> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Minhacut Talibin  > Vakıf
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Vakıf  (Okunma Sayısı 1160 defa)
20 Kasım 2010, 13:58:56
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 20 Kasım 2010, 13:58:56 »



DOKUZUNCU BÖLÜM

                                             VAKIF           



A:GENEL BİLGİLER

Vakıfta bulunan kişi, sözü muteber ve teberru yapmaya ehil, vakfedilen mal kendisinden devamlı faydalanılabilen bir mal ol­malıdır. Şu halde yemek ve reyhan gibi bir şeyi vakfetmek caiz de­ğildir. Ama akarın, menkul malın ve müşterek arazinin vakfedilme-si sahihtir

Zimmette olan elbise ve köle vakfedilemez. Hür olan bir kimse kendini vakfedemez. Keza ümmü veledi, talim edilmiş köpeği ve bel­li etmeksizin iki köleden birini vakfetmek de en sahih kavle göre ca­iz değildir.

Bir kimsenin icare ettiği arsada yaptığı binayı veya icare ettiği arsaya diktiği fidanları vakfetmesi en sahih kavle göre caizdir.

Bir kimse bir malı belli bir kişiye veya birkaç kişiye vakfeder­se, malı mülkiyetlerine geçirme imkanları olması şarttır. Annesinin karnındaki cenine veya bir kölenin bizzat kendisine yapılan vakıf sahih değildir. Bir köleye mutlak olarak vakfedilen mal, efendisine vakfedilmiş sayılır. Bir hayvan adına mutlak olarak yapılan vakıf ge­çersizdir. Zayıf kavle göre bu vakıf, hayvan sahibi adına geçerli olur.

 MİNHAC                                                                               

Zımmi adına yapılan vakıf sahihtir. Dinden çıkmış ve harbi adına yapılan ve kişinin kendisi üzerine yaptığı vakıf en sahih kav­le göre caiz değildir. Günah işlemeye vesile olan vakıf geçersizdir. Ki­lise yapmak için yapılan vakıf gibi. Sevap kazanmak niyeti ile yapılan vakıf sahihtir. Fakirler, alimler, mescitler ve medreseler adına yapılan vakıf gibi. ibadet için olmayan vakıflar da en sahih kavle göre sahihtir. Zenginler adına yapılan vakıf gibi.

Vakıf akdi, vakfa delalet eden bir lafız ile sahih olur. Sarih olan lafızlar şunlardır: "Vakfettim." keza "Arsam onun üzerine vakfedil-miştir." en sahih kavle göre "Allah için kıldım." ve "Alıkoydum." lafı­zları da sarih olan lafızlardır.

Bir kimse: "Malımın şu kadarım satılmaz bir sadaka kıldım, vakfedilmiş sadaka kıldım veya satılmaz ve hîbe edilmez." derse, en sahih kavle göre, bu lafızlar sarih olan lafızlardır. Fakat sadece: "Ta-sadduk ettim." der ve her ne kadar bununla vakfetmeye niyet eder­se de sarih lafız olmaz. Ancak fakirlere vakfetmek gibi umumi bir ci­hete bağlar ve vakfetmeye niyet ederse, bu kinayeli bir lafız olur. En sahih kavle göre kişinin: "Onu haram kıldım." veya "Ebedi kıldım." demesi sarih lafız olmaz. Şayet: "Şu yeri cami kıldım." derse, bu sözle o yer mescit sayılır.

Vakıf, belli bir şahıs üzerine yapılırsa o şahsın vakfı kabul et­mesi şarttır. Kabullenmeyi bir şart kabul ettiğimiz veya etmediğimiz takdirde, bir kimse kendisine yapılan vakfı reddederse, hakkından vazgeçmiş sayılır.

Bir kimse: "Ben şu malı bir seneliğine vakfettim." derse, böyle bir vakıf geçersizdir. Şayet "Çocuklarıma vakfettim." veya "Zeyd'e sonra da onun nesline vakfettim." der ve başka bir şey eklemezse, en zahir kavle göre böyle bir vakıf sahihtir. Zikredilen bu şahısların nesli kesilirse, en zahir kavle göre yapılan vakıf devam eder ve de­vam eden bu vakıf kendilerine vakfedilen şahısların nesli kesildiği gün, onlara en yakın olan insanlara verilir. Şayet vakıf münkatı-ı ev­vele yapılırsa yani, "Doğacak olan çocuğuma vakfettim." derse, mez­hep alimlerince kabul edilen rivayete göre bu vakıf geçersizdir. Münkatı-ı vasata yani, "Çocuklarıma sonra bir adama daha sonra fakirlere vakfettim." derse, mezhep alimlerince kabul edilen rivaye­te göre vakıf sahihtir. Şayet sadece: "Vakfettim." derse, en zahir                                                                                  271

kavle göre vakıf geçersizdir.

Vakfı bir şeye bağlamak caiz değildir. Kişinin, "Zeyd geldiği za­man malımı vakfedeceğim." demesi gibi. Muhayyerlik şartı ile yapılan vakıf, en sahih kavle göre geçersizdir. Bir kimse icare veril­memek şartı ile bir malı vakfederse, en sahih kavle göre belirtilen şarta uyulur.

Bir kimse, vakfettiği camiyi örneğin Şafiîler gibi belli bir top­luluğa tahsis etmeyi şart koşarsa, bu şarta uymak gerekir. Vakfedi­len medrese ve tekkeler gibi. Bir kimse bir malı iki kişiye ve onlar­dan sonra fakirlere vakfeder de bunlardan birisi vefat ederse, en sa­hih kavle ve İmam'm görüşüne göre vefat edenin hissesi hayatta ka­lanlara verilir.

 

1. Lafzi Vakıf
 

Bir kimse: "Şu malımı çocuklarıma ve çocuklarımın çocuk­larına vakfettim." derse, mal hepsine eşit şekilde paylaştırılır. Keza nesli daha ziyade belirtir veya "Bir batından sonra gelen batma vak­fettim." derse, bunun hükmü az önce zikredilen hüküm gibidir. Şa­yet "Çocuklarıma sonra torunlarıma daha sonra onların çocuklarına nesilleri boyunca vakfettim." derse veya "Çocuklarıma ve torun­larıma bana en yakın olana veya sırayla gelen ilk batınlara." derse, bu tertibe göre vakıftan istifade ederler. En sahih kavle göre kişinin, çocuklarına yaptığı vakfa torunları dahil olmaz. Zürriyetine, nesli­ne, kendisini takip edenlere ve çocuklarının çocuklarına yaptığı vak­fa kızının çocukları da dahil olur. Ancak: "Onlardan bana nispet edi­lenlere vakfettim." derse, kızının çocukları vakfa dahil olmazlar. Şa­yet kişi malını mevlasına vakfeder de onun da efendisi ve azad etti­ği kölesi varsa, onlara paylaştırılır. Zayıf kavle göre böyle bir vakıf geçersizdir.

Birbirine atfedilen cümlelerden önce belirtilen sıfatlar, cümle­de zikri geçenlerin tümü için geçerlidir. Örneğin kişi: "Muhtaç olan çocuklarıma, torunlarıma ve kız kardeşlerime vakfettim." derse, zikredilenlerin tümünde muhtaç olma vasfı aranır. Keza birbirine atfedilen cümlelerden sonra gelen sıfatlar da zikredilenlerinin tümü için geçerli olur. Kişinin şahısları "atıf vavı" ile zikredip istisna edatı

ile ayırdığı sıfat da hepsini kapsar. Örneğin kişi: "Çocuklarıma, to­runlarıma ve muhtaç olan kız kardeşlerime vakfettim veya ancak onlardan fasık olanlar ayrı." derse fasık sıfatı fasık olanların tümünü içine alır. Yani fasık olanlar vakıftan istifade edemezler.

 

2. Manevi Vakıf
 

En zahir kavle göre, belli bir kimseye (veya bir cihete) vakfedi­len mal Allah'ın hakkına intikal eder. Yani böyle bir mal insanlara tahsis edilmiş olmaktan çıkar. Vakfedilen mal vakfedenin ve vakfe-dilenin mülkiyetine geçmiş olmaz. Ancak geliri vakfedilenin mülki­yetine geçer. İsterse kendisi bizzat malı işlemek sureti ile ondan is­tifade eder ve isterse iare veya icar vererek başkası vasıtası ile on­dan istifade eder. Böylece vakfın ücret, meyve, yün ve süt gibi men­faatini mülk edinir. Keza en sahih kavle göre, vakfedilen malın artışını da mülk edinir, ikinci bir kavle göre ise, ziyade olan gelir vakıf olur. Vakfedilen hayvan ölürse, derisi vakfedilene tahsis edilir.

Bir kimse şüphe ile vakıf edilmiş cariye ile cinsel ilişkide bulu­nursa veya onu nikahlarsa, -bu nikahın sahih olduğunu kabul etme­miz halinde, en sahih kavle göre nikah akdi sahihtir- bu takdirde ca­riyenin mehri vakfedilen kişiye ait olur. Mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre vakfedilen köle telef edilirse, kendisine vakfedi­len kişi kölenin değerini mülk edinemez. Belki o kölenin değeri ile bir başka köle satın alır ve telef olunanın yerine vakfeder. Bu değer ile tam bir köle satın alınamazsa bir kölenin yarısı satın alınır.

Şayet vakfedilen ağaç kurursa, mezhep alimlerince kabul edi­len rivayete göre vakıf malı olmaktan çıkmış olmaz. Belki o kuru ha­li ile kendisinden istifade edilir. Zayıf kavle göre ise, ağaç satılır. Bundan elde edilen bedelin hükmü, kölenin bedelinin hükmü gibi­dir.

En sahih kavle göre, mescidin çürümüş hasırlarını ve kuruyup yakmaktan başka bir işe yaramayan kırılmış ağaçlarını satmak ca­izdir. Bir mescit yıkılır da tamir edilemezse, her ne şekild olursa ol­sun satılamaz.

vakıf                                         

                                         

3. Vakfa Yönetici Tayin Etmek
 

Malını vakfeden kişi vakıf malını kendisinin veya bir baş­kasının yönetmesini şart koşmuşsa, şart yerine getirilir. Vakıfta bu­lunan kişi böyle bir şart koşmamışsa, mezhep alimlerince kabul edi­len rivayete göre hakim tarafından yönetilir.

Yöneticide bulunması gereken şartlar şunlardır.

1- Adaletli olmak
2- Ehil olmak. Yani vakfı idare etmeye gücü yetmek

3-
Tasarruf yetkisine sahip olmakYöneticinin görevleri ise şunlardır:

 1-
Vakfın işlerini yürütmek.

 2-
Malı icare vermek.

 3-
Malın gelirini toplamak. '       

  4-
Geliri hak sahiplerine dağıtmak.

       Yöneticiye bu vazifelerin bir kısmı tevdi edilirse, onları bırakıp

diğerlerini yapamaz.

Vakıf sahibi tayin ettiği yöneticiyi görevden alıp bir başkasını tayin edebilir. Ancak malı vakfettiği esnada o kişinin vakfa bak­masını şart koşmuşsa, onu görevden alamaz. Vakıf yöneticisi vakıf malını kiraya verir de o esnada ücretler yükselir veya daha fazla ücret veren biri çıkarsa, en sahih kavle göre akid feshedilemez.

 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Vakıf
« Posted on: 28 Mart 2024, 16:43:11 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Vakıf rüya tabiri,Vakıf mekke canlı, Vakıf kabe canlı yayın, Vakıf Üç boyutlu kuran oku Vakıf kuran ı kerim, Vakıf peygamber kıssaları,Vakıf ilitam ders soruları, Vakıfönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes