> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Mucemüs Sağir  > Cihada hazır olmak
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cihada hazır olmak  (Okunma Sayısı 3341 defa)
11 Ocak 2011, 19:09:26
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 11 Ocak 2011, 19:09:26 »



Cihada Hazır Olmak


382. Ebû Hüreyre (r.a.) rivayet ediyor:

"Kim ok atmayı öğrenir de sonra unutursa, bu büyük ni­mete nankörlük etmiş olur."[42]

 

İzah

 

Müslim'deki rivayet şöyledir:

"Kim ok atmasını öğrenip, sonra da onu terk ederse bizden değildir. Yahut isyan etmiştir."

Bilindiği gibi, eskiden ok atmak, cihad için son derece önemli idi. Bunun içindir ki Peygamberimiz birçok hadislerinde ümme­tini ok atmayı öğrenmeye teşvik etti. Bu cümleden olarak ok at­mayı öğrendikten sonra bunu unutmanın büyük bir nimete karşı nankörlük demek olacağını nazara vererek, ümmetini öğrendikleri atıcılığı unutmamaya teşvik etti. "Atmanın" cihadda ne derece önemli olduğu da bir hadiste şöyle bildirilir:

"Onlar için gücünüz yettiğince kuvvet hazırlayın. Dikkat! Kuvvet atmaktır, kuvvet atmaktır, kuvvet atmaktır."[43]

 

Nafileleri Evde Kılmak
 


383. Zeyd bin Sabit (r.a.) rivayet ediyor:

"Farz namazlar dışında, kişinin evinde kıldığı namazlar camide kıldığı namazlardan daha faziletlidir."[44]

 

 

İzah

 

Peygamberimiz bir kaç hadisinde sünnet namazları evde kıl­maya teşvik etmiştir. Bir hadislerinde sünnet namazların evde kı­lınmasını nura benzeten ve sünnet namazları evde kılarak evleri nurlandırmayı tavsiye eden Sevgili Peygamberimiz, başka bir ha­dislerinde de bütün namazları camide kılarak evleri kabirlere çe­virmemeyi, sünnet namazları evde kılmayı tavsiye etmiştir.[45] Ab­dullah bin Sa'd da (r.a.), Peygamberimize evde namaz kılmanın mı, camide namaz kılmanın mı daha faziletli olduğunu sorduğunu ve şu cevabı aldığını rivayet ediyor:

"Evimi görmüyor musun, mescide ne kadar yakın? Şüphesiz farz namazların dışında evimde namaz kılmam, bana mescidde namaz kılmamdan daha sevimlidir."[46]

Demek ki, Peygamberimiz bir mü'minin evini kabirlere çevir­memesi ve nurlandırması hikmetine binâen, farz namazları cami­de kıldıktan sonra, sünnet namazları evde kılmayı tavsiye etmek­tedir.

Peygamberimizin kendisi de, sünnet namazları evinde kılmış­tır.[47]

Resulullah (s.a.v.) bu hadislerinde de sünnet namazları evde kılmanın daha faziletli olduğuna dikkat çekmektedir.

Peygamberimiz zamanında Sahabîlerin pekçoğu bütün namaz­larını camide cemaatle kılıyorlardı. Peygamberimiz onlardan sünnet namazlarının bir kısmını evlerinde kılmalarını istedi. Böylece Sahabîler farz namazları camide cemaatle, farz namazlara tâbi sünnet namazları da evlerinde kılmaya başladılar.

Ancak günümüzde bunun büyük ölçüde mümkün olmadığı açıktır. Zira kişi evinden çok uzak yerlerde namaz kılmakta, na­mazdan sonra o namaz vakti içerisinde çoğu zaman evine döne­memektedir. Evlerine dönebilenlerin de evlerinde dünyevî meşga­lelere dalıp namaz kılmayacakları, unutmayacakları söylenemez. Ayrıca sünnet namazları camide kılmamak, meselenin aslını bil­meyen kimseler tarafından su-i zanna da sebep olacak, kişinin farzı kılıp çıktığını görenler, kişi için "Sünnetleri kılmıyor" kana­atine sahip olacaklardır. Bu sebeple, günümüzde artık sünnetleri de camide kılmak gerekmektedir.

Bununla beraber, kişi sünnet namazları camide kılsa bile, ev­lerini de namazın feyiz ve bereketinden mahrum bırakmamalıdır. Hadisin ifadesiyle "kabirlere" çevirmemelidir. Evlerinde de varsa kaza namazı, yoksa nafile namazlar kılmalıdır.[48]

 

İnsan Dünyada Bir Yolcu Gibidir
 

384. Müstevrid bin Şeddad (r.a.) ResuIullahı (s.a.v.) şöyle buyururken işittiğini rivayet ediyor:

"Vallahi dünya bütünüyle âhirete nisbetle birinizin parma­ğını denize daldırması gibidir. O parmakları ile ne kadar su alabildiğine baksın."[49]

 

İzah

 

Peygamberimiz bu hadislerinde dünya hayatının âhirete nis­petle çok kısa olduğunu nazara vermektedir.[50]



Kur'ân'ı Unutmanın Mes'uliyeti
 


385. Enes bin Mâlik (r.a.) rivayet ediyor:

"Ümmetime verilen sevaplar bana arz edildi. Bunlar ara­sında bir kimsenin temizlik düşüncesiyle camiden alıp attığı bir çöp için verilmiş olanı da vardı.

Yine ümmetimin işlediği günahlar da bana arzedildi. Bunlar arasında, bir kimsenin Allah'ın bir lütfü olarak öğre­nip de sonradan unuttuğu bir âyet veya sûre sebebiyle ka­zandığından daha büyüğünü görmedim.”[51]

 

İzah

 

Peygamberimiz bu hadislerinin birinci kısmı ile Allah'ın Müs­lümanların küçük büyük bütün amellerini değerlendireceğini, hiç birini karşılıksız koymayacağını nazara vermektedir. Nitekim bir âyette bununla ilgili olarak,

"Kim zerre kadar bir iyilik yaparsa onun mükâfatını görür" buyurulmuştur.[52]

Bunun için bir Müslüman hiçbir iyiliği küçümsememelidir.

Bu, iyilik için böyle olduğu gibi, kötülük için de böyledir. Bu gerçek yukarıda zikrettiğimiz âyetin ardından şöyle bildirilir:

"Kim zerre kadar bir kötülük yaparsa onun cezasını görür."[53]

Resûlullah (s.a.v.) hadisin ikinci kısmında Müslümanların gü­nahlarının da kendisine gösterildiğini, bunların en büyüğünün, öğrenilen sûre veya âyetin unutulması olduğunu bildirmiştir. Çünkü Kur'ân, şeriatın temelidir. Bu sebeple hafife alınıp değer vermeyerek, kasten ve ilgisiz kalınarak unutulması, büyük gü­nahlardandır. Kasdî olmadan unutmak ise küçük günahların önde gelenlerindendir.

Peygamberimiz (s.a.v.) bir hadislerinde de tenbellik ifâdesi olarak "Kur'ân'ı unuttum" demeyi kötü bir şey olarak saymıştır. Bununla ilgili olarak şöyle buyurmuştur:

"İçinizden birisinin şu veya bu âyeti unuttum demesi kadar kötü birşey yoktur. Çünkü o unutmamış, unutturulmuştur. Kur'ân'ı Kerimi tekrarlamak suretiyle hafızanızda tutunuz. Çünkü Kur'ân, ezberleyenlerin hafızalarından, develerin bağlarından bo­şanıp kaçtığından daha hızlı kaçar."[54]



Mizanda Ağır Basan Amel

 

386. Ebu'd-Derdâ (r.a.) rivayet ediyor:

"Mizanın sevap kefesine konulan ameller içerisinde güzel ahlaktan daha ağır basan bir şey yoktur."[55]

Verdiğimiz kaynaklarda,

"Allah çirkin ve düşük söz ve davra­nış sahiplerine buğzeder" ilâvesi vardır.

Tirmizi'nin başka bir rivâyetinde ise,

"Güzel ahlâk sahibi, ahlâkı sayesinde, namaz ve oruç ehlinin derecesine ulaşır" ilâvesi yer alır.

Dinimizde güzel ahlâka çok büyük önem verilmiştir. Bir ha­dislerinde,

"Şüphesiz ben güzel ahlâkı tamamlamak için gönde­rildim"

buyuran Sevgili Peygamberimiz, "Ahlâkı en güzel olanı" olgun mü'min olarak vasıflandırmıştır. Peygamberimiz bir çok hadislerinde güzel ahlâkın ehemmiyetine dikkat çekmiştir. Sadece bununla da kalmamış, hangi davranışların güzel ahlâk olduğunu da çeşitli hadislerinde ifâde etmiştir. Ayrıca kendisi de en güzel ahlakı şahsında toplamış, bu yönü ile de bizleri ömek olmuştur.

İşte bu hadislerinde de mizanın sevap kefesine konulan amel­ler içerisinde güzel ahlaktan daha ağır basan bir şey olmadığını bildirmiştir.

Hadiste geçen "mîzan," mahşerde insanların yaptıkları işleri ölçüp tartmaya mahsus, kılı kırk yaran bir adalet ölçüsüdür. Böy­lece insanların iyilik ve kötülüklerinin miktarı anlaşılır. Konunun tafsilatı için Ölümden Sonra Diriliş isimli eserimizin 269-274. bakılabilir.[56]

 

Resûlullahın Hz. Hasan Ve Hz. Hüseyin'e Sevgisi

 

387. Üsâme bin Zeyd (r.a.) rivayet ediyor:

Resûlullahı (s.a.v.) Hasan ve Hüseyin'i kucaklamış ola­rak gördüm. Şöyle diyordu:

"Bu ikisi benim ve Fâtıma'nın oğullarıdır. Allah'ım, be­nim onları sevdiğimi Sen biliyorsun."[57]

 

Kıbleye Dönerek Abdest Bozmak
 

388. Ebû Eyyub el-Ensârî (r.a.) rivayet ediyor:

"Küçük ve büyük abdest bozarken kıbleye dönmeyin."[58]

 

İzah

 

Zikrettiğimiz kaynaklarda, "Doğuya veya batıya yöneliniz" ilâvesi vardır.

Tuvalet ihtiyacı giderilirken kıbleye dönülüp dönülmeyeceği ile ilgili olarak âlimler arasında farklı görüşler vardır. Ebû Eyyub el-Ensârî (r.a.) Mücâhid ve İmam'ı A'zam gibi bâzı âlimlere göre büyük ve küçük abdest bozulurken kıbleye dönmek caiz değildir. Bu âlimler gerek izahını yaptığımız hadisi, gerekse daha başka hadisleri görüşlerine delil olarak zikrederler.

Abdullah bin Abbas (r.a.), Abdullah bin Ömer (r.a.), İmam Mâlik ve İmam Şafiî gibi âlimlere göre kırda abdest bozarken kıbleye dönmek haramdır. Fakat evlerde bulunan etrafı kapalı tuvaletlerde...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cihada hazır olmak
« Posted on: 29 Mart 2024, 17:12:06 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cihada hazır olmak rüya tabiri,Cihada hazır olmak mekke canlı, Cihada hazır olmak kabe canlı yayın, Cihada hazır olmak Üç boyutlu kuran oku Cihada hazır olmak kuran ı kerim, Cihada hazır olmak peygamber kıssaları,Cihada hazır olmak ilitam ders soruları, Cihada hazır olmakönlisans arapça,
Logged
26 Mart 2016, 22:32:31
Ramazan.
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 6.353



« Yanıtla #1 : 26 Mart 2016, 22:32:31 »

Es Selamün Aleyküm . Cihada her daim hazır olmak gerekir . Çok şükür ülkemizde her erkek müslüman cenk ilminden biraz öğreniyor askerlik vazifesi sayesinde .
ALLAH cca razı olsun .
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
26 Mart 2016, 22:36:03
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.662


Site
« Yanıtla #2 : 26 Mart 2016, 22:36:03 »

Ve aleykümüsselam ve rahmetüllah.  Cihad için hazır olmak o denli önemli demekki. Rabbim paylaşım için razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

21 Haziran 2019, 07:05:22
Sevgi.
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 17.948


« Yanıtla #3 : 21 Haziran 2019, 07:05:22 »

Hâk yolunda herzaman cihada hazır olmanın önemini daha iyi anlıyoruz. Rabbim bizleri hâk İslâm yolundan hiiç ayırmasın inşaAllah
Bilgiler için Allah razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

21 Haziran 2019, 18:21:50
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #4 : 21 Haziran 2019, 18:21:50 »

Esselamu aleyküm. Rabbım razı olsun paylaşım dan kardeşim...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes