> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Hadis Eserleri > Metalib ul Aliye > Tahkik Yöntemi
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Tahkik Yöntemi  (Okunma Sayısı 987 defa)
23 Ekim 2011, 16:15:39
Sümeyye

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 29.261



Site
« : 23 Ekim 2011, 16:15:39 »



 
Tahkik Yöntemi



1. İlk iş Mücerrede nüshayı temize çekmek oldu. Bu yapılırken yazı şekli düzeltildi, bilinen İmla kurallarına riayet edildi, durak ve geçişleri bilmeyi kolaylaştıracak rakamlar konuldu, Peygamber lafzı her nerede geçerse iki hilal  içine  alındı,  hadisin  kaynağı  parantez  içinde gösterildi ve  benim tarafımdan yapılan ilaveler köşeli parantez içinde ayrı olarak zikredildi.
2. Kitabın   başından  sonuna  kadar  hadislere  sıra  numaraları  verildi. Yalnız hadisin asıl zikredildiği bölüme gönderme yapılmışsa, hadise numara verilmedi. Bunun için hadis satır başında müstakil olarak zikredildi. Sıra numaraları ise gerek şimdi, gerekse eserin mükerrer baskılarında yararlı olacaktır.
3. Müsnede nüsha Mücerrede nüsha ile karşılaştırıldı, farklılıklara işaret edildi,   Müsnede'de   yer   alıp   da   mücerridin   hazfettiği,   hadislerle   ilgili açıklamalar eklendi veya manayı bozacak şekilde özetlediği ve ihtisar ettiği kısımlar izah edildi. (Müsnede de bulduğum Hafız İbn Hacer'e ait hiçbir sözü ihmal etmemeye özen gösterdim)
4. Aralarında konu ve yöntem birliği bulunduğundan kitaptaki hadisleri Hafız   Şihâbeddin   el-Bûsîrî'nin  benzer  kitabı  Muhtasaru   ithafı 's-sâdeti tnehere zevûidi'l-mesânidi'l-aşere sindekilerle    karşılaştırarak    önemli farklılıklara işaret ettim. Bu eserden yararlanarak kitapta meydana gelen tahrif  ve   tashifleri   tashih   etmeye   çalıştım (Aynı şekilde   el-Bûsîrî'nin hadislerin ardından zikrettiği açıklamalarından da hiçbirini ihmal etmemeye özen gösterdim). Bu kesintisiz karşılaştırma sonucu belli oldu ki, Hafız el-Büsîrî, kaynak göstermeksizin İbn Hacer'in hadislerin sonunda zikrettiği sözlerinden pek çok alıntı yapmıştır. Çok kere el-Busîrî hadisin derecesini açıklamamıştır. Ben bu duruma "Bûsîrî, yorum yapmamıştır" diyerek işaret ettim. Bununla  onun, hadisin       senedi  hakkında       yorum yapmadığını/sustuğunu  kastetmekteyim.  Yoksa  sükûtu/yorum yapmayışı, ona ait özel bir terim değildir. Eseri için el-İîhâf diye kısaltma kullandım.
5. Aşağıdaki yollar kullanılarak hadislerin dereceleri beyan edildi:
a. Müsnede'de   geçen,   müellif   Hafız   İbn   Hacer   tarafından   verilen hükümler, eğer mücerrid hazfetmişse, eklendi.
b. el-Bûsirî'nin,   aynı   zamanda   el-İthâfda  zikredilen   hadis   hakkında verdiği hüküm belirtildi.
c. Heysemî'nin  Mecınau'z-zevâid'âe   zikredilen   hadis   hakkında   onun sahîh, zayıf ya da kusurlu olduğuna dair söylediği sözleri nakledildi. Onun eseri için de ez-Zevâid kısaltmasını kullandım.
d. Hakkında   bunlara   ya   da   başka   âlimlere   ait   bir   değerlendirme bulunmayan  hadisler  konusunda  da  hadisin  senedinin  mevkuf,   merfû, mürsel ya da mevsul olduğuna dikkat çektim, rical kitaplarında verilen hükümleri   esas   alarak   raviler   hakkında   hüküm   verdim.   Bazen   bunu yapamadığım da olmuştur.
Baskı sırasında ilk bakışta ravileri güvenilir kabul edilen veya senedi sahîh görülen hadisin bilinmesi için özel bir sembol edinilmesinin doğru olacağı düşünüldü. Bu, güvenirliği konusunda emin olunan hadisin tercümesine ait rakamın önüne konulan  küçük yıldızdan ibarettir. Bu konuda rivayet sonlarına düşülen notlardan elde edilen sonuçlar esas alındı. Bununla birlikte bunun, hakkında ihtilaf edilen hadislere sahîh ya da hasen hükmü verilmesine yol açmasına da meydan verilmedi. Söz konusu işaretin bulunmayışı, hadisin merdûd olduğunu göstermez, aksine durumunu tespit için daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu göstermekten başka bir anlam taşımaz.
Her   hadis   veya   eser/haber   için,   özellikle   de   Mecmau'z-z.evâid'de geçmişse, eserde işaret edilen kaynaktan başka bir kaynak daha göstermeye özen    gösterdim.    Göndermeleri    mümkün    mertebe    doğrudan    (orijinal kaynaktan) yaptım. Bu mümkün olmadığında ise KenziV i-ummcd vb. gibi geniş hadis koleksiyonları vasıtasıyla yaptım.
Bundan başka, müellif, {eserini telif ederken esas aldığı) şartına uymayan bir hadis naklettiğinde, buna işaret ettim. Yani, hadisin, Kütüb-i Sine eserleri veya Ahmed b. Hanbel'in Mü s ned'inden herhangi birinde geçmesi halinde buna dikkat çektim.
Eser üzerine kısa talikler/notlar düşerek garip ve kapalı kelimelerini açıkladım, senetlerde geçen ravilerden, tanıtılmasının zorunlu olduğunu düşündüklerimi tanıttım.
Sonuç olarak, bu büyük eseri neşrederek umumun hizmetine sunmasından dolayı genç Kuveyt devletine en yüce temennilerimi sunmak istiyorum. -Allah onun elinden tutup onu, onun ve bütün Müslümanların hayrına olan işlere muvaffak eylesin- Allah adına yemin ediyorum ki, Kuveyt devleti bu hizmetiyle pak sünnet kaynaklarında görülen önemli bir boşluğu doldurmuştur. Allah, eseri anlama ve hakkıyla yaşama konusunda yardımcımız olsun.
Habibürrahman el-A'zamî

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Tahkik Yöntemi
« Posted on: 20 Nisan 2024, 18:03:29 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Tahkik Yöntemi rüya tabiri,Tahkik Yöntemi mekke canlı, Tahkik Yöntemi kabe canlı yayın, Tahkik Yöntemi Üç boyutlu kuran oku Tahkik Yöntemi kuran ı kerim, Tahkik Yöntemi peygamber kıssaları,Tahkik Yöntemi ilitam ders soruları, Tahkik Yöntemiönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes