> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Minhacut Talibin  > Vasiyet
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Vasiyet  (Okunma Sayısı 1534 defa)
19 Kasım 2010, 17:38:04
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 19 Kasım 2010, 17:38:04 »



ON ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
                                           VASİYET


A.GENEL BİLGİLER

Kafir olsa bile hür ve mükellef kişinin, keza mezhep alimlerin -ce kabul edilen rivayete göre, serinlik nedeni ile kısıtlılık altında bu­lunan kişinin yapacağı vasiyet sahihtir. Delinin, baygının ve çocu­ğun vasiyette bulunması sahih değildir. Bir kavle göre mümeyyiz olan çocuğun vasiyette bulunması sahihtir. Hür olamadığı için köle­nin vasiyeti de sahih değildir. Zayıf kavle göre ise, köle vasiyette bu­lunur da sonra azad edilir ve ölürse vasiyeti sahihtir.

Genel bir cihet için herkesin faydalanacağı şekilde yapılan va­siyet sahihtir. Ancak bu vasiyetin günaha sebep olmaması şarttır. Meselâ; kilise imarı için yapılan vasiyet sahih değildir. Bir şahıs adına vasiyet yapılan vasiyette, o şahsın mülk edinebilecek durum­da olması şarttır.

Anne rahmindeki cenin için yapılan vasiyet sahih olup, ceninin sağ olarak doğar ve vasiyetin yapıldığı tarihte mevcut olduğu bilinir­se yerine getirilir. Ceninin ana rahmindeki mevcudiyeti, vasiyet ta­rihinden itibaren altı aylık süre geçmeden doğması ile bilinir. Cenin altı aylık veya daha fazla bir süre geçtikten sonra dünyaya gelir ve kadının kocası veya efendisi sağ ise, vasiyeti hak etmiş olmaz. Kadının kocası ölmüş ve dört yıl veya daha fazla bir süre zarfında doğmuşsa, yine vasiyeti hak etmiş olmaz. Cenin dört yıldan az bir sürede dünyaya gelirse en zahir kavle göre vasiyeti hak etmiş olur.

Bir köle için vasiyet yapılır da vasi vefat edinceye kadar köleli­ği devam ederse, bu vasiyet efendisi için geçerli olur. Vasinin ve­fatından önce efendi köleyi azad ederse, vasiyet edilen mal kölenin olur. Vasinin ölümünden sonra azad eder de köle temliki kabul eder­se, vasiyet temlik edildiği şeye göre yerine getirilir. Vasiyet, vasinin vefatından sonra kabul edilir dediğimiz takdirde mal efendisinin, vasiyet kabul ile temlik edilir dediğimiz takdirde, mal kölenin olur.

Hayvanın kabul etmesini kastederek, mutlak şekilde hayvan­lar için vasiyette bulunmak geçersizdir. Hayvanın yemini temin maksadı ile yapılan vasiyet ise nakledilen görüşlere göre sahihtir.

Belli bir caminin imarı için yapılan vasiyet sahihtir. Keza her­hangi bir camiyi belirtmeksizin camiler için yapılan vasiyet de en sa­hih kavle göre sahihtir. Camiler için mutlak şekilde yapılan vasiyet, caminin imarı ve maslahatı için sarf edilir.

Zımmi için yapılan vasiyet sahihtir. Keza en sahih kavle göre harbi ve mürted için vasiyette bulunmak sahihtir. En zahir kavle göre katil için yapılan vasiyet de sahihtir.

Diğer mirasçıların razı olması halinde en zahir kavle göre, bir mirasçı için vasiyette bulunmak caizdir. Vasi hayatta ise mi­rasçıların yapılan vasiyeti reddetmelerine veya caiz görmelerine iti­bar edilmez. Kendisine vasiyette bulunanın mirasçılığı, vasinin ve­fat ettiği günden itibaren geçerlidir. Her bir mirasçı için hissesi mik-tarınca yapılan vasiyet geçersizdir. Zira herkesin hissesi bellidir.

Mirasçıya hissesi miktarmca bir aynı vasiyette bulunmak sa­hihtir. Ancak en sahih kavle göre, diğer mirasçıların izin vermeleri lazımdır. Ana rahmindeki cenini başkasına vermek üzere vasiyette bulunmak da sahihtir. Yalnız çocuğun sağ olarak doğması şarttır. Ayrıca vasiyet tarihinde rahimde mevcut olduğunun bilinmesi de şarttır.

Menfaati vasiyet etmek de caizdir. Keza bahçenin meyvelerini veya hayvanın bu sene doğacak yavrusunu vasiyet etmek, en sahih kavle göre caizdir.

İki köleden birini veya eğitilmiş köpek, hayvan gübresi veya sirke maksadı ile yapılan içki gibi yararlanılması mubah olan necis bir şeyi vasiyet etmek sahihtir. Bir kimse köpeklerinden birini vasi­yet ederse, onlardan bir tanesi verilir. Şayet köpekleri yoksa yaptığı vasiyet geçersizdir. Malı ve köpekleri olan bir kimse, köpeklerinin tümünü veya birkaçını vasiyet ederse, en sahih kavle göre vasiyeti yerine getirilir. Her ne kadar köpekler çok ve mal az ise de hüküm böyledir.

Bir kimse kendisine ait olan iki defi vasiyet ederse, vasiyeti ha­ram oyunda kullanılan def için değil, savaş ile hacıların gidişini ilân için kullanılan helal def için geçerlidir. Şayet haram olan oyunda kullanılan defi vasiyet ederse vasiyeti geçersizdir.

 

B. MALIN ÜÇTE BİRİNDEN FAZLASINI VASİYET ETMEK
 

Kişi malının üçte birinden fazlasını vasiyet etmemelidir. Bir kimse, malının üçte birinden fazlasını vasiyet eder de mirasçılar üçte biri aşan vasiyeti red ederse, yapılan vasiyet, terikenin üçte bi­rinden fazlası için geçerli olmaz. Şayet mirasçılar üçte birini aşan vasiyeti uygun görürlerse, vasiyet yerine getirilir. Zayıf kavle göre ise yapılan fazla vasiyet, varisler tarafından yeni verilen bir sada­kadır. Bu kavle göre üçte birinden fazla yapılan vasiyet geçersizdir.

Terikenin miktarı, mal sahibi vefat ettiği gün dikkate alınır. Zayıf kavle göre ise, vasiyetin yapıldığı gündeki miktar dikkate alınır. Hürriyeti efendisinin ölümüne bağlanan köleler ve ölümcül hastalığında yaptığı mutlak şekildeki vakıf, hibe, köleyi azad etme ve borçtan beri kılma gibi teberrular, kişinin terekesinin üçte birin­den itibar edilir.

Ölüm şartına bağlı birkaç teberru vasiyet bir arada yapılır da malın üçte biri bu vasiyeti karşılayamazsa ve yalnız azad etmeyi va­siyet etmişse, köleler arasında kura çekilir. Başkalarına vasiyet et­mişse üçte biri hepsine taksim edilir. Şayet köleleri ve malı vasiyet etmişse, üçte biri her birinin kıymetine göre taksim edilir. Bir kavle göre ise önce köle azad edilir.

Bir kimse yerine getirilmesi gereken birkaç teberruyu bir ara­da vasiyet ederse, malın üçte biri doluncaya kadar sıra ile bir bir ye­rine getirilir. Eğer teberru vasiyetler ile köle azad etme veya borçtan beri kılma gibi cinsleri bir olan vasiyetler bir arada bulunursa, köle azad etme vasiyeti için kura çekilir. Diğer vasiyetler de kıymetlerine göre payları verilir.

Teberru vasiyetlerin cinsleri ayrı ayrı olur ve vekiller bir defada tasarrufta bulunmuşlarsa, köle azad etme vasiyeti olsun veya ol­masın, malın üçte biri hepsine bölüştürülerek yerine getirilir. Bir kav­le göre önce köle azad etme vasiyeti yarine getirilir. Bir kimsenin sa­dece Selim ve Ganim isminde iki kölesi olur ve "Ğanim'i azad eder­sem Selim de hürdür." derse, sonra ölümcül hastalığında Ğanim'i azad ederse sadece Ganim azad olur ve aralarında kura çekilmez.

Bir kimse malın üçte birini teşkil eden mevcut malını vasiyet eder ve geri kalan malı kayıp ise, mevcut olan malın tümü vasiyet edilene hemen verilemez. En sahih kavle göre, malın üçte birini teş­kil eden mevcut maldan tasarruf da yapılamaz.

 

1- Ölümcül Hastalıkta Yapılan Vasiyet
 

Bir kimsenin ölümcül olduğu zannedilen hastalığında yaptığı teberru vasiyetler malının üçte birini aşarsa yerine getirilmez. Has­talıktan kurtulursa teberru vasiyetleri yerine getirilir. Şayet has­talığı ölümcül hastalık olmadığı zannedilir ve ölür de ani ölüme yo­rumlanırsa, teberru vasiyetleri yerine getirilir. Aksi halde (ani Ölüme yorumlanmazsa) ölümcül hasatlık sayılır.

Ölümcül olduğundan şüphe edilen hastalık, hür ve adil iki dok­torla tespit edilir. Daimi burun kanaması, ard arda olan ishal, kalp çarpması, felç başlangıcı, yemeğin hazmedilmemesi veya dışkının şiddetle ve acı vererek veya şiddet ve acı olmaksızın kanlı çıkması, devamlı veya gün aşırı olan sıtma ölümcül hastalık sayılır. İki günde bir gelen sıtma ölümcül hastalık sayılmaz.

Mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre, şu kimselerin hükmü de ölümcül hastalık halinde bulunan kimselerin hükmü gi­bidir: Esir aldığını öldürmeyi adet haline getirmiş kafirin yakaladığı esir, bir birine denk iki grup arasında çıkan kızgın savaştaki kişi,kısas veya recm cezası uygulanmak üzere hapis edilen suçlu, gemisi şiddetli rüzgara veya dalgalara yakalanmış kişi, doğum sancısı çe­ken ve doğumdan sonra çocuk kesesi ayrılmayan kadın.

Vasiyet akdi: "Onun için şu kadar mal vasiyet ettim, şu malı ona verin, şu malı ölümümden sonra ona verin, şu malı onun için kıldım veya ölümümden sonra şu mal onun içindir." gibi bir lafız ile olur. Şayet sadece: "Şu mal onun içindir." derse, bu ikrar olur. An­cak: "Şu mal, malımdan o şahıs içindir." derse bu vasiyet olur. Vasi­yet lafzı kinayeli lafızlarla da olur. Yazıyla olan vasiyet kinayeli lafız hükmündedir.

Bir kimse belli olmayan bir malı fakirler için vasiyet ederse, kendileri kabul etmese de vasi ölünce vasiyet geçerli olur. Eğer vasi­yet edilen şahıs belli ise, vasiyeti kabul etmesi şarttır. Vasiyet eden henüz hayatta iken vasiyeti kabul etmek veya reddetmek sahih de­ğildir. Vasiyet edenin vefatından hemen sonra vasiyetin kabul edil­mesi şart değildir. Kendisine vasiyet edilen kişi vasiden önce vefat ederse, vasiyet geçersiz olur. Eğer vasiyet edenden sonra vefat eder­se, kendisine vasiyet edilenin varisleri vasiyeti kabul ederler.

Vasiyet edilen mal, vasinin ölmesi veya kendisine vasiyet edile­nin kabul etmesi ile mi mülkiyete geçirilir yoksa temellük etmek üzere durdurulur mu? Bunun cevabı şudur: Kendisine vasiyet yapılan kişi vasiyeti kabul etmişse, vasinin vefatı ile vasiyet edilenin mülkiyetine geçmiş olur. Kabul etmemişse, malın vasinin varisleri­ne ait olduğu açıktır. Bu konuda bir kaç kavil vardır. Üçüncü kavil en zahir kavil...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Vasiyet
« Posted on: 28 Nisan 2024, 14:51:36 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Vasiyet rüya tabiri,Vasiyet mekke canlı, Vasiyet kabe canlı yayın, Vasiyet Üç boyutlu kuran oku Vasiyet kuran ı kerim, Vasiyet peygamber kıssaları,Vasiyet ilitam ders soruları, Vasiyetönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes