๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükafat ve Ceza => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 23 Ekim 2010, 23:51:57



Konu Başlığı: Disiplini Sağla­manın Yolları
Gönderen: Ekvan üzerinde 23 Ekim 2010, 23:51:57

d. Öğretmen ve Öğrencilere Göre Disiplini Sağla­manın Yolları


Öğretmenler, kendilerine yöneltilen"Size göre İmam-Hatip Liselerinde başarılı bir din eğitimi-öğretimi verilebilmesi için disiplin hangi yollarla sağlanmalıdır, hangi şartla­ra ihtiyaç vardır. Kısaca açıklarmısınız?" sorusuna, öğrenci­lerle paralellik arzeden cevaplar vermişlerdir. Onların verdikle­ri cevaplar önem derecesine göre aşağıda sıralanmıştır:

1. Bir din eğitimcisi olan  öğretmen, her şeyden  önce, di­ni en güzel şekilde yaşayan ve bu şekilde öğrencilerine örnek olan bir kişilik ve karakter sahibi olmalıdır. Öğretmen, mesleği­nin karşılığını her şeyden önce Allah'tan beklemelidir.Bunun yanında öğrenciyle diyalog şarttır.Gerektiğinde bir ağabey sa­mimiyeti ve şefkatini göstermelidir. (% 43)

2. Okulda Aile-İdare-Öğretmen-Öğrenci diyaloğu kurul­muş olmalıdır. Öğretmenler farklı açıklamalar yerine koordineli bir eğitim tarzıyla bu eğitimi gerçekleştirmelidirler. (% 16)

3. Sevgi-saygıya dayalı samimi bir yaklaşım şarttır. (3614)

4.
Öğrenciye meslekleri sevdirilmeli ve onlara ideal veril­melidir. (% 10)

5. Her öğretmen bir derste branşlaşmalıdır. (% 6)

6. Öğrenci sayısı sınıflarda azaltılmalı. Sınıflar fizikî bakım­dan iyileştirilmelidir. (% 4)

Bunun yanında, herbiri farklı şekilde düşünen yedi öğret­men görüşlerini şu ifadelerle dile getirmişlerdir:

"Öğrencinin öğrendiğini tatbik edebileceği ortam hazır­lanmalıdır, /Öğrenciler üzerindeki gereksiz maddî-manevî baskılar kaldırılmalıdır/ Öğrencilerin ihtiyaçları tamamen sağlanmalıdır./ Öğrencinin başarısı, üç nokta­ya bağlıdır: 1/3'ü kendi gayreti; 1/3'ü öğretmen; 1/3'ü okul. Bu konuda en etkili olanı öğretmendir. Öğret­men yeterli bir bilgi düzeyine sahip olmalıdır./ Devletin daha çok destek ve teşviki şarttır. Ayrıca eğitim kurum­larının fizik-müfredat-öğretmen yönleriyle daha düzen­li hale getirilmesi ve girilen ders sayısının azaltılması gereklidir./ Maddî-manevî imkanlar geniş olmalıdır. İHL, ikinci sınıf okul olarak görülmekten ve horlan­maktan kurtarılmalıdır./ Cezalandırmak yerine, idarî boşlukları gidermek, kalabalık sınıfları ikiye bölmek. Yaramazların velisine durumu bildirmek, uslanmayan­ların bazı şeylerden mahrum edilmesi ve rehberliklerin verimli hale getirilmesi şarttır."

Anketteki ilgili soruyu cevaplandıran öğrenciler de, bu ko­nuda araştırma yapmak durumunda olanlara önemli ipuçları verecek nitelikte açıklamalar yapmışlardır. Öğrencilerin bu ko­nudaki görüşlerini belirlemek amacıyla anketler tek tek gözden geçirilerek incelenmiş ve aynı görüşteki öğrencilerin görüşleri bir araya getirilerek gruplar oluşturulmuştur. Buna göre öğren­ciler, önem derecesine nazaran, gerçekleştirilen din eğitimi ve öğretiminde gerek disiplinin sağlanması, gerekse başarının artı­rılması için aşağıdaki görüşleri savunmuşlardır:

1. Öğretmenin şahsiyet ve karakteri herşeyden önemlidir. Öncelikle öğretmen saygın bir kişi olmalı ve öğrenciye kendisi­ni sevdirmelidir. Kendisini sevdiren öğretmen dersini de sevdirebilir. Bunun için öğretmen okulda ve okul dışındaki sosyal hayatta ve aile yaşantısında öğrenciye örnek olacak davranış­lar içinde bulunmalıdır. Öğretmen, dinin gereklerini bizzat ya­şayan kişi olmalıdır. Bunun yanında, gerektiğinde bir ağabey (abla) gibi, davranabilmeli, arada sevgi ve saygıya dayalı bir sa­mimiyet olmalıdır. Kendisini beğenen ve öğrenciyi küçümseyen öğretmen başarılı olamaz.[699] (% 35.5)

2. Öğrenciye sadece sevgi ve hoşgörüyle yaklaşılmalıdır. Kesinlikle dayak atılmamalı, sertlik gösterilmemelidir. Hakaret ve azarlama olmamalı, not ile korkutulmamalıdır. Öğrencinin fikirleri alınmalı, görüşlerine değer   verilmelidir.Öğrenci-öğretmen ilişkisi soğuk olmamalı, arada sıcak bir diyalog sağ­lanmalıdır. Bunun için öğrenci psikolojisi çok iyi bilinmelidir.[700] (% 25.5)

3. Din eğitimi programlı ve disiplinli olmalıdır. Disipline evet ama dayağa hayır. Çok katı bir disipline karşı olduğum gi­bi sınırsız bir hoşgörü anlayışına da karşıyım. Kararlı bir disiplin anlayışı en uygun olanıdır. Öğrenci ile fazla laubali olunmamalıdır. Onlara fazla imtiyaz tanınmamalıdır. Ancak bazı hata­lar mazur görülebilmelidir. Yeri geldiğinde mükâfat, yeri geldi­ğinde de cezaya başvurulmalıdır. Ancak ceza verilecekse azar­lama ile yetinilmeli, öğrencinin üzerine fazla gidilmemelidir. Çok gerekli durumlarda dayağa da başvurulabilir. (% 12)

4. Fizikî kapasite eksikliği en önemli sorundur. Bu okullara gelen öğrenci sayısı çok fazla. Hem yer dar, hem de araç-gereç eksikliği var. Öğrencilerle yeterince ilgilenilemiyor. Daha âz öğrencinin bulunduğu sınıflar olmalıdır. Bu okulların, insa­nın içini ferahlatacak ve insana sevinç verecek binalara sahip olması gerekir. Ders kitapları ve müfredat programlarından da şikayetçiyiz. Meslekî ders sayıları artırılmalı, öğrenci araştırma­ya teşvik edilmeli, sık sık tatbikatlar yaptırılmalıdır.[701] (% 11)

5. Din eğitiminin fazileti ve bu ilmin faydaları öğrenciye yeterince anlatılmalı, öncelikle bir ideal verilmelidir. Öğrenci derse ısındırılmalı onu dersten soğutacak unsurlar ortadan kal­dırılmalıdır. Ders öğrenciye güzel sözlerle, iyi bir ses tonuyla anlatılmalı, kıssa ve menkıbelerle süslenmelidir. Öğretmen der­se hazırlanarak gelmeli, dersi zevkle işlemeli, aktüaliteyle bağ­lantı kurabilmelidir. Başarılı öğrenci mükâfatlandırılmak, başarı­sız öğrenci ile daha çok ilgilenilmeli çalışmaya teşvik edilmelidir.[702] (% 8 )

6. Öğrencinin hatası önce güzel bir şekilde nasihatle anla­tılmalı ve ardından uyarılmalıdır. İkaz edildikten sonra vazgeçmezse cezalandırılmalıdır. Ancak disipline verme konusunda acele edilmemelidir. (% 6)

7. Şu anda okulumuzda verilen din eğitimi-öğretiminden memnunum. Gayet iyi bir çalışma var. Bence bu eğitim ye­terlidir. (% 2) [703]

Buraya kadar aktarılan bilgiler, öğretmen ve öğrencilerin, disiplini sağlamanın yolları konusundaki görüşlerinden oluştu­rulan bilgilerdi.[704] Bu bilgiler ışığında, bundan sonraki konuda, ideal bir din eğitimi-öğretimi için gerekli şartlar ele alınacaktır.


Konu Başlığı: Ynt: Disiplini Sağla­manın Yolları
Gönderen: Ruhane üzerinde 25 Kasım 2016, 16:49:39
Ne guzel.konular cikti karsima boyle ..😄
Allah razi olsun..