๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Metalib ul Aliye => Konuyu başlatan: Sümeyye üzerinde 23 Ekim 2011, 15:37:30



Konu Başlığı: Fıtrattan Kaynaklanan Özellikler
Gönderen: Sümeyye üzerinde 23 Ekim 2011, 15:37:30
Fıtrattan Kaynaklanan Özellikler



72. Ebû Vâsıl demiştir ki: Ebû Eyyûb el-Ezdî'nin [80] yanma gidip onunla tokalaştım. Tırnaklarınım uzun olduğunu görünce şöyle dedi: Bir adam Resûlullah'a (s.a.v) gelerek soru sordu. Allah Resulü (sallallahu aleyhi vesellem) de: "Sizden biri gökten gelen haberi soruyor da Tırnaklarını kuş tırnaklan gibi uzatıyor. Sonra orada maddî ve manevî (ci'müplük) kirleri topluyor" buyurdu. (Ebû Dâvud et-Tayâlisî) Beyhakî der ki: Ebû Eyyûb, abulidendir. Bu durumda hadis mürselâir. Yûnus b. Habîb, Ebû Dâvûd (et-Tayâlisî)'den naklediyor: Bunu Ebû Mes'ûd er-Râzî.... Ebû Eyyûb'a rastladım...

73. Âsim b. Behdele demiştir ki: "Şakîk'in saçını kestiğini, sonra elini suya değmeden   (abdest   almadan)   mescide   girip   namaz   kıldığını   gördüm.[81] (Müsedded)

74. İbrahim   (en-Nehaî):   "Suyla   onu   (saçını)   mesheder"   demiştir. (Müsedded) [82]

75. îbrâhîm (en-Nehaî): "Demirin değdiği tırnak ya da saça mutlaka su değdir" demiştir. (Müsedded)

76. Ömer b. Kays'ın bildirdiğine göre Hz. Ali: "Bu, ancak onun temizliğini ırtınr" demiştir. Yani, saç ve tırnakların kısaltılması. (Müsedded} [83]

77. Ali el-Ezdî demiştir ki: İbn Ömer'i, halkın bakışları arasında berbere: "Evladım, iki kemiğe kadar tıraş et" derken işittim. Saçını tıraş edince, (İbn Ömer) kollan ve göğsünü de açtı, üzerindeki kılları tıraş etti. Ben: "Babacığım, halk bunun sünnet olduğunu sanıyor. Onlara bunun sünnet olmadığını; fakat İbn Ömer'in saçından rahatsız olduğunu ve bu rahatsızlığını hafifletmek istediğini söyle!" diye rica ettim. {Müsedded)

78. Mûsâ b. Ali babasından şöyle nakletmiştir: Hz. İbrahim'e (a.s) emir geldi, keserle sünnet oldu. Bu kendisine büyük acı verince Allah ona: "Biz sünnet âletini bildirmeden sen acele ettin" diye vahyetti. O da: "Ya Rabbi, senin emrini geciktirmek istemedim" diye karşılık verdi. (Ebû Yala)

79. İbn   Şîrîn   demiştir   ki:   "Keserle   sünnet   olmasından   Ötürü   Hz İbrahim'e (aleyhisselâm) "marangoz" denildi.[84] (Ebû Ya'lâ)

80. Ebu'd-Derdâ'nin bildirdiğine göre Resûlullah (sallallahu aleyhi vesellem): "Dört şey temizlik vesilesidir: Bıyıklan kesmek, avret mahallini tıraş etmek, tırnakları kesmek ve misvak kullanmak" buyurmuştur.[85] (Ebû Ya'lâ).




[80] Bkz, et-Tayâlisî, s. 81.
[81] İbn Ebî Şeybe, I, 38.
[82] İbn Ebî Şeybe "Üzerine su döker" ifadesiyle nakletmiştir. (I, 38).
[83] Bûsîrî   ravilerinden   birinin   bilinmemesi   sebebiyle   hadisin   zmjıf   olduğunu söylemiştir.
[84] Bûsîrî ravilerinin güvenilir olduklarını söylemiştir.
[85] Bûsîrî, Muâviye b. Yahya'nın zayıflığı nedeniyle hadisi zayıf saymıştır.


Konu Başlığı: Ynt: Fıtrattan Kaynaklanan Özellikler
Gönderen: Ruhane üzerinde 06 Mart 2016, 15:23:29
Hepimiz farklı farklı fitratlarda yaratıldığımizbiçin haliyle davranislarimiz,düşüncelerimiz de farklı oluyor..
Fitratlarimiz  farklı ve biz bunları hayirli işlerde kullanırsak her birimizden farklı düşünceler farkli icraatlar meydana gelir ki,inşaallah hayirli ve guzel sonuclar alırız..


Konu Başlığı: Ynt: Fıtrattan Kaynaklanan Özellikler
Gönderen: Mehmed. üzerinde 06 Mart 2016, 16:49:02
Esselamü aleyküm ve rahmetüllah. Rabbim paylaşım için razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Fıtrattan Kaynaklanan Özellikler
Gönderen: Damla üzerinde 06 Mart 2016, 17:56:18
#Esselamu aleykum..Bu tür kötü davranışlardan sakınmalıyız..Rabbim bizi böyle davranışlardan esirgesin inşAllah..Rabbim razı olsun..#