๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Merak Ettiklerimiz => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 21 Temmuz 2010, 10:46:34



Konu Başlığı: Kör Barsak Vazifesiz mi
Gönderen: Zehibe üzerinde 21 Temmuz 2010, 10:46:34
Kalın Barsaklardaki Mikroplara Karşı Vücu­dumuzun Sigortası...
 

KÖR BARSAK (Appendiks) VAZİFESİZ Mİ?
 

Dr. Cenap ŞİRİN

Kör barsak da denilen Appendiks, şekillerde görüldüğü gi­bi, ince ve kalın barsaklarm birleştikleri yerde bir çıkıntı gibi duran, takriben bir kurşun kalem kalınlığında ve işaret parma­ğımızın uzunluğunda olan bir organımızın adıdır.

Appendiksin iltihaplanmasına apandisit adı verilir ve sık rastlanır. Belirtileri tipiktir, teşhisi kolaydır ve ameliyatı gerek­tirir. Basit bir ameliyatla apendiks çıkarılarak (apendektomi) mes'ele halledilmiş olur. Tehlikesi yok denecek kadar az olan bu ameliyatı, hepimizin yakınlarından bazılarının geçirdiğine şahit olmuşuzdur.

Appendiks, sindirim organlarında yer aldığı halde sindirim hâdisesine iştirak etmez. İltihaplanması halinde ameliyatla çı­karıldığı zaman, kişi yine normal hayatını sürer ve bir eksiklik hissedilmez. Bu yüzden bazı kişiler son zamanlara kadar ap­pendiksin "tabiatın bir yanlışı ve fazlalığı" olduğunu ileri sür­mekteydiler. Şöyle düşünüyorlardı: "Çıkarılması insana zarar vermeyen bu organ niçin vardır? Bir vazifesi olması gerekmez mi?"

Zaman ve tıbbın ilerleyişi, bu kişilerin yanıldığını ortaya çı­karmıştır. Appendiksin fonksiyonu tonsillalara (bademcik) ben­zer. Bilindiği gibi ağız, sindirim sistemimizin başlangıç noktasıdır. Vücudumuzda en yoğun şekilde mikrop (hastalık etkeni mikro organizmalar) burada barınır. Yine kalın barsaklar da ağız gibi bol mikrop barındıran bir organımızdır. Bademcikler nasıl ağızdaki mikroplara karşı vücudumuzun bir sigortası ve bekçisi ise; appendiks de kaim barsaklardaki mikroplara karşı aynı şekilde vücudumuzun bir sigortası ve bekçisidir. Yani ka­lın barsaklardaki bademciğimizdir.[188].

Yine son zamanlarda yapılan araştırmalara göre; appendiksi alınan şahıslarda normal şahıslara oranla daha sık kalın barsak kanseri görüldüğü bildirilmektedir.[189].

Appendiksin vazifeleri hakkında araştırmalar henüz sür­mektedir ve ispatlanmamış bir halde birçok iddia mevcuttur.[190]