> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Minhacut Talibin  > Fey ve Ganimetin Taksimi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Fey ve Ganimetin Taksimi  (Okunma Sayısı 1354 defa)
15 Kasım 2010, 10:38:03
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 15 Kasım 2010, 10:38:03 »



ON BEŞİNCİ BÖLÜM
                         FEY ve GANİMETİN TAKSİMİ


A. GENEL BİLGİLER
 


Fey; savaşmaksızm, at veya deveyi koşturmaksızm kafirlerden alman maldır. Bu mal cizye ve ticaretin onda biri olan mal gibidir. Kafirin müslümanlardan korkarak kaçıp terk ettiği mal, ölen veya öldürülen mürtedin malı ve mirasçı bırakmadan ölen zımminin malı beş hisseye bölünür. Bir hissesi şu beş yere harcanır:

1-Müslümanların ihtiyaçlarına harcamak. Sınırları bekleyen mücahitlerin, hakim ve alimlerin ihtiyaçlarını karşılamak gibi. Bun­lardan en önemli olan Öncelik hakkına sahiptir.

2- Haşimoğulları ve Muttalip oğullarına vermek. Bunların zen­gin ve fakir olanları ile kadınların hisseleri eşittir. Ancak mirasta ol­duğu gibi erkekler kadınlardan fazla hisse alırlar.

3-Yetimlere vermek. Bunlar babaları olmayan küçük çocuk­lardır. Meşhur kavle göre yetimin hisse alabilmesi için fakir olması şarttır.

4-
Miskinlere vermek.

5-Yolcu olanlara vermek.

Son dört grubun hiç biri hisseden mahrum edilemez. Hepsine hisse verilir. Zayıf kavle göre bir bölgede elde edilen mal, o bölgede bulunan mezkur gruplara verilir.

Fey'in geri kalan dört hissesi ise, en zahir kavle göre maaşlı olan askerlere verilir. Bu askerler cihad için tayin edilmiş askerler­dir. Devlet başkanı bu askerler için sicil defteri tutar, her kabile ve grup için bir başkan tayin eder. Askerlerin durumlarını ve aile fert­lerini tespit ederek yetecek miktarda kendilerine maaş bağlar.

Kureyşliler; Kinane ve Nadir oğullarıdır. Kureyşlilerden önce­likli olanlar sırasıyla şunlardır: Haşini ve Muttalip oğulları, Abdi şems oğulları, Nevfel oğulları, Abdil uzza oğulları, sonra diğer kabi­lelerden Resûlüllah (s.a.v)'e en yakın olanlar gelir. Daha sonraları Ensar, diğer Araplar ve Arap olmayan diğer müslümanlar gelir. Kör, sakat ve savaşa çıkamayacak durumda olanlar sicil defterine alınmazlar.

Askerlerden hasta olanlara veya akıllarını yitirenlere, iyileş­meleri umulursa, kendilerine sağlıklı olan askerler gibi maaş ödenir. Hatta en zahir kavle göre iyileşmeleri umulmasa da kendilerine ma­aş ödenir. Keza ölen askerin maaşı, eş ve çocuklarına ödenir. Eşi ev­lenir veya çocukları kendi işlerini görecek yaşa gelirlerse maaşları kesilir.

Askerlere dağıtılan bu dört hisse ihtiyaçlarından arta kalırsa, tekrar ihtiyaçlarına göre kendilerine dağıtılır. En sahih kavle göre, arta kalan malın bir kısmı sınır boylarının ıslahı, silâh alımı ve sa­vaş atları için harcanır. Bu hükümler, fey'in menkul olan malları hakkındaki hükümlerdir. Menkul olmayan akar gibi mallar ise, mez­hep alimlerince kabul edilen rivayete göre vakfedilir ve geliri feyin harcandığı beş yere harcanır.

 

B. GANİMET VE AHKAMI
 

Ganimet, at veya deveyi koşturup savaşarak kafirlerden elde edilen maldır.

Müslüman   askere,   Öldürdüğü  kişinin   selbi  verilir.   Selb; öldürülen kişinin üzerinde bulunan elbisesi, ayakkabısı, çorabı ve savaş aletleridir. Savaş aletlerinden kasıt çelik gömlek, silâh, binek, eğer, gem keza bilezik, kemer, yüzük ve beraberinde bulunan gıdadır. En zahir kavle göre düşman askerinin beraberinde bulunan yardımcı binek hayvanı da selbtir. Mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre, at üzerinde bulunan heybe selb değildir.

Asker, selbi sadece savaş esnasında kafirin vereceği zarara en­gel olmak maksadı ile tehlikeye girmesi neticesinde hak eder. Asker, kaleden veya savaş safında düşmana ateş eder veya uykudaki kafiri veya esiri öldürür veya kafirler mağlup olduktan sonra birini öldürürse selbi hak etmiş olmaz.

Kafirin vereceği zarara engel olmak ise, onu kendisini koruya­mayacak hale getirmektir. Bu da ya gözlerini çıkarmak veya ellerini ve ayaklarını kesmekle olur. Keza en zahir kavle göre kafiri esir al­mak veya ellerini veya ayaklarını kesmekle onun vereceği zarar en­gellenmiş olur. Meşhur kavle göre, selb beş hisseye bölünmez. Öldürene selb verildikten sonra ganimet malını muhafaza etmek, nakletmek ve diğer işlerin masrafları ondan harcanır. Sonra geri ka­lan ganimet beş hisseye bölünür. Bir kısmı yukarıda açıklanan fey'in beşte birini alan kişilere dağıtılır.

En sahih kavle göre nefel, amme maslahatı için ayrılmış hisse­nin beşte birinin beşte birinden verilir. İmamın, yapılmakta olan sa­vaştan elde edilecek ganimetten nefel vermesi caizdir. Amme masla­hatı için eli altında bulundurduğu maldan vermesi de caizdir.Nefel, imam veya amirin kafirlere gücü nispetinde zarar vermeye çalışan kimselere vermeyi şart koştuğu maldır. Ganimetin geriye kalan dört kısmı ise, menkul olsun gayri menkul olsun ganimeti toplayanlar içindir.

Ganimetçi (gazi), savaşmasa da savaşmak niyeti ile savaşta hazır bulunan kimsedir. Savaş sona erdikten sonra savaş meydanına gelip hazır bulunan kimselere hisse verilmez.

Ganimet malı toplanmadan önce hazır bulunan kimselere his­se verileceği hususunda bir vecih vardır. Savaş sona erip mal top­landıktan sonra Ölen ganimetçinin hissesi mirasçılarına verilir. Ke­za en sahih kavle göre, savaş sona erip mal toplanmadan önce öle­nin hükmü de böyledir. Savaş devam ettiği esnada ölen kimseye mezhep alimlerince kabul edilen rivayete göre hisse verilmez.

En zahir kavle göre, seyise ve eşyaları bekleyen nöbetçiye ücret verilir. Savaşa katılmaları halinde tüccara ve sanatkara hisse verilir. Piyade olan askerlere bir hisse, süvari olan askerlere üç his­se verilir. Süvarinin atı, arap atı olsun başka cins at olsun, birden fazla olsun tek at olsun kendisine üç hisse verilir.

Deve ve deve dışındaki fil ve katır gibi binek hayvanları ile süvari olarak savaşanlara bir hisse verilir. Çok zayıf ve faydası olma­yan at için hisse verilmez. Ancak bir kavle göre, amirin zayıf veya faydasız atın savaş meydanına gelmesine izin vermediği bilinmiyor­sa hisse verilir.

Köle, kadın, çocuk veya zımmi savaşa katılırsa kendisine redh verilir. Redh, imamın takdir edip verdiği ve gazinin hissesinden az olan maldır. En zahir kavle göre redh, ganimetçiler için ayrılan dört hisseden verilir. Ben diyorum ki en sahih kavle göre, ücret al­maksızın savaşa katılan zımmiye imamın izni ile redh verilir. ALLAH daha iyi bilir.

 

C. ZEKÂT VERİLECEK KİMSELER
 

1- Fakir: İhtiyacını karşılayacak derecede malı veya kazancı ol­mayan kimsedir. Kişinin meskeni, elbisesi, iki merhale uzaklıkta bu­lunan malı, veresiye malı, kendisine layık olmayan çalışma onu fa­kir olmaktan çıkarmaz. İlimle uğraşması sebebi ile kazanamayan ki­şi de fakir sayılır. Nafile namazla meşgul olup kazanamayan kimse fakir sayılmaz, imanı'm son kavline göre, fakirin sakat olması veya dilencilik yapmaması şart değildir. En sahih kavle göre, nafakası ak­rabası tarafından karşılanan kişi ve nafakası kocası tarafından karşılanan kadın fakir sayılmaz.

2- Miskin: İhtiyacını karşılamayacak kadar malı veya kazancı olan kimsedir. Meselâ; on liraya muhtaç olduğu halde ancak beş lira bulabilen miskin sayılır.

3- Amil (zekât görevlisi) Amil; sai, katip, kasim (dağıtıcı) ve haşir (mal veya hisse sahiplerini toplayan) gibi isimlerle zikredilen kimsedir. Hakim ve vali amil olamaz.

4- Müellefet'ül-kulûb:Yeni müslüman olmuş, inancı zayıf olan kimsedir. Veya kavmi içinde şerefli olup diğer kafirlerin İslam'a gir­melerini teşvik için kendisine zekât verilen kimsedir. Mezhep alim-lerince kabul edilen rivayete göre, bu nitelikte olan kimselere zekât verilir.

5- Köle: Bundan maksat, kendisi ile kitabet akdi yapılan köle­lerdir.

6-  Borçlu: Kendi şahsi işlerini düzenlemek ve mubah işlerde kullanmak üzere borçlanmış olan kişiye zekât verilir. Malı günahta kullanan borçluya zekât verilmez. Ben diyorum ki en sahih kavle göre, günahtan tövbe etmiş kişiye zekât verilir. ALLAH daha iyi bilir.

En zahir kavle göre borçlunun zekât almaya muhtaç olması şarttır. Borcun zamanının girmiş olması ise şart değildir. Ben diyo­rum ki, borcun ödeme zamanının girmiş olması şarttır. ALLAH daha iyi bilir. İki kişinin arasını bulmak için borçlanmış olan kişi zengin de olsa kendisine zekât verilir. Zayıf kavle göre ise parası olması se­bebi ile zengin ise kendisine zekât verilmez.

7- ALLAH yolunda çalışıp cihad edenler:
Bunlar, kendilerini Al­lah yolunda gazaya adamış kendilerine fey verilmeyen gazilerdir. Bunlar, zengin olsalar bile kendilerine zekât verilir.

8- Yolda kalmış olanlar: Bunlar zekâtın verildiği beldeden yol­culuğa çıkan veya yolculuğu esnasında o yerden geçen kimselerdir. Ancak bunların yolculukları esnasında paraya ihtiyaçları olması ve yolculukları nedeni ile isyankar olmamaları şarttır.

Bu sekiz sınıfın zekât alabilmeleri için (yukarıda belirtilen şartların dışında) müslüman olmaları; ayrıca Haşim veya Muttalip oğullarından olmamaları şarttır. ...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 15 Kasım 2010, 10:41:05 Gönderen: Gulinur »
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Fey ve Ganimetin Taksimi
« Posted on: 23 Nisan 2024, 15:06:27 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Fey ve Ganimetin Taksimi rüya tabiri,Fey ve Ganimetin Taksimi mekke canlı, Fey ve Ganimetin Taksimi kabe canlı yayın, Fey ve Ganimetin Taksimi Üç boyutlu kuran oku Fey ve Ganimetin Taksimi kuran ı kerim, Fey ve Ganimetin Taksimi peygamber kıssaları,Fey ve Ganimetin Taksimi ilitam ders soruları, Fey ve Ganimetin Taksimiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes