๑۩۞۩๑ İlim Dünyası Online Dergi Dünyası ๑۩۞۩๑ => Mizah => Konuyu başlatan: Safiye Gül üzerinde 03 Mayıs 2012, 19:14:31



Konu Başlığı: Yaz günlerinde oruç tutmak
Gönderen: Safiye Gül üzerinde 03 Mayıs 2012, 19:14:31
YAZ GÜNLERİNDE ORUÇ TUTMAK

Ağustos 2011 71.SAYI

Hayırlı Ramazanlar sevgili okuyucularımız! İçinde bulunduğumuz mübarek ayın tüm fazilet ve feyzi üstümüze olsun inşaallah…
Biliyorsunuz ki dini takvim hicri aya göre işler, esas olan ayın dünya çevresindeki hareketidir. Bundan dolaydır ki yaygın olarak kullanılan miladi takvime  ve alıştığımız zaman birimine göre farklılık gösterir. Bu farklılığı ramazan ayında, özellikle de şimdi ve önümüzdeki dokuz yıl boyunca çok daha iyi fark ediyor olacağız. Bayramların ve ramazanın onar gün öne geliyor olması demek uzun yıllar boyunca orucumuzu yaz aylarında tutacak olacağımızı gösterir.

Yaz aylarında oruç tutuyor olmak demek bir günde ortalama 14 saat, 30 derece üstü sıcaklıkta fiziken yemiyor içmiyor olmak demektir. Elbette ki oruç tutmak sadece midesel bir durum değildir, oruç tutmanın manevi kuralları da çok ehemmiyetlidir. Ancak biz konunun uzmanı olmadığımızdan meselenin daha midesel ve pskikolojik taraflarına değineceğiz.

Efendiiim, dedik ki günler uzun ve sıcak. Elbette ki Yüce Allah (c.c) biz aciz kullarına sabrını verecektir; ama yine de çoğumuzu, özellikle de çalışırken oruç tutacak olanları inceden vıyvıylar aldı. Oruç tutarken zorlanma korkusu bünyeleri sardı. Bu gibi durumlarda şimdilerde 50 yaş ve üstü olan ebeynlerinizle, hatta mümkünse köyde yaşayanlarıyla ramazan sohbetleri yapmanızı önereceğim. Onların “Amaaaan şimdiye oruç tutmakta ne var? Biz zabah ezanından sona oruç oruç tarlaya tapana, bağa bahçeye giderdik. Güneşin alnında çiftle çapayla uğraşırdık. Akşam oluncuklu eve gelirdik ki o zamanlarda şimdiki gibi makineler nerdeeeee?! Çamaşırı derede, bulaşığı köyün çeşmesinde yıkardık. Evin toplanması, yemeğin pişmesi derkene tam dinlenecekken iftar oluverirdi; anlamazdık bile pehhh!” şeklinde anlattığı eski Ramazan günleri biraz olsun moral bulmanızı ve güçlü hissetmenizi sağlayacaktır.

BULUNDUĞUMUZ FİZİKİ KOORDİNATLAR İÇİN ŞÜKREDELİM

Diğer taraftan, bize 33 yılda bir gelen yaz oruçlarının ekvatora yakın olan müslüman ülkelerde her dem yaşandığını düşünerek, vatanımızın bulunduğu fiziki koordinatlar için hem şükredip hem de “Sayılı yıllar çabuk geçer” diye avunabiliriz. Ancaaaak lütfen unutmayınız ki bu zamanlardaki orucun ecri de kış aylarına göre ciddi fark atar.

BUNLARA HAZIRLIKLI OLUN

Sevgili okuyucularım yaz günlerinde oruç tutarken sizleri bazı durumlara karşı hazırlamayı da görev addederim. Yakın zamanda çevrenizde bilir kişi edalı tipler türeyerek sizi eleştirecek,  uzun saatler susuz kalacağınız için oruç tutmaya devam etmeniz halinde bünyenizin zarar göreceği ve oruç tutmamanız gerektiği konusunda sizi ikna etmeye çalışacak dahili ve harici bedbahtlarınız olacaktır. Ve dahi bu kişiler siz oruç musunuz diye anlamak için kontrol amaçlı dilinizi de göstermenizi isteyecek kadar cüretkar davranabileceklerdir. Oruç tutmanın faziletleri arasında kalp kırmamak da vardır. Amenna! Ancak bu tip kişiler çok ileri gittiklerinde, iyice darlandığınız vakit onlara kafa atmanız orucu bozmaz. Ancak bunun efdal bir davranış olmadığını da eklemek isterim.

Yaz günlerinde oruç tutarken kendinizi, çöllerde susuz kalmış, yaka paça yırtık, yerlerde sürünerek klip çeken 70’lerin arabeskçileri gibi hissedebilirsiniz. Böylesi durumlarda yurdumuzun zengin su kaynaklarını ve iftarın geleceği anı hayal ederek kendinizi teselli etmenizde bir mahzur yoktur. Ancak iftar zamanı geldiğinde suyu fazla kaçırıp yemeklerden mahrum kalma sorunu yaşayabilirsiniz. Bunun için sünnete sıkıca sarılıp mide için önerilen 3’te 1 kuralına uyunuz. Uymayanları da uyarınız ki ertesi güne yiyemedikleri yemekler için hayıflanmasınlar.

MİDE FESATINDAN ALLAH’A SIĞININ

Ramazan ayının vuslatı bayram, orucun vuslatı ise iftardır. Tüm gün canı envai çeşit yiyecek çeken oruçlu muhteremler için iftar vakti kavuşma anıdır. Özenle hazırlanan sofralar mümkün olduğunca hasreti çekilen yiyeceklerle donatılır. Uzun saatler sonrasında oruç açmak damak tadı ve iştahı yerinde olan mümin ve mümineler için apayrı bir nimettir. Hatta bazı hanelerde iftar ve sahur ayrı öğünler olmaktan çıkıp iftardan sahura kadar süren tek bir öğün halini almıştır. Eh hasret çok olunca kavuşmanın da tadı çıkarılır. Aman siz siz olun tadını çıkarayım derken suyunu çıkartmayın. Zira mide fesatı geçirmek hem sünnete aykırıdır hem de sağlığınız ve bir gün sonraki orucunuz için tehlikeli olabilir.

Ramazan’ınız hayırlı, bayramınız şimdiden mübarek olsun, kadir gecesi dualarınızda unutulmamak dileğiyle sizleri yüce Mevla’ya emanet ediyorum.

Ramazanın ilk gününden,
Bayramın hayali herkesi sarar.
Demedi demeyin,
Sahurda sucuk fena yakar.

Ayşenur USLU


Konu Başlığı: Ynt: Yaz günlerinde oruç tutmak
Gönderen: süleyman hancı üzerinde 03 Mayıs 2012, 19:42:34
bu arkadaşın tüm yazılarını keyifle okuyorum. ALLAH razı olsun  =))


Konu Başlığı: Ynt: Yaz günlerinde oruç tutmak
Gönderen: Vatan Var Olsun ! üzerinde 03 Mayıs 2012, 20:04:50
Evet gerçekten sıcak bir uslup var yazılarında, bizim de bu yazıyı okumamıza vesile olanlardan Rabbim ebeden razı olsun..