๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Metalib ul Aliye => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 22 Ekim 2011, 17:21:10



Konu Başlığı: Parmak Aralarini Ve Sakalı Hilallemek
Gönderen: Sümeyye üzerinde 22 Ekim 2011, 17:21:10
Parmak Aralarini Ve Sakalı Hilallemek


92. Ebû Sevre'nin, amcası Ebû Eyyûb (el-Ensârı)'den naklettiğine göre Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem): "Hilalleme yapanlar ne hoştur!" buyurmuştur. "Ya Resûlallah! Hilalleme yapanlar da ne demektir?"
diye sorduklarında da Abdestte hilalleme yapmak, parmaklarının aralarını ve tırnaklarını hilallemendir/temizlemendir. Yine yemekten sonra da hilalleme yapılmalıdır (diş araları  temizlenmelidir).  Çünkü kulun yanındaki meleğe. sizden birinizin ağzından yemek kokusu duyması kadar hiçbir şey ağır gelmez" buyurmuştur.[94] (Ebû Bekir b. Ebî Şeybe). Senedinde zayıflık vardır. [95]

93. Abdullah b. Şeddad'ın bildirdiğine göre Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem) abdest alıp parmaklarıyla sakalını hilallemiş, sonra da: "Aziz ve celil olan Rabbim bana bu şekilde hilallememi emretti" buyurmuştur.[96] (Müsedded)
94. Mus'ab b. [Sa'd]in bildirdiğine göre, îbn Ömer bir topluluğu abdest alırken görmüş ve "parmak aralarını hillalleyiniz" demiştir. (Müsedded)

95. Âmir b. Şakîk, Şakîk'ten şöyle dediğini nakletmiştir: Hz. Osman abdest alıp ayak parmaklarının aralarını hilalledi, sonra: "Ben, Resûlullah'ın (s.a.v) böyle yaptığını gördüm" dedi. (Ebû Ya'lâ) [97]




[94] Taberârfî'hin sözleri şöyledir: "İki meleğe, arkadaşlarının (kulun) namaz kılarken dişleri arasında yemek artığı görmek kadar hiçbir şey ağır gelmez."
[95] Hadisin aslını, Müsnede'de geçtiği üzere İbn Mâce nakletmiştir. Ama orada İbn Mâce remzi silinmiştir.  Aynı  şekilde Ahmed  b.  Hanbel  de  Ebû  Eyyûb'den,  o da Atıyye'den nakletmiştir. Bkz. Mecmau'z-zevâid, I, 235. Ayrıntılı hadisi ise Taberânî el-Mu'cemu'l-kebîr'da nakletmiştir. Heysemî demiştir ki: "ikisinin senedinde de zayıf biri olan Vâsıl er-Rakkâşî geçmektedir." Hafız İbn Hacer de demiştir ki: "Ebû Sevra zayıftır." Ben   derim   ki:   "İkisi   de   zayıftır."   Bkz.   Tehzibıt't-tehzîb.   Hadisi   İbn   Ebî   Şeybe Mıtsannef inde nakletmiştir. (1,10).
[96] Bûsîrî senedinde yer alan Muhammed b. Câbir'in zm/ı/olduğunu söylemiştir.
[97] Heysemî ravilerinin güvenilir olduklarını söylemiştir. (I, 235). Ben derim ki: Tirmizî Âmir b. Şaktk yoluyla Şakîk'ten, o da Osman'dan sakalı hilalleme konusundaki hadisini zikretmiştir. (I, 44).


Konu Başlığı: Ynt: Parmak Aralarini Ve Sakalı Hilallemek
Gönderen: sedanurr üzerinde 12 Nisan 2018, 17:24:10
Esselamunaleyküm bilgi için Rabbim razı olsun inşaAllah


Konu Başlığı: Ynt: Parmak Aralarini Ve Sakalı Hilallemek
Gönderen: Sevgi. üzerinde 13 Nisan 2018, 06:25:39
Aleyküm Selam.  Rabbim herdaim Peygamber Efendimizin sünnetlerine tabi olanlardan eylesin inşaAllah


Konu Başlığı: Ynt: Parmak Aralarini Ve Sakalı Hilallemek
Gönderen: Mehmed. üzerinde 14 Nisan 2018, 14:30:37
Ve aleykümüsselam Rabbim bizleri Peygamberimiz in sünnetlerinden ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Parmak Aralarini Ve Sakalı Hilallemek
Gönderen: Ceren üzerinde 14 Nisan 2018, 14:44:34
Esselamu aleyküm.Rabbim razı olsun paylaşımdan kardeşim...