๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Merak Ettiklerimiz => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 22 Temmuz 2010, 16:57:29



Konu Başlığı: Önsöz
Gönderen: Zehibe üzerinde 22 Temmuz 2010, 16:57:29
MERAK ETTİKLERİMİZ
 

Önsöz
 

İnsan neyi merak etmez ki... Atom ve hücreyi merak ettiği gibi, galaksilerin de yapılarını öğrenmek ister. Yerin içini, ken­di varlığının mahiyetini de tanımayı arzu eder. Kısaca insan, kâinatın yapısını ve vazifesini merak eder. Zaten ilmî ilerleme­lerin de zenbereği bu merak hissi değil midir? Bundandır ki, "Merak ilmin hocasıdır" sözü darb-ı mesel haline gelmiştir.

Her şeyi merak eden ve onların mahiyetlerini tanımak iste­yen insanın, bu kâinat ummanından, kısa bir ömürde öğrenebi­lecekleri çok mahduttur, sınırlıdır.

On dakikalığına Topkapı Sarayına girdiğinizi düşünün. El­bette bu zamanı çok iyi değerlendirmek mecburiyetindesiniz.

O halde, dünyayı tanımak için, kâinatın yaşına nisbeten bundan daha kısa bir zamana sahip bulunan insan, bu vaktin kıymetini bilip, kendisine her iki dünyada da çok yarayacak olanları tetkik etmeye çalışacaktır.

Bilhassa çevresindekilerin mahiyetini yeni tanımaya başla­yan gençlerin, merak edip çözemedikleri problemler çok daha değişiktir. Meselelere yaklaşma açıları bir hayli farklılık arzedebiliyor. Problemleri çözümde bazen his ön plâna geçiyor. Ve böyle bir hisle hem dünya ve hem de âhiret hayatlarını mahve­debilecek kararlar verebiliyorlar.

Onların en çok merak edip çözmekte güçlük çektikleri problemleri bilmek istedik. Bunun için, öğretmen ve öğrenciler arasında anketler yaptık.

Neticede gördük ki, en çok merak edilen hususlar, gençle­rin inanç dünyalarını yakından ilgilendiren fennî ve teknik su­aller.

Bu tip suallerin, "Hıristiyanlığın fen ve teknikteki ilerleme­ye karşı tutumunun, islâmiyet'te de bulunduğu" düşüncesinden kaynaklandığı görülmüştür.

Bu ve benzer konularla alâkalı suallerden bir kısmını, o sa­haların mütehassıslarına götürüp cevap istedik, verilen cevap­ları da "Merak Ettiklerimiz" başlığı altında bir araya getirince elinizdeki bu kitap ortaya çıktı.

İşte bu sorulardan bazıları:

"Var olan şey yok, yok olan şey de var edilemez mi?", "Canlı madde yapılabilir mi?", "İnsan topraktan mı yaratılmış, maymundan mı gelmiştir.", "Çocuğunuz kız mı olacak, oğlan mı?", "Dünya öküzle balığın üstünde midir?", "Açlıktan ölüm var mıdır?", "Fennîkeşifler Kur'ân-ı Kerîm'de var mıdır?"

Kitap yakından tetkik edilirse, içindeki konuların bu tip su­allere cevap teşkil ettiği görülecektir.

Bu eserle okuyucularımıza faydalı olduğumuz nisbette ken­dimizi mutlu addedeceğiz.

Prof. Dr. Adem TATLI

Eylül 1986 Erzurum[1]