๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mükafat ve Ceza => Konuyu başlatan: Ekvan üzerinde 30 Ekim 2010, 14:53:26



Konu Başlığı: Ceza Alma Oranı ve Sıklığı
Gönderen: Ekvan üzerinde 30 Ekim 2010, 14:53:26

1- Ceza Alma Oranı ve Sıklığı

Öğrencilerin verdikleri cevaplara göre, bu öğrencilerin % 33.17si dinî-meslekî derslerde "bazen"; % 2.20'si ise "sık sık" cezaya maruz kaldıklarını belirtmiş; % 64.63 ise bu soruya "ha­yır" cevabını vermişlerdir. Buna göre öğrencilerin yaklaşık % 35'i zaman zaman ya da sık sık, çeşitli şekillerde öğretmen ya­da idarecilerce cezalandırılmaktadırlar.[671]

 
Grafik O Örgün Din Eğitimi ve Öğretiminde Ceza alma Oranı ve Sıklığı

 

Evet bazen

% 33.17

Evet sık sık %2.20

Öğrencilerin cezalandırılmasında çeşitli faktörlerin ne de­rece rol oynadığını belirlemek konunun daha iyi anlaşılmasına zemin hazırlayacaktır. Bu konuda da standart ve konunun ge­rektirdiği diğer değişkenlerle oluşturulacak çapraz çizelge ve chi-kare testleri, cezalandırma oranı ve sıklığında bu faktörlerin etkilerini belirlemektedir. [672]

Çevre faktörü, bu konuda anlamlılık derecesi oldukça yük­sek olan bir ilişkiye sebep olmaktadır.[673] Frekans tablosunda Van ilinin bazen ve sık sık cezalandırılma konusunda ilk sırada yer aldığı görülmektedir (% 44.9). Bunu Bursa izlemekte, ardın­dan Erzurum ve Balıkesir gelmektedir. Balıkesir'in ceza konu­sunda en alt düzeyde bulunmasının birtakım sebepleri olabilir. Akla ilk gelen Balıkesir'in, okulun fizikî kapasite yönüyle diğer üç ilden daha iyi durumda olduğudur,[674] Bunun ya­nında Balıkesir İmam-Hatip Lisesinin öğrencilerinin yurtta veya pansiyonda kalma oranı diğer illere nazaran daha yüksektir,[675] Yatılı olarak okumanın öğrenciye olumlu yönde bir yaşama disiplini kazandıracağını gözönüne alarak, bu faktörün de cezalandırılma konusunda rol oynayacağı düşünülebilir.

Cezalandırılma oranının en yüksek olduğu il olan Van ise, yatılı olarak okula devam etme oranı açısından Balıkesir'e oranla az farkla ikinci sırada yer alırken, ebeveyniyle birlikte yaşama açısından en düşük seviyededir, [676] Ebe­veyn denetimi ve ilgisinden yoksunluğun birtakım disiplinsizlik­lere yol açabileceği unutulmamalıdır. Şahsî gözlemlerimiz de büyük bölümü köy çocukları olan bu öğrencilerin ebeveyn de­netiminden ve öğretmen rehberliğinden yoksun olduğu yönün­dedir. Diğer illere göre en genç ve meslekî tecrübesi az olan öğretmenlerin Van ilinde yoğunlaştığını hatırlatmamız da [677] bu konuda bazı ipuçları verebilir.

Sınıf faktörü herhangi bir farklılaşmaya neden olmamak­tadır.

Cinsiyet ise chi-kare testinin de desteklediği anlamlı bir ilişkiye sebep olmaktadır. Frekans dağılımından da anlaşılacağı üzere kızlar erkeklere nazaran önemli ölçüde farkla daha az ce­zalandırılmaktadırlar.

Sosyal çevrenin de bu konuda önemli farklılaşmaya ne­den olmadığı görülmektedir. Ailesi şehirde oturan öğrencilerin en az ceza alanlar olduğu gözlenmekteyse de chi-kare testi bu sonucu desteklememektedir.

Öğrenime devam edilirken kalınan yer faktöründe de bazı farklar görülmektedir. Ancak chi-kare sonucu anlamsızdır.

Anne ve babanın öz veya üvey oluşları da birtakım farklı­laşmalara yol açmaktadır. Chi-kare sonucu anlamsız olmasına rağmen anne babası ölü veya üvey olanların ceza alma oranlarındaki yükseklik dikkat çekicidir. Bu ise ebeveyn denetimi ve ilgisinin öğrenci üzerinde etkili olabileceğine bir işaret sayılabi­lir.

Gerek annenin, gerekse babanın okur-yazarlık durumlarıy­la, öğrencilerin okulda ceza alması arasında da anlamlı bir iliş­kinin olmadığı ortaya çıkmıştır.

Ailenin sosyo-ekonomik düzeyi de öğrencinin okulda ce­za alma konusunda herhangi bir rol oynamamaktadır. Chi-kare sonucunun anlamsız oluşu ve frekans dağılımındaki para­lellik, öğrencinin babasının mesleği ya da gelir durumlarının bu konuda rol oynamadığını göstermektedir.

Okula gelmeden önce gidilen yaygın din eğitimi kuru­munun türü de bu konuda önemli bir farklılaşma meydana ge­tirmemektedir. Chi-kare değerinin anlamsız çıkması sonucun güvenilir olmadığını ifade etmektedir.

 
Tablo- 36: Örgün Din Eğitimi ve Öğretiminde Cezalandırma Oranının Değişkenlere Göre Dağılımı
 

 Bu sonuçlardan sonra denilebilir ki, öğrencinin, örgün din eğitimi ve öğretiminde dinî-meslekî ders öğretmenleri ya da idare tarafından bazen ya da sık sık cezalandırılmasında çevre ve cinsiyet faktörlerindeki seçenekleri birtakım farklılaşmalara yol açmakta, istatistikî sonuçlar ise iki soru arasında anlamlı bir ilişkinin olduğunu ortaya koymaktadır. Buna karşılık, sınıf, öğ­rencinin geldiği sosyal çevre, kaldığı yer, anne babasının öz ve­ya üvey oluşu, tahsil seviyeleri, sosyo-ekonomik düzey faktörle­rindeki farklı seçenekler, ceza alma oranında önemli bir farklı­laşma sebebi değillerdir.