gerçekte ebeveyn ilgisi ve denetiminin öğrenci üzerinde oldukça etkili olduğu bir realitedir. Sözgelimi, çocuklarıyla ye­terli oranda ilgilenen aileler onların başarılı olmalarına katkıda bulunurlarken, öğrencinin sosyal yönden gelişmesine de yar­dımcı olmaktadırlar.[834] Bundan önceki konuda, Îmam-Hatip Lisesi öğrencilerinin içine kapanık ve çekingen olmalarında,bu öğrencilerin köyden gelmiş olmalarının da sebepler arasın­da zikredilmesi,[835] bu öğrencilerin, velilerinden yeterli ilgi ve desteği görmedikleri sonucuna ulaşmamızı sağlamaktadır.

Kanaatimizce, problemin esasını teşkil eden nokta, ailele­rin sahip olduğu hatalı düşünce tarzıdır ki o da anne babanın, yaygın veya örgün bir din eğitimi kurumuna evladını vermekle, bütün vazifesinin bittiğini düşünmesi ve bu konudaki sorumlulu­ğun bütünüyle bu kurumlara ait olduğuna inanmasıdır.[836] Bir öğrencinin, "Anne babalar çocuğunu Kur'ân kursuna ver­mekle, görevinin bittiğini zannediyorlar. Halbuki çocuk her zaman için onların ilgisine ve desteğine muhtaçtır" şeklinde dile getirdiği bu gerçek, aynı zamanda önemli bir realitenin de ifadesidir. Bu realite ise, halkın, din eğitimi kurumlarına karşı büyük oranda güven duymasıdır. Gerçekten de din eğitimi ku­rumları olarak büyük ümitler beslediği Kur'ân Kursları ve Îmam-Hatip Liselerine çocuğunu tahsil amacıyla gönderen bu aileler, [837] bu şekilde düşünmekte ya da düşünmek zorunda kal­maktadırlar. Çünkü okuma-yazma oranlarının oldukça düşük olduğu [838] bu aileler, çocuklarını dinî yönden yetiştire­meyeceklerinin şuuru içindedirler. Ancak onların hataya düş­tükleri nokta, anne babaya düşen görevler de dahil olmak üze­re herşeyi bu kurumlardan beklemeleridir. Bundan dolayı, ebe­veyn ilgisinin çocuğun başarı ya da başarısızlık kadar disiplin probleminde de önemli bir faktör olduğunu ifade etmek iste­riz. İdare-öğretmen-veli işbirliğinin istenen düzeyde olmasının, bu kurumlardaki eğitim-öğretimin arzu edilen noktalara ulaş­masında, gerekli şartlardan biri olduğu kanaatindeyiz.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İdare-Öğretmen-Veli İşbirliğinde Yeterlilik
« Posted on: 29 Mart 2024, 09:27:45 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İdare-Öğretmen-Veli İşbirliğinde Yeterlilik rüya tabiri,İdare-Öğretmen-Veli İşbirliğinde Yeterlilik mekke canlı, İdare-Öğretmen-Veli İşbirliğinde Yeterlilik kabe canlı yayın, İdare-Öğretmen-Veli İşbirliğinde Yeterlilik Üç boyutlu kuran oku İdare-Öğretmen-Veli İşbirliğinde Yeterlilik kuran ı kerim, İdare-Öğretmen-Veli İşbirliğinde Yeterlilik peygamber kıssaları,İdare-Öğretmen-Veli İşbirliğinde Yeterlilik ilitam ders soruları, İdare-Öğretmen-Veli İşbirliğinde Yeterlilikönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes