> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Tarihi Eserleri > Hazreti Muhammed a.s.v > Mucize Ve Büyük Özellikleri > Peygamberimizin Özelliklerinden Bazılarıda Şunlardır
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Peygamberimizin Özelliklerinden Bazılarıda Şunlardır  (Okunma Sayısı 1729 defa)
05 Ocak 2010, 23:33:48
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 05 Ocak 2010, 23:33:48 »



Peygamberimizin Özelliklerinden Bazılarıda Şunlardır:


Evet, Peygamber´in (s.a.v.) özelliklerinden bazıları da şunlardır: O´nun ümmeti dünyada sonra gelip ahirette öne geçmiştir. Önce O´nun ümmetinin hükmü verilecektir. Ümmet-i Muhammed, Mevkıfta iken, yüksek bir yerde bekleyecektir. Oraya abdest azaları nur gibi parlar bir vaziyette gelecektir. Ummet-i Muhammed´in azabı dünyada iken verilip âhirete tertemiz geleceklerdir. Kalan azabları olmuşsa, onu da kabirde çekip âhirete öylece geleceklerdir. Onlar, kabirlerine günahla girerler, kabirlerinden günahsız olarak çıkarlar. Günahlarının böylece bağışlan masına, mümin kardeşlerinin istiğfarı da çok hayırlı bir vesile olmakta dır. Onların kitapları sağından verilir, onlar mahşer yerine gelirken ve sırattan geçerken, sabi çocukları ve nurları önlerinde giderler.

Simalarında yaptıkları secdelerin eseri görülür. Nurları, peygamberle rin nurları gibi çift olur. Sevabları mizanda çok ağır gelir. Onlar öyle bir ümmettir ki, hem kendi yaptıklarının, hem de kendileri adına yapılan ların sevabına nail olurlar. Diğer ümmetler ise böyle değildir."

Bu ümmetin nurlarının önlerinde gideceği ve çift olacağı ve abdest azalarının nur gibi parlayacağı hakkındaki hadis, Peygamber Efendi-miz´in adının Tevrat ve İncil´de geçtiğine dair olan bölümde anlatılmış tır. Şimdi burada diğer hadisleri görelim:

îbni Mâce (daha doğrusu Buhari ve Müslim), Ebû Hüreyre ve Hu-zeyfe´den şöyle rivayet eder: Peygamber (s.a.v.) buyurdu:

"Biz, dünya ehli olarak sonra gelmişiz, fakat ahiret ehli olarak öne geçmişizdir! Bütün mahşer halkından önce, benim ümmetimin işi görü lüp hükmü verilecektir."

Hâkim sahihtir kaydiyle Abdullah bin Selâm´dan nakleder. O şöyle der: "Kıyamet günü olduğu zaman, Yüce Allah kullarını ümmet ümmet ve peygamber peygamber sevkeder. Peygamberimiz ve onun ümmeti de tam merkezde yerlerini alırlar. Derken cehennem üzerine sırat kurulur. Biri nida eder ve: "Ahmed-i Muhammed \e O´nun ümmeti nerededir?" der. Peygamberimiz ve O´nun peşi sıra ümmeti kalkar, iyisi ve kötüsü hep O´nu takib ederler. Derken sırat üzerine gelirler, tşte bu sırada O´nun düşmanlarının gözleri Allah tarafından görmez olur. Sıratın sa ğından ve solundan aşağıya, yani cehenneme düşerler. Peygamber (s.a.v.) ve O´nun ümmetinden iyiler kurtulurlar. Melekler de O´nunla beraber giderler ve adım adım O´nu ve ümmetini cennetteki yerlerine götürürler. Sonra nida eden: "îsâ ve O´nun ümmeti nerededir?" diye on ları çağırır." [249]

îbni Cerir ve îbni Merdûye Câbir bin Abdullah´tan rivayet ederler. O şöyle demiştir: Peygamber (s.a.v.) buyurdu: "Ben ve ümmetim kıyamet günü, yüksek bir tepenin üzerinde bulunacağız. Diğer mahşer halkı bizden aşağıda bulunacaklar ve bizden olmayı çok arzu edecekler. Kavmi tarafından yalanlanmış bulunan her bir peygambere de biz mahşerde şahidlik yapacağız. "Evet, Rabbimiz, o senin risaletini kavmine tebliğ etti" diyeceğiz."

Ahmed Ka´b bin Malik´ten nakleder. O şöyle demiştir: Peygamber (s.a.v.) buyurdu: "însanlar mahşer yerine toplandıkları zaman, ben ve ümmetim yüksek bir yerde bulunuruz. Sonra Rabbimin emriyle ben, yeşil bir hülle giyerim. Sonra bana izin verilir. Ben de Allanın bana ilham ettiği ve hakkımda dilediği şekilde O´na hamd ü senada bulunu rum ve şefaat ederim, işte bu, bana verilen Makâm-ı Mahmûd´tur."

Buhari ve Müslim Ebû Hüreyre´den rivayet ederler. O şöyle demiş tin: Peygamber (s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurdular: "Kıyamet günü benim ümmetim, bütün abdest azaları nur gibi parlar bir vaziyette davet olunacaktır."

Ayrıca Müslim Kuzeyfe´den rivayetle şu hadisi bildirir: "Benim havzım, Aden ile Eyle arasından daha uzundur. Ümmetimden olma yanları orada rahatlıkla ayırırım." Ashab sordu: "Ey Allah´ın Resulü, sen bizi orada nasıl tanıyacaksın?" Resûlüllah cavap verdi: "Havzmın ba şında durup develerini sulayan bir adam, yabancı develeri nasıl tanıyıp ayırırsa, öylece tanır ve ayırırım. Hem orada sizlerin abdest azaları nur gibi parlayacağı için, bu gayet kolay olacaktır."

Ahmed ve Bezzâr Ebud-Derdâ´dan rivayet ederler. O şöyle der: Peygamber (s.a.v.) buyurdu: "Kıyamet günü, şefaatte bulunması için secde etmesine ilk izin verilecek olan, şefaati kabul edilip başını secde den ilk kaldıracak olan şüphesiz benim! Baktığımda, ümmetimi de diğer ümmetler arasında tanırım. Kimi ön tarafımda, kimi arkamda, kimi \sağımda, kimileri de solumda yer almış olarak onları görürüm." Bu sı­rada biri: "Ümmetini nasıl tanırsın, ey Allah´ın Resulü?" diye sordu. Resûlüllah da şu cevabı verdi: "Onların abdest azaları nur gibi parlak olacaktır! Bu alamet diğer ümmetlerde bulunmayacaktır. Aynı zamanda kitapları (amel defterleri) de sağ ellerinde olacak, sabi iken ölmüş ço cukları ve nurları da önlerinde bulunacaktır."

(Yine Ahmed, sahih bir senedle Ebû Zerr´den de bu mealde bir ha dis rivayet eder. Onun bu rivayetinin sonunda ise, sâdece, "nurları da önlerinde bulunacaktır" buyurulmuştur.)

Taberâni´nin el-Evsat´ında Enes´ten rivayeti ise şöyledir: Peygam ber (s.a.v.) buyurdu: "Benim ümmetim, ümmet-i merhumedir! Hepsine merhamet olunmuştur. Bunun için, ümmetim kabrine günahıyla girer, fakat günahlarından temizlenmiş olarak kabrinden çıkar! Mü´min kar deşlerinin kendileri hakkındaki istiğfarları sebebiyle, bu günahlarından temizlenmiş olurlar." [250]

Ahmed´in Aişe tarikiyle rivayet ettiği hadisde ise şöyle buyurul-maktadır: "Kıyamet günü hesaba çekilen müslüman, bağışlanmış olur. Zira müslümanlardan her biri, amelinin karşılığını (cezasını) kabrinde görmüş olur."

Hâkimi Tirmizi de bu konuda şu açıklamayı yapar: "Mü´min´in kabrinde hesaba çekilmesi, yarın ahiretteki mevkıfta fazla sıkıntı çek memesi içindir. Kabrinde azâb görmesi de, günahlarından temizlenmiş olarak kabrinden çıkması içindir."

Taberâni, sahihtir kaydıyla Hakim, Abdullah bin Yezid´den şu ri vayeti naklederler: O şöyle demiştir: Ben Resûlüllah´ın (s.a.v.): "Bu üm metin azabı, dünyadadır" buyurduğunu işittim."

îbni Mâce ve Bey haki Enes´ten rivayet ederler. O şöyle demiştir: Peygamber (s.a.v.) buyurdu: "Şu ümmet, merhamet olunmuş bir üm mettir. Onun azabı, kendi dindendir. Kıyamet günü olunca, müslü-manlardan her bir adamın yerine müşriklerden biri cehenneme gönderilir ve o müslümana: "işte senin yerine cehenneme giren adam budur!" denilir."

El-Esbehani´nin Leys´ten rivayeti de şöyledir: "Isâ bin Meryem, bir konuşması sırasında demiştir ki: "Ümmet-i Muhammed, Mizanda sevabı en ağır gelecek olan ümmettir! Zira onların dilleri, müslümanlığın en büyük alâmeti ve esası bulunan lâ ilahe illallah kelime-i tevhidini çokça söylemeye, çok müsait bulunmuştur. Bu sayede, kendinden önceki üm metlerden daha fazla sevap kazanmışlardır."

îbni Ebû Hatim, îkrime´den nakleder. O şöyle der: "Yüce Allah´ın kitabındaki: "insan için ancak çalışıp kazandığı vardır!" [251] anlamına gelen âyeti; ibrahim´in suhufunda ve Musa´nın suhufunda böyle oldu ğunu bildirir. Bu ümmette ise, kişi hem çalışıp kendisinin kazandığının mükafatını, hem de kendisi için başkaları tarafıdan yapılanların müka fatını görecektir." [252]



[249] Bunu müellif, Hâkim´den mevkuten rivayette bulunmuştur. Yâni bu, Peygamber Efendimiz´in değil, Abdullah bir Selâm´ın sözüdür. Doğrusu böyle olsa gerek..

[250] Ebû Davud´un Ebû Mûsâ el-Eş´arîden rivayeti de buna benzer ve şöyledir: "Ümmetim, -ümmet-i merhumedir! Ona âhirette azâb yoktur! Onun azabı dünyada mâruz kaldığı zelzeleler, fitneler ve kıtallerdir..."

[251] Necm suresi, 39

[252] Ayetten zahir olan, hükmünün umûmî olmasıdır. Yani bu ümmette de, kişinin ancak çalışıp kazandığının faydasını göreceğidir. Bunun için, dirilerin yaptığı amellerden sadece sadaka ve duaların, ölmüşlere faydası dokunmaktadır. Şafiî ve başkaları, bu âyeti delil getirerek, okunan Kur´ân´ın sevabını ölülere bağışlamanın, onlara faydası olmayacağını söylemişîerdir. (Evet Şafiî Mezhebinde meşhur olan budur. Fakat, bazı Şafiî âlimleriyle beraber nice ehl-i sünnet imamları; kişinin namaz, oruç, hac, zikir ve Kur´ân kıraati gibi sâlih bir amelini başkasına bağışlıyabileceğini ve bağışlanan kimsenin de bundan fayda görece ğini kabul etmişlerdir. Bilhassa kulun sebeb olduğu amelin sevabını göreceğinde ittifak var dır.) (Haşiye-i Tahtâvî, 341. Fıkhü´s-Sünne, 1/385, Mektebetü´l-Hadise, Cidde).

Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi: 2/434-437.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Peygamberimizin Özelliklerinden Bazılarıda Şunlardır
« Posted on: 29 Mart 2024, 09:34:27 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Peygamberimizin Özelliklerinden Bazılarıda Şunlardır rüya tabiri,Peygamberimizin Özelliklerinden Bazılarıda Şunlardır mekke canlı, Peygamberimizin Özelliklerinden Bazılarıda Şunlardır kabe canlı yayın, Peygamberimizin Özelliklerinden Bazılarıda Şunlardır Üç boyutlu kuran oku Peygamberimizin Özelliklerinden Bazılarıda Şunlardır kuran ı kerim, Peygamberimizin Özelliklerinden Bazılarıda Şunlardır peygamber kıssaları,Peygamberimizin Özelliklerinden Bazılarıda Şunlardır ilitam ders soruları, Peygamberimizin Özelliklerinden Bazılarıda Şunlardırönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes