> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > İslam Fıkhı Eseleri > Minhacut Talibin  > Cenaze ve Ahkamı
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Cenaze ve Ahkamı  (Okunma Sayısı 4382 defa)
25 Kasım 2010, 06:29:44
Ekvan
Varlıklar, alemler, dünyalar. (Evren).
Tecrübeli Üyeler
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 19.233


« : 25 Kasım 2010, 06:29:44 »



ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

CENAZE ve AHKAMI

A.GENEL BİLGİLER

Ölümü çokça hatırlamak, tevbe ederek ve mazlumların hakkını vererek ölüme hazırlıklı olmak menduptur. Hasta olan kişi ölümü daha fazla hatırlamalıdır.

En sahih kavle göre, ölmek üzere olan kimse yüzü kıbleye ge­lecek şekilde sağ yanı üzerine uzatılır. Yer darlığı gibi bir mazeret varsa, ayak çukuru ve yüzü kıbleye gelecek şekilde sırt üstü yatırılır. Yüzünün kıbleye bakması için kafası biraz yükseltilir.

Ölmek üzere olan kişiye, zorlama yapmadan şehadet kelimesi­ni telkin etmek ve yanında Yasin suresini okumak, hasta olanın Al­lah hakkında iyi zanda bulunması, ölünce gözlerini yummak, çene­sini başının üst tarafıyla bir sargı ile bağlamak, mafsalları yumuşa­tarak gevşetmek, bedenin tümünü hafif bir Örtüyle örtmek, karnının üzerine ağır bir madde koymak sünnettir. Sonra cenaze se­dir ve benzeri bir şey üzerine konur. Üzerindeki elbiseler çıkarılır ve yüzü kıbleye gelecek şekilde -ölmek üzere olana yapılan işlem gibi-sırt üstü yatırılır.

Cenaze ile ilgili işlemlerin tümünü ölünün yakın akrabaları yapmalıdır. Bir kimsenin öldüğü kesinleşince yıkanması için acele edilir.

Ölüyü yıkamak,  kefenlemek,  namazını kılmak ve gömmek farz-ı kifayedir.

 

B. CENAZE İLE İLGİLİ İŞLEMLER
 

1. Cenazeyi Yıkamak
 


Cenazeyi yıkamanın asgarisi, varsa beden üzerindeki pislikle­ri gidermek ve bedenin tümünü bir kere yıkamaktır. En sahih kav­le göre; yıkayıcının cenazeyi yıkamaya niyet etmesi vacib değildir. Boğulan kişiyi ve kafirin yıkadığı cenazeyi tekrar yıkamak vacib de­ğildir. Ben diyorum ki, en sahih kavle ve İmamın kesin görüşüne göre, suda boğulmuş olanı yıkamak vacibtir. Allah daha iyi bilir.

Cenazeyi yıkamanın tam şekli ise şöyledir: Cenaze tenha ve kapalı bir yerde, sedir gibi yüksekçe bir yere konur. Sonra üzerinde hafif bir gömlek olduğu halde soğuk su ile yıkanır. Hava soğuk ise su hafifçe ısıtılır. Cenaze sedir üzerinde arkaya doğru biraz meyilli ola­rak oturtulur. Yıkayıcı sağ elini ölünün omzuna, baş parmağını en­sesinin çukuruna koyar. Sırtını sağ dizine dayayarak sol elin ölünün karnının üzerinde gezdirir. Karnındaki fazlalıkları çıkarmak için bu mesh işi yüklenerek yapar. Sonra ölü sırt üstü yatırılır. Sol ele bir bez sarılarak, ön ve arka avret yerleri yıkanır. Sonra bu bez çıkarılır ve ele yeni bir bez sarılır. Yıkayıcı parmağını ölünün ağzına geçire­rek dişler üzerinde gezdirir ve burun deliklerindeki pislikleri gide­rir. Bundan sonra hayattaki insanın aldığı abdest gibi ona abdest aldırır, kafasını ve sakalını sedir gibi bir temizleyici ile yıkar. Saç ve sakalını iri dişli bir tarakla yavaşça tarar. Düşen saçları toplar ve ke­fenin içine koyar. Daha sonra cenaze sırt üstü uzanmış vaziyette iken, önce sağ tarafını sonra sol tarafını yıkar. Sonra onu sol ta­rafına çevirerek sağ tarafını enseden sırt ve ayak yönüne doğru yıkar. Bundan sonra sağ tarafına çevirerek aynı şekilde sol tarafını da yıkar. Cenazeyi tam yıkamanın şekli böyledir. Cenazeyi ikinci ve üçüncü defa yıkamak sünnettir.

İlk yıkamada sidir, hatmi gibi şeylerden yararlanmak, üzerin­de kalan sidir ve benzeri şeylerin kalıntıları giderildikten sonra baş­tan ayağa doğru saf su dökmek ve her yıkayışta suya az miktarda kafur katmak sünnettir. (İhramlı kişinin suyuna kafur gibi kokulu bir şeyi katmak haramdır.)

Yıkama işlemi tamamlandıktan sonra cenazeden bir pislik çıkarsa, sadece pisliği gidermek yeterlidir. Zayıf kavle göre, çıkan pisliği izale etmekle birlikte yıkamayı tekrarlamak vacibtir. Başka bir zayıf kavle göre ise, pisliği izale etmekle birlikte abdesti yeniden aldırmak vacibtir.

Erkeği erkek, kadını da kadın yıkamalıdır. Erkeğin kendi cari­yesini ve hanımını, kadının da kocasını yıkaması caizdir. Erkek hanımını veya cariyesini yıkarsa veya kadın kocasını yıkarsa, mah­remine çıplak elle dokunup abdestinin bozulmaması için eline bir bez bağlamalıdır.

Bir kadın aralarında eşinin veya mahreminin bulunmadığı bir erkek topluluğu arasında ölür veya bir erkek, aralarında eşinin ve­ya mahreminin bulunmadığı kadınlar arasında ölürse, en sahih kav­le göre ölüye teyemmüm ettirilir.

Erkeği yıkamada; cenaze namazını kıldırmada öncelik hakkı­na sahib akrabası önceliklidir. Kadını yıkamada Öncelikli olan kadın akrabalarıclır. (Kızı, kız kardeşi, amca kızları gibi.) En sahih kavle göre kadın akrabalar kocaya tercih edilir. Kadın akrabalar arasında mahrem kadın akrabalar (ölen kadının kızı, kız kardeşi gibi) öncelik hakkına sahiptir. Kadın akraba yoksa yabancı kadınlar önceliklidir. Daha sonra mahrem erkek akrabalar gelir. Bunlar arasında Öncelik hakkı namaz kıldırmadaki öncelik hakkı gibidir. Ben diyorum ki; amca oğulları ve benzeri erkek akrabalar kadına nisbetle yabancı er­kekler gibidir. Allah daha iyi bilir. En sahih kavle göre kadının ko­cası, mahrem olmayan akrabalarına tercih edilir.

ihramda iken ölen kişiye hoş koku sürülmez, saçları ve tırnak­lan kesilmez. İddet döneminde ölen kadına en sahih kavle göre güzel koku sürülebilir. İmamın son kavline göre; ihramlı olan hariç ölünün tırnaklarını kesmek, koltuk altı ve kasık kıllarını tıraş et­mek, bıyıklarını kısaltmak mekruh değildir. Ben diyorum ki en za­hir kavle göre mekruhtur. Allah daha iyi bilir.

 

2. Cenazeyi Kefenlemek
 


Ölü, hayatta iken giymesi caiz olan kumaşla kefenlenir. Kefe­nin en azı, bedenin tümünü kapatacak şekilde bir tek elbisedir. Tek kefenle de olsa kendisine kefen giydirilmemesini vasiyet edenin bu vasiyeti geçerli olmaz.

Erkekler için kefenin üç olması daha faziletlidir. Dört veya beş kefenle kefenlemek de caizdir. Kadının beş kefenle kefenlenmesi da­ha faziletlidir. Cenaze üç elbise ile kefenlenirse buna lifafe denir. Er­kek beş elbise ile kefenlenirse, lifafenin altına gömlek ve sarık ilâve edilir. Kadının kefenlendiği beş kefen ise izar (etek), himar (başörtüsü), gömlek ve iki lifafedir. Bir kavle göre kadının kefeni üç lifafe, izar ve himardır.

Kefenin beyaz renkli olanı sünnet olup, ücreti ölünün tereke­sinden ödenir. Malı yoksa nafakasını vermekle yükümlü olan akra­basının malından, kölenin ise efendisinin malından ödenir. Keza en sahih kavle göre, kadının kefen ücreti kocasının malından Öde-nir.Cenaze şöyle kefenlenir: Lifafenin en güzeli ve en geniş olanı ye­re serilir ve bunun üzerine ikinci lifafe, keza onun da üzerine üçüncü lifafe serilir. Her parçanın üzerine hanut (bir çeşit güzel ko­ku) serpilir. Sonra Ölü sırt üstü kefenin üstüne yatırılır. Üzerine ka­fur ve hanut gibi güzel kokular serpilir. Sonra bel kısmından sağlı sollu bir bez parçası ile bağlanır. Vücudun menfezlerine biraz pa­muk konur. Bundan sonra lifafeler birer birer üzerine sarılır ve uy­luklarından bağlanır. Cenaze kabre konulunca bağlar çözülmelidir, ihramda iken ölen erkeğe kamis gibi dikişli kefen giydirilmez ve ka­fası Örtülmez. Ihramlı kadının ise yüzü örtülmez.

 

3. Cenazeyi Teşyi
 

Cenaze iki ağaç (sedye veya tabut) arasına konarak taşınır. En sahih kavle göre cenazeyi üç kişinin taşıması dört kişinin taşı­masından faziletlidir, cenazeyi üç kişi taşırsa cenaze sedyeye konur, bir kişi kafası sedyenin ön kolları arasına gelecek şekilde sedyenin sağ kolunu sağ omuzuna, sol kolunu da sol omuzuna alır, diğer iki kişiden her biri arka kollardan birer kolu omuzlarına alarak taşır. Cenazeyi dört kişi taşırsa; iki kişi ağacın ön kollarını, diğer

iki kişide arka kollarım omuzlarına alarak taşır. Cenazeyle birlikte giden­lerin önde ve ona yakın yürümeleri daha faziletlidir. Cenazenin bo­zulup namaza engel bir halin ortaya çıkma korkusu yoksa, cenazeyi taşıyanların orta süratle yürümeleri sünnettir.

 

4. Cenaze Namazı
 

Cenaze namazının birkaç rüknü vardır:

1- Niyet etmek. Niyetin vakti diğer namazlardaki niyetin vak­ti gibidir. Niyet ederken cenaze namazının farzlılığına niyet etmek yeterlidir: "Allah rızası için bu cenazenin farz-ı kifaye olan namazını eda etmeye niyet ettim." gibi. Zayıf kavle göre niyette "farz-ı kifaye" lafzını zikretmek şarttır. Fakat ölüyü kadın veya erkek veya isim olarak belli etmek vacib değildir. Cenaze belli edilir de aksi çıkarsa namaz batıl olur. Birkaç cenaze hazır olursa her ne kadar sayıları belli değilse de: "Bu cenazelerin farz-ı kifaye olan namazına." şek­linde hepsi için bir niyet etmek yeterlidir.

2-
Tekbir almak. İftitah tekbiri ile birlikte dört tekbir alınır. Şayet beş tekbir alınırsa en sahih kavle göre namaz batıl olmaz. İmam beş tekbir alırsa en sahih kavle göre, cemaat ona uymaz. Ce­maat isterse kalben niyet edip ondan önce selâm verir, isterse onun­la birlikte selâm vermek için bekler.

3- Selâm vermek. Dördüncü tekbirden sonra diğer namazlar­daki selâm gibi selâm verilir.

4- Birinci tekbirden sonra fatihayı okumak. Ben diyorum ki; Fatihayı birinci tekbirden başka bir tekbirden sonra da okumak ca­izdir. Allah daha iyi bilir.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Cenaze ve Ahkamı
« Posted on: 28 Mart 2024, 23:18:34 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Cenaze ve Ahkamı rüya tabiri,Cenaze ve Ahkamı mekke canlı, Cenaze ve Ahkamı kabe canlı yayın, Cenaze ve Ahkamı Üç boyutlu kuran oku Cenaze ve Ahkamı kuran ı kerim, Cenaze ve Ahkamı peygamber kıssaları,Cenaze ve Ahkamı ilitam ders soruları, Cenaze ve Ahkamıönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes