๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Merak Ettiklerimiz => Konuyu başlatan: Zehibe üzerinde 19 Temmuz 2010, 15:00:28



Konu Başlığı: Kaybetmeden Kıymetini Bilemediğimiz Azalarımız
Gönderen: Zehibe üzerinde 19 Temmuz 2010, 15:00:28

 Kaybetmeden Kıymetini Bilemediğimiz Azalarımız

VÜCUTTA SUNİ ORGAN, UZUV VE DOKULAR KULLANILABİLİR Mİ?
 

Ali TORUN

Kâinatın en harika varlığı insandır. Çıplak gözle görülen ve­ya görülmeyen tehlikelerle burun buruna yaşayan insanoğlu ka­za ve hastalık nedeniyle çeşitli organ, uzuv ve dokularını kay­betmektedir. Çeşitli nedenlerle organ, uzuv ve doku kaybına uğ­rayan insan sayısı tahminlerin çok üzerindedir. Sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl 135 bin kişinin kalçasını, 110 bin kişinin dizini ve onbinlerce kişinin de diğer vücut azalarını kay­bettiği düşünülürse, istatistiklere giremeyen diğer ülke insanla­rının kayıpları da dikkate alındığında ürkütücü rakamlarla karşı karşıya bulunduğumuz görülür.

Çeşitli organ, uzuv ve doku kaybına maruz kalan insanların ızdıraplarını, maddî ve manevî sancılarını bir an için bir kenara bırakacak olursak muazzam bir organ, uzuv ve doku pazarının mevcudiyeti kendiliğinden ortaya çıkar.

Bir yandan bu çileli insanların ızdıraplarını dindirmek, diğer yandan bu işten kazanç sağlamak amacı ile organ, uzuv ve doku sanayii kurulmuştur. Kazanç oranı diğer sanayi dallarından aşa­ğı kalmayan hatta onlardan kat kat fazla olan bu ilginç sanayi dalının gelir miktarını nazara vermek için sadece Amerika Bir­leşik Devletleri'nde vücut denen harika cihazın yedek parçalarına ödenen meblağı vermek sanırım yeterlidir. Amerikan vatandaşlarının yıllık olarak vücut yedek parçalarına ödedikleri ra­kam 2 milyar doların üzerindedir. Kaybetmeden kıymetini idrak edemediğimiz vücut azalarından sadece kalp valfinin yedek parça olarak satış fiyatının 2 bin dolar olduğunu söylersek, va­rın sahip olduğunuz hazinenin değerini siz belirleyin. Metal ve plastikten yapılan vücut parçalarını üreten, vücudumuza takan ve sadece vücut görüntüsünü veya kısmî olarak orijinalinin gö­revini belirli süreler için yerine getiren bu suni organlar için, or­ganın mucidine ödediğimiz meblağı, yaptığımız hayır duasını düşünürken, bize o organın orijinalini ücretsiz olarak üretip ızdırap duymadan vücudumuza takan Zâta (c.c.) şükran borcu­muzu ödemek için neler yaptığımızı düşünmek zorundayız..

Aslında fazladan bir şey yapmamız istenmemektedir. İsteni­len vücud denen harika cihazın bekası, daha sağlıklı kullanılma­sı ve bizim bu harika cihazdan daha iyi istifade etmemiz içindir.

Vücudun bir yerde Günlük Bakımı olan abdest al­mayı çok fazla bulanların otomobillerinin motor bakımları­nı yaptırırken gösterdikleri hassasiyetleri göstermemelerini anlamak mümkün değildir.

Harika bir cihaz olan insan vücudu elektriki, elektronik ve mekanik parçalardan meydana gelmiştir. Yıldırımlı ve statik elektriğin yoğun olduğu dönemlerde vücud üzerinde yoğunla­şan statik elektrik fazlasını deşarj etmek için yüzü koyun yere uzanmayı akıl eden insanoğlunun gene, sürekli faaliyet halinde olan vücut denen harika cihaz üzerinde biriken fazla elektriği deşarj etmenin en ideal yolu olan abdest almayı ilmi bulmama­sını anlamak mümkün değildir. Elektrik, iletken üzerinde hare­ket eder. Her zaman en kısa yoldan toprağa ulaşmanın yollarını arar. Islak olan maddeler ideal bir iletkendir. Ampulde, TV'de, çeşitli cihazlarda kullandığımız elektrik için iki tel kullanılır. Biri elektriğin kaynağına bağlanan bu tellerden diğeri her za­man toprağa bağlanmak zorundadır. Çünkü elektrik toprağa dönmediği sürece işe yaramaz. Elektrik tellerine konan kuşun bir ayağı toprağa değmediği için elektrik, kuşu çarpmaz. Biz hissetmesek de gözle görmesek de vücutta biriken elektriğin fazlalığı gerek su ile abdest alırken, gerekse toprakla teyem­müm ederken toprağa akar ve vücutta kullanılan parçalar rahat­lar, daha sağlıklı çalışır. Vücutta biriken elektrik fazlalığı topra­ğa layıkı ile deşarj edilmezse çeşitli hastalıklara neden olur. Ab­dest alan kişilerde sinirsel rahatsızlıklara daha az rastlanılmak­tadır. Düzenli namaz kılan kişilerde romatizma vakalarına daha az rastlanılmaktadır. Bizden istenilenleri yapmamız halinde sağlayacağımız faydalardan sadece ilmin ispat edebildiklerini sıralasak aylarca tefrika edilebilecek kitap yazmak gerekir.

Şimdi isterseniz insan denen makinanın suni yedek parçala­rına geçelim. Yedek parça tabirini özellikle kullanıyorum, çün­kü mânevi anlamda sahip olduğumuz vücudu idrak etmediğimiz sürece vücuda elektrikî ve mekanikî bir düzen gözü ile bakıyo­ruz demektir. Elektrikî ve mekanikî düzenlerin elemanlarına da yedek parça tabir edilir... Bugünkü imkânlar ile insan vücudun­da kullanılabilen 50'nin üzerinde organ, uzuv ve doku çeşitleri vardır. İnsan vücudu; ıslak, sıcak ve tuzlu olup sürekli hareket halindedir. Kendine has bağışıklık ve direnç sistemi vardır. Bu sistem vücuda uyum göstermeyen yabancı maddeleri reddet­mektedir. Bu nedenle vücutta kullanılacak suni organ, uzuv ve doku çeşidi sayısı 50 civarındadır.

Halen kullanılabilen suni azalar daha ziyade mekanikî par­çalar olup, ya estetik görünümü düzeltmekte veya kısmî olarak orijinalinin vazifelerini yerine getirmektedir.[349]


Konu Başlığı: Ynt: Kaybetmeden Kıymetini Bilemediğimiz Azalarımız
Gönderen: Pelinay üzerinde 03 Ağustos 2016, 15:20:20
Metal ve plastikten yapılan vücut parçalarını üreten, vücudumuza takan ve sadece vücut görüntüsünü veya kısmî olarak orijinalinin gö­revini belirli süreler için yerine getiren bu suni organlar için, or­ganın mucidine ödediğimiz meblağı, yaptığımız hayır duasını düşünürken, bize o organın orijinalini ücretsiz olarak üretip ızdırap duymadan vücudumuza takan Zâta (c.c.) şükran borcu­muzu ödemek için neler yaptığımızı düşünmek zorundayız.

Elhamdulillah Elhamdulilla Elhamdulillah.
Allahım ne buyuk hazineler verdin bize ama hic kiymetini bilemiyoruz.o kadar ki bazilarinin farkinda dahi degiliz.affet bizleri....


Konu Başlığı: Ynt: Kaybetmeden Kıymetini Bilemediğimiz Azalarımız
Gönderen: Yağmur Gmş üzerinde 03 Ağustos 2016, 15:30:54
Bismillah...
Bizler bazı şeylerin kıymetini kaybedince anlamamalı, önceden değerini bilip bunlar için Rabbimize şükretmeliyiz.


Konu Başlığı: Ynt: Kaybetmeden Kıymetini Bilemediğimiz Azalarımız
Gönderen: zeynep ilayda üzerinde 03 Ağustos 2016, 15:33:58
Bazı şeylerin değerini kaybetmeden bilmeliyiz. Kaybetikten sonra bilseniz bile iş işten geçiyor. Paylaşımından dolayı Allah razı olsun


Konu Başlığı: Ynt: Kaybetmeden Kıymetini Bilemediğimiz Azalarımız
Gönderen: Ruhane üzerinde 05 Ağustos 2016, 14:06:53
Vücudumuz  mükemmel bir işleyiş içinde ve insanoğlunun bunun benzerini yapma gibi bir çabası olamaz..Bu sebeple de bedenimiz  sagligimizin  kıymetini çok çok iyi bilmeliyiz..Ancak bunu yapamadigimiz zamanlar çok oluyor..Haliyle yiprandigkmkzda kıymetini biliyoruz vücudumuzun ..Buna gerek olmadan yaşama bilincine sahip olmalıyız..


Konu Başlığı: Ynt: Kaybetmeden Kıymetini Bilemediğimiz Azalarımız
Gönderen: Rüveyha üzerinde 05 Ağustos 2016, 15:31:22
Esselamu aleykum...Allah insan en mükemmel bir şekilde yarattı..Ve insan bunun  taklidini yapmaktan dahi acizdir..Bize verilen büyük nimetlerin hakkıyla kıymetini biliriz İnşaAllah