๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Mucize Ve Büyük Özellikleri => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 30 Aralık 2009, 20:37:41



Konu Başlığı: Dünyânın Temessül Ederek Peygamberimize Görünmüş Olması Mucizesi
Gönderen: Sümeyye üzerinde 30 Aralık 2009, 20:37:41
Dünyânın Temessül Ederek Peygamberimize Görünmüş Olması Mucizesi


Beyhakî ve sahihtir kaydiyle Hâkim, Zeyd bin Erkam´dan şöyle rivayet eder: "Bir gün biz, Ebu Bekr el-Sıddîk´ın yanında idik. O, su iç mek istedi. Kendisine bal şerbeti getirdiler. Bunu eline alan Ebu Bekir, ağlamaya başladı ve yanındakileri de ağlattı. Yanındakiler: "Ya Ebâ Bekr, neden ağlıyorsunuz?" diye sordular. O da dedi ki: "Bir gün ben, Peygamberin (s.a.v.), bir şeyi üzerinden defetmekle meşgul olduğunu gördüm. Fakat onun üzerinden defetmeye çalıştığı şeyi göremiyordum. Kendisine dedim ki: "Ey Allah´ın Resulü, siz neyi defetmeye çalışıyor sunuz?" Buyurdular ki: "Dünyâ bana temessül edip göründü. Ben de kendisine: "Haydi defol!" diye mukabele ediyordum. Nihayet onu üze rimden defettim. Fakat o da giderken bana şöyle diyordu: "Sen-, .benden kurtuldun amma senden sonrakiler kurtulamayacaklar!"

Hafız Bezzâr, bu hususla ilgili bir rivayetini, şu sözlerle yapmak tadır: Peygamberimiz buyurdu: Dünya bana uzanıp sokulmak istedi. Fakat ben ona: "Benden uzak ol!" dedim. O da benden uzaklaştı. Fakat uzaklaşırken şöyle söyledi: "Evet, ben sana ulaşamıyacağım!" [7]

îmâm-ı Ahmed de Kitabü´z-Zühd adlı eserinde Atâ bin Yesâr´dan şu haberi nakletmiştir: "Peygamber (s.a.v.) buyurdu: Dünya bana, gayet tatlı ve güzel bir şekilde geldi. Bana sokulup kendisini kabul ettirmek istedi. Fakat ben ona: "Sen bana lâzım değilsin, benden uzak ol!" diyerek karşılık verdim. O da bana: "Her ne kadar sen benden uzak kalsan da, senden başkası benden uzak kalamaz!" diyerek çekip gitti,"[8]




[7] Yukarıdaki her üç rivayet,´ aslında her müslüman için gerekli olan islâmî mânâdaki zühd ve takva dersini vermektedir. Ebu Bekir misâlinde gördüğümüz ise, onun bu husustaki hassasiyetini göstermektedir. O büyük zât, su içmek istemesi üzerine kendisine bal şerbeti getirilmesinden aşırı derecede duygulanmış, bir içecek yerine iki içeceği fazladan addetmiş, kendisine lâyık ve münâsib bulmamış, Resûlullah Efendimiz´in dünyâ süsü ve ni metleri bakımından durumunu hatırlayıp heyecanlanmış ve ağlamaktan kendisini alamayıp ağlamış, etraf ındakileri de ağ lalın ıştır.

Peygamberimiz´den sonra ümmetinden pek çokları ise, kendilerini dünyâya kaptır­mışlardır. Sahih bir hadislerinde Peygamberimizin haber verdikleri duruma düşmüşlerdir. Bu sahih hadis »e şu mealdedir:

"Vallahi ben sizin hakkınızda fakirlikten korkmamaktayım! Benim korkum dünyânın size açılıp yüz gostermesindedir. Sizden öncekilere de böyle olmuştu. Onlar da dünyâya dalıp aklanmışlar, sonunda da helak olmuşlardı. Siz de dünyâya aklandığınız takdirde, muhakkak helak olursunuz!

[8] Celaleddin es-Suyuti, Peygamberimizin Mucizeleri ve Büyük Özellikleri, Uysal Kitabevi: 2/169-170.