๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Merak Ettiklerimiz => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 20 Temmuz 2010, 15:54:01



Konu Başlığı: Tükrük Nedir,Faydaları Nelerdir
Gönderen: Zehibe üzerinde 20 Temmuz 2010, 15:54:01
Tükrük Deyip Geçmeyin...
 

TÜKRÜK NEDİR, FAYDALARI NELERDİR?
 

Dr. Erdinç İŞÇİLER

Ağız suyunu teşkil eden tükürük, karışık bir sıvı olup, ağız çevresinde bulunan başlıca üç çift tükürük bezi ile (parotis, submandibular, sublingual) ağız mukozasında dağılmış, birçok kü­çük tükürük bezi tarafından salgılanır. Her beze ait tükürü­ğün, farklı bir vazifesi vardır. Parotis bezinden çiğneme tü­kürüğü, çenealtı bezinden (submandibular bez) tatma tükürü­ğü, dilaltı bezinden ise (sublingual bez) yutma tükürüğü meyda­na gelir. Bir günde salgılanan tükürük miktarı ortalama 1-1.5 lître'dir. Bu miktar, insandan insana farklılık gösterebi­lir ve uyku esnasında çok azalır. Ve işin hayret verici noktala­rından birisi de budur.

Tükürük, ağızda mekanik ve fizikî yönden koruyucu rol oy­nar. Ağzın içi; dil ile yanakların da yardımıyla bakteriler çözeltilerek uzaklaştırılır. Tükürük, asit baz dengesini sabit tut­ması sebebiyle, hastalık yapıcı mikropların faaliyetine mâni olur. Birçok özelliğinden dolayı mikropların çoğalmasını önler. Tükürüğün bünyesinde mevcut olan Sulfosiyanürün, hafif bir mikrop öldürücü özelliği vardır. Sindirimdeki rolü, ise gıdaları ıslatma, eritme ve yutma sırasında gözlenir. Bu harika sıvının kıymeti, her hangi bir sebeple ağzımız kuruduğunda daha iyi anlaşılır. Çünkü tükürüksüzlük, tad almayı da imkânsız kılar.

Tükürüğün faydaları, tahmin edilenden çok daha fazla­dır. Ve özellikle ilâç zehirlenmelerinde rol oynayan maddeler, bu sıvı yardımıyla zararsız hale getirilir. Meselâ kurşun, civa ve bizmut gibi ağır metallerin iyonları, tükürükle dışarı atı­lır. Hatta, kanda olduğu gibi tükürük içindeki alkol miktarından faydalanılarak, trafik kazalarında şoförlerin içki alıp almadıkları tesbit edilebilmektedir.

Tükürük, yutulduktan sonra da vazifesine devam etmek­tedir. Şayet, tahriş edici gıdalar yutulduğu veya şahsın mide barsak ile ilgili bir rahatsızlıktan ötürü bulantısı olduğu zaman, yutulan tükrük muhtemelen mide barsak kanalındaki tahriş edi­ci maddeleri sulandırmak veya asit oranım düşürmek suretiyle de rahatsızlığın atlatılmasına yardımcı olur.

Tükürük ve diş çürükleri arasındaki münasebet: Tükürük, yoğun çözeltileri sulandırır ve zararlı maddeleri yıkar. Bu arada, ağızdaki bakterilerin tesiriyle meydana ge­len asitleri sulandırarak uzaklaştırır. Tükürükle devamlı yıkanmanın faydası, özellikle alt kesici dişlerde görülebilir. Bu dişler, dilin temizleme tesiri yanında tükürükle her za­man yıkandıkları için en az çürüyen dişlerdir; Tükürük, ter­kibinde bulunan bikarbonat ve fosfat bileşikleri sayesinde asit­leri nötralleştirir. Çürüğe eğilimli kişilerin tükürüğünde bulunan fosfor miktarı, çürüğe dirençli şahıslara nisbetle daha azdır. Ağzımızdaki mikroorganizmalar, tükürüğün içinde devamlı olarak salgılanan üreyi azotlu ürünlere ve amonyağa çevirmektedir. Bu şekilde meydana gelen amonyak, hem asit teşekkülünü Önlemekte, hem de asitleri üreten bakterilerin gelişmesini firenlemektedir. Ayrıca diş minesinin, tükürük yardımıyla mineral bakımından devamlı olarak beslendiği, deneylerle tesbit edilmiştir. Böylece mine tabakasının mikroplara karşı di­renci artmaktadır. Ancak bu koruyucuyu tesir, tükürük salgısının diş yüzeyi ile doğrudan temasında mümkün olmaktadır. Diğer bir deyişle diş yüzeyinde bakteri plâğı (Dişlerin temizlen­meyen yerlerinde bakterilerin teşkil ettiği organik tabaka) olma­malıdır. Bu sebeple ağız ve diş temizliğine yeterli itina gösteril­mesi gerekir.

Her ne kadar tükürüğün bolluğu ile çürüğün önlenebileceği garanti değilse de, tükürüğün azalmasıyla çürüklerin arttığı bi­linmektedir. Ve tükürük, bir flor deposudur. Flor, dişlerdeki mine dokusunun sağlıklı ve asitlere karşı dayanıklı olmasını sağlar. Yine flor, bakteri plâklarındaki mikroorganizmaların asit üretimini ve mine aşındırıcılıklarını önler. Başlangıç dönemle­rindeki çürüklerin giderilmesini sağlayarak mine yapımını hız­landırır.

Görülüyor ki "tükürük" diyerek geçtiğimiz bu sıvı, sağlığı­mızın korunması için bize ihsan edilen en tesirli silahlardan bi­ridir. İnsanoğlu bu nimete karşı şükretmen" ve her yutkunuşunda, Rahman ve Rahim ismiyle tecelli eden Rabbine karşı vazife­sini yapıp yapmadığını düşünmelidir.[327]

 


Konu Başlığı: Ynt: Tükrük Nedir,Faydaları Nelerdir
Gönderen: ✿ Yağmur ✿ üzerinde 20 Temmuz 2016, 22:55:20
Esselamu aleykum
Allahın her yarattığı şeyde bir hikmet vardır...Tükürük de bunlardan biri...Mekanizmamizin korunması için önemli rol oynuyor...Hem de bizlere şükür eetmemiz ve düşünmemiz için bir fırsat sunuyor aslında Allah c..c.Rabbim e sukurler olsun..Rabbim hayırlı ve sağlıklı bir ömür nasip etsin inşallah...


Konu Başlığı: Ynt: Tükrük Nedir,Faydaları Nelerdir
Gönderen: Pelinay üzerinde 02 Ağustos 2016, 14:19:38
Subhanallah.gercekten hayret verici.
Bir tükrükte bile Nasil mukemmel ve kusursuz bir duzen var oyle.Allah razi olsun paylasm icin


Konu Başlığı: Ynt: Tükrük Nedir,Faydaları Nelerdir
Gönderen: Ruhane üzerinde 05 Ağustos 2016, 14:15:22
Bazen hiç varlığını dahi hatırlamadığını tukrugun kıymeti ni hayirlattinkz  Allah razi olsun ..Bu kara kıymetli nimetler veren Rabbine sonsuz şükürler olsun ..


Konu Başlığı: Ynt: Tükrük Nedir,Faydaları Nelerdir
Gönderen: Yağmur Gmş üzerinde 05 Ağustos 2016, 14:36:20
Bismillah...
Rabbime sonsuz şükürler olsun ki böyle bir şeyde dahi mükemmel olabildiğimiz için.
Allah cc. razı olsun.


Konu Başlığı: Ynt: Tükrük Nedir,Faydaları Nelerdir
Gönderen: Rüveyha üzerinde 05 Ağustos 2016, 15:48:35
Bize verilen nimetler çok büyük..Mevlam hakkıyla şükür ehli kılsın.Rabbim razı olsun