> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Minhacut Talibin  > Oruç
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Oruç  (Okunma Sayısı 4967 defa)
25 Kasım 2010, 06:04:22
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 25 Kasım 2010, 06:04:22 »



BEŞİNCİ BÖLÜM

ORUÇ

A.RAMAZAN ORUCU

Ramazan ayının orucu, Şaban ayını otuz güne tamamlamak veya ramazan hilâlini görmekle vacib olur. Hilâlin görülmesi, adil bir kimsenin hilâli gördüğünü söylemesi ile sabit olur. Bir kavle göre hilâl, adil iki kişinin görmesi ile sabit olur. En sahih kavle göre hilâli gören kişinin adalet sahibi olması şarttır. Hilâl köle ve kadının görmesiyle sabit olmaz.

Adil bir kişinin şehadetiyle oruca başlanır da Ramazan ayı otuz güne tamamlandıktan sonra hilâl görülmezse, en sahih kavle göre -hava açık olsa bile- otuz birinci günde iftar edilir.

Bir beldede hilâlin görülmesi tespit edilirse, oraya yakın mıntıkalarda bulunan halka da oruç tutmak vacib olur. En sahih kavle göre bu hüküm uzak beldeler için geçerli değildir. Uzaklık me­safesi, yolculuk mesafesi kadardır. Zayıf kavle göre uzaklık mesafe­si, ayın doğuş yerlerinin ayrı ayrı olmasına göredir. Ben diyorum ki, sonuncu görüş en sahih görüştür. Allah daha iyi bilir.

Bir kimse, hilâlin görüldüğü beldeden orucun vacib olmadığı beldeye yolculuk ederse en sahih kavle göre, kendisi her ne kadar otuz gün oruç tutmuşsa da orucun sonunda onlara uymalıdır. Hilâlin henüz görülmediği bir beldeden hilâlin görüldüğü bir belde­ye yolculuk ederse, onlarla birlikte bayram yapar ve sonradan bir günü kaza eder. Bayram yaptıktan sonra gemi ile halkı oruçlu olan uzak bir beldeye giderse, en sahih kavle göre günün geri kalan kıs­mını oruçlu geçirmelidir.

 

B. ORUCUN ŞARTLARI
 

Orucun sahih olmasının şartları şunlardır:

1- Oruca niyet etmek: Farz olan oruca geceden niyetlenmek şarttır. En sahih kavle göre, gecenin ikinci yarısında niyetlenmek şart değildir. Niyetten sonra yemek yemek veya cinsi münasebette bulunmak niyete bir zarar vermez. Kişi niyetlenip uyuduktan sonra uyanınca niyeti yeniden söylemesi de vacib değildir. Zevalden önce nafile oruca niyetlenmek sahihtir. Keza bir kavle göre, zevalden son­ra da niyetlenmek sahihtir.

En sahih kavle göre, orucun gerçekleşmesi için gündüzün başından itibaren orucu bozan şeylerden sakınmak şarttır.

Farz olan oruca niyet ederken orucun farzlılığım belirtmek va-cibtir.

Ramzan orucu için niyetin tam şekli şöyledir:

"Allah rızası için, bu senenin yarınki farz orucunu eda etmeye niyet ettim."

Niyet ederken orucun eda veya farz olduğunu beyan etmenin veya Allah'a nisbet etmenin hükmü, namaz bölümünde zikredilen ihtilâfın hükmü gibidir. En sahih kavle göre, sünnet oruçlarda oru­cun sünnet olduğunu belirtmek şart değildir.

Bir kimse Şaban'm otuzunda: "Eğer yarın ramazan ise oruç tutmaya niyet ettim." diye niyet ederse, o gün ramazan'dan olsa bi­le böyle bir oruç sahih değildir. Ancak sözüne güvenilir köle veya kadın veya rüşt çağına gelmiş bir çocuğun verdiği habere göre erte­si günün ramazan ayından olduğuna inanarak oruca niyet ederse, tutacağı oruç sahih olur. Bir kimse, ramazan'm otuzuncu günün ge­cesinde: "Eğer ramazan'dan ise yarınki oruca niyet ettim." diye ni­yetlenirse ve o gün ramazan'dan olursa niyeti geçerli olur.

Ramazan ayını tespit edemeyen, kendi görüşüne göre bir ay oruç tutar. Şayet tuttuğu oruç ramazan'dan sonraki aylara tesadüf ederse bu onun için geçerlidir. En sahih kavle göre bu oruç kaza sayılır.

Kişinin, görüş beyan ederek tuttuğu oruç eksik olur da rama­zan ayının tam ay olduğu anlaşılırsa bir gün kaza etmesi lazımdır. Kendi görüşüne göre tuttuğu oruç, ramazan'dan önceki aylara te­sadüf eder ve ramazan'ı idrak ederse, ramazan ayında tekrar oruç tutması gerekir. Eğer ramazan ayı kendisine beyan olmazsa, İmamın son kavline göre orucunu kaza etmesi vacibtir.

Hayız halinde olan kadın henüz kanı kesilmeden: "Yarın oruç tutmaya niyet ettim." diye niyet eder de sonra geceleyin kanı kesilir ve hayız müddetinin çoğu geceleyin tamamlanırsa, orucu sahihtir. Keza en sahih kavle göre adeti kadar olan süre geceleyin tamam­lanırsa tuttuğu oruç sahihtir.

2-
Orucun sahih olmasının ikinci şartı, orucu bozan şeylerden sakınmaktır. Bu da cinsel ilişkide bulunmamak ve

kasten kusma-maktır.

En sahih kavle göre oruçlu kişi, kusuntudan bir şeyin midesi­ne geri dönmeyeceğini kesin olarak bilse bile kasıtlı ve hükmünü bi­lerek kusarsa orucu bozulur. Fakat kusuntu galebe çalarak gelirse orucu bozmaz. Keza en sahih kavle göre, ağza inip dışarıya atılan balgam da orucu bozmaz. Balgam dimağdan iner ve boğazın görü­nen kısmı olan noktasız "ha" harfinin çıktığı yere kadar inerse, mümkün ise mecrasından kesip atılmalıdır. Mümkün olduğu halde atılmaz, terk edilir ve balgam mideye ulaşırsa, en sahih kavle göre oruç bozulur.

Oruçlunun, bir şeyin cevf (karın) denilen yere ulaşmasından sakınması gerekir. Zayıf kavle göre, bununla birlikte içeriye inen şe­yin kuvvet verecek gıda veya ilâç cinsinden olmalıdır. Bir veçhe göre içeriye giren maddenin dimağa, mideye veya bağırsağa ulaşması lazımdır.

Mesane (idrar yolu) ile dimağa veya yemek sureti ile mideye ulaşan madde orucu bozar. Şırınga ile bağırsağa ulaşan madde, ya­raya akıtılarak mideye ulaşan ilaç, yara gibi yerlerden dimağa ula­şan madde, orucu bozar. En sahih kavle göre, kulağa ve idrar yolu­na akıtılan şey de orucu bozar. Mideye veya dimağa ulaşan madde­nin orucu bozması için ağız, burun veya vagina gibi açık bir yoldan girmesi şarttır. Ter gözeneklerinin emdiği yağ oruca bir zarar ver­mez. Tadı ağızda hissedilse bile göze sürülen sürmenin oruca bir za­rarı olmaz.

İçeriye ulaşan madde kasıtlı olarak alınmalıdır. Şu halde; oruç­lunun karnına kaçan sinek, sivrisinek, yol tozu ve un işlerinde çalışanın boğazına kaçan un tozu orucu bozmaz.

Mideden çıkan tükürüğü yutmak orucu bozmaz. Bir kimse, tükürüğünü dudağına çıkarır ve onu geri çevirip yutarsa, bir ipliği tükürüğü ile ıslatır ve iplik damlayacak şekilde ıslak olduğu halde tekrar ağzına alıp yutarsa veya tükürüğünü temiz veya necis bir şeyle karışık iken yutarsa orucu bozulur. Şayet tükürüğünü ağzında biriktirir ve yutarsa en sahih kavle göre orucu bozulmaz.

Bir kimse abdest esnasında ağzına veya burnuna su verirken isteği dışında su karnına inerse; mezhep alimlerince kabul edilen ri­vayete göre, bunu yaparken şayet aşırı davranmış ise orucu bozulur. Aşırı davranmamışsa orucu bozulmaz.

Oruçlu olan kimse dişleri arasında kalmış yemek kırıntılarını ayırıp atmakta zorlanırsa ve tükürüğü ile birlikte yutarsa orucu bo­zulmaz. Oruçlunun boğazına zorla su dökülürse orucu bozulmaz. Ancak yiyinceye kadar tehdit edilirse, en zahir kavle göre orucu bo­zulur. Ben diyorum ki; oruçlu kimse tehdit altında bir şey yerse, en zahir kavle göre orucu bozulmaz. Allah daha iyi bilir.

Oruçlu olan kimse unutarak bir şey yerse orucu bozulmaz. An­cak en sahih kavle göre, çok yemek orucu bozar. Ben diyorum ki en sahih kavle göre, kişinin unutarak çok yemesi orucu bozmaz. Allah daha iyi bilir. Mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre unut­kanlıkla yapılan cinsi münasebetin hükmü, unutkanlıkla yemek ye­menin hükmü gibidir.

Oruçlu kişinin istimna'dan (el ile tatmin olmaktan) sakınması da şarttır. İstimna' orucu bozar. Keza dokunmak, öpmek ve kucaklaşmak neticesinde çıkan meni de orucu bozar. Düşünmek veya şeh­vetle bakmak neticesinde çıkan meni orucu bozmaz. Oruçlunun şeh­vetini harekete geçirecek şekilde öpüşmesi mekruhtur. Şehveti ha­rekete geçirmezse bile oruçlunun öpmeyi terk etmesi evladır. Ben di­yorum ki en sahih kavle göre, şehveti harekete geçirecek öpme tah-rimen mekruhtur. Allah daha iyi bilir.

Damardan kan aldırmak veya kupa vurdurmak orucu bozmaz. Ancak terk edilmesi evladır.

Oruçlu kimse, gündüzün bittiğine kesin olarak emin olmadan iftar etmemelidir. Bu ihtiyati bir tedbirdir. En sahih kavle göre, ken­di görüşüne göre gündüzün bittiğine karar veren kişinin iftar etme­si ve gecenin devam ettiğini zannederek yiyen kişinin orucu caizdir. Ben diyorum ki, keza fecrin devam ettiğini şüphe ederek yiyen kişi­nin de orucu caizdir. Allah daha iyi bilir.

Bir kimse kendi görüşüyle fecrin doğmadığına veya gündüzün bittiğine inanarak yer, sonra görüşünde hata ettiği anlaşılırsa, her iki durumda da orucu geçersizdir. Şayet fecrin doğduğunu zannet­meden sahurda yer ve durum kesinlik kazanmazsa ve o günün evve­linde vaki olmuşsa orucu sahihtir. Günün sonunda vaki olmuşsa orucu geçersiz olur. Oruca niyet edenin ağzında yemek olduğu hal­de imsak vakti girer ve hemen onu çıkarıp atarsa orucu sahihtir. Ke­za cinsel ilişki halinde ise ve derhal çekilirse orucu sahihtir. Çekil­mez de beklerse orucu bozulur.

 

1. Orucu Tutan İle İlgili Şartlar
 

Oruç tutan kişinin; müslüman ve akıllı olması, kadının gün bo­yunca hayız ve nifastan temiz bulunması şarttır. En sahih kavle göre, oruçlunun gün. boyunca uyuması orucuna bir zarar vermez. En zahir kavle göre, baygın olan kişi günün bitimine bir lahza kala ayıiırsa oruca zararı olmaz.

Her iki bayramın birinci günlerinde keza imam'm son kavline göre teşrik günlerinde (kurban bayramının 2. 3. ve 4. günlerinde) oruç tutmak caiz değildir.

Bir sebep yokken yevm-i şekde (şüpheli günde) nafile oruç tut­mak haramdır. Bir kimse şek gününde oruç tutarsa en sahih kavle göre caiz değildir. Ancak kişinin şüpheli günde kaza ve ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Oruç
« Posted on: 20 Nisan 2024, 08:16:44 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Oruç rüya tabiri,Oruç mekke canlı, Oruç kabe canlı yayın, Oruç Üç boyutlu kuran oku Oruç kuran ı kerim, Oruç peygamber kıssaları,Oruç ilitam ders soruları, Oruçönlisans arapça,
Logged
21 Aralık 2014, 10:35:12
Ramazan.
Forum Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 6.353



« Yanıtla #1 : 21 Aralık 2014, 10:35:12 »

Ramazan  orucu,ramazan hilalinin görülmesiyle başlar.Fakat bunu 2 dürüst, adaletli insanın hilali gördüğünü iddia etmesiyle başlar,köle yada kadınların hilali gördüğünü söylemesiyle başlanmaz.Hilal bir bölgede görülüyorsa o bölgeye yakın olanlar da oruca başlar fakat uzak bölgeler için bu geçerli değildir.Ramazan ayı 30 güne tamamlanır fakat hilal o gün görülmesse 31. gün de oruç tutulur.Oruca gece niyet etmek farzdır.Farz şu şekilde olmalıdır:"Allah rızası için, bu senenin yarınki farz orucunu eda etmeye niyet ettim.".Oruçlu bir kimsenin iftar vakti gelinceye kadar cinsel ilişkiden , yemek ve içmekten uzak durması gerekir. Ayrıca oruç tutan bir kimse akıllı bir Müslüman olmalı.Oruçlu iken iftar vaktine kadar uyumanın bir sakıncası yoktur. Oruçu 7 yaşında gücü oruç tutmaya yeten erkli bir çocuğun oruç tutması vaciptir. Bir kişi hasta olup yada başka sebeplerden dolayı orucu tutamayıp ölürse onun adına tutamadığı gün kadar fidye verilir.Fakat kişinin yerine kaza orucu tutulmaz.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
22 Aralık 2014, 21:14:33
MELİKE 7D

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 333



« Yanıtla #2 : 22 Aralık 2014, 21:14:33 »

Oruçu gece niyet etmek farzdır.Sahura kalkmakta bir niyettir.Niyettiniz şu şekilde olmalıdır:''Allah rızası için, bu senin yarınki farz orucunu eda etmeye niyet ettin.''.İftar saati gelene kadar yemem içmeden ve cinsel ilişkiden uzak durması gerekir.Oruçu tutan kişi aklı, sağlığı yerinde olması gerekir.oruç tutarken uyumanın bir zararı yoktur.7 yaşındaki erkeğin güçüy yeterse oruç tutması vaciptir.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
27 Haziran 2015, 14:02:16
Hanife Ls 1

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 892


« Yanıtla #3 : 27 Haziran 2015, 14:02:16 »

Esselamü aleyküm ve rahmetullahü ve berakatühü; oruç, yanlızca aç ve susuz kalmak değildir.bir hayvanı veya inanmayan bir kimseyi  bir odaya hapsedip aç susuz bırakmakla oruç tutturulmuş olmaz. çünkü orucu aç ve susuz kalmak maksadıyla değilde nefsimizin terbiyesi için oruç tutuyoruz. yani oruçtan maksat sabır, şükür ve nefis terbiyesidir...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Eyvah, aldandık! Şu hayat-ı dünyeviyeyi sabit zannettik. O zan sebebiyle bütün bütün zayi ettik. Evet, şu güzerân-ı hayat bir uykudur; bir rüya gibi geçti. Şu temelsiz ömür dahi bir rüzgâr gibi uçar, gider.
27 Haziran 2015, 14:27:24
❣ Muhammed ❣

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 3.112


« Yanıtla #4 : 27 Haziran 2015, 14:27:24 »

Ve Alleykümselam Ve Rahmetullah Ve Berekatuh.Rabbim (c.c) oruçlarınımızı aç kalmak için deil Allah rızasını için tutmayı nasip eylesin İnşaAllah.Rabbim oruç tutarken yanlış davranışlardan sakınmayı nasip eylesin ki Allah razısı için tutmayı başarabilelim.
Allah razı olsun.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes