> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Tasavvuf Eserleri > Mektubat-ı Şeyh Hazret > Yedinci Mektup
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yedinci Mektup  (Okunma Sayısı 576 defa)
19 Ocak 2010, 18:48:17
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 19 Ocak 2010, 18:48:17 »



YEDİNCİ MEKTUP

Dünyanın şerefi, ahiretin mezrası için olduğu, yoksa hadd-i zatında dünya, çirkinlerin en çirkini olduğunun, çirkin ve değersizliği akli ve nakli delillerle sabit olduğunun beyanı ile bu konu ile ilgili şeylerin beyanı hakkında. Beşinci mektubda mezkur Gavs-i A'zam ( Kaddesallahü sirreh) in torunu Seyyid Ali'ye yazılmıştır.

ALLAHIN ADIYLA BAŞLARIM

Kainatda hiçbir şey yoktur ki onu hamd ile tesbih etmesin. Salat ü selam, mahlukatının en hayırlısı olan Muhammed?in, bütün alinin,sahabesinin,sevceleri, Ensarı ve Muhacir sahabelerinin üzerine olsun!

Bundan sonra, bu mektub, büyük kapnızın eşiğinin lütfüne muhtaç olan zelil köleden, efendesi, kalbinin neşesi, iki gözünün nuru, kalbinin kuvveti, Gavs-ı azamın torunu Aziz ve muhterem Es-Seyyid Ali Efendi'yedir. O Gavs ki, insan ve cinlerin kutbu, öyle bir kutub ki, bu kölenin medar-ı iftiharı, istinad noktasıdır. ( Farsca şiir):

"Cihanda hiçbir kimse Hafız gibi bir köleyi kendine köle edinmedi. Çünkü, dünyada hiçbir kimse kendine senin gibi bir padişah paşa edinmedi"

Şunuarz eder ki: sizden ayrılık müddeti uyazıp için vuslat ateşi alevlenince, bununla beraber birçok maniler onu size kavuşmaktan alıkoyup ne sonbahar ne de sonradan oraya gelmesi mümkün olmadığı için, en aşağı bir bedeli de olsa, onun bir bedeli olsun diye size bir mektub yazmaya teşebbüs etti. Nitekim abdest için su bulunmazsa, toprak onun bedeli olur. Güneş batınca, çıra yakılır. ( Farsca bir mısra):
" Güneşin yerine geçecek çıradan başka bir şey yoktur"

Hem de vatanından uzaklaşan kimsenin yaralı kalbi onunla şifa bulsun, susamış ciğerler, kanayıp kalblerin hararetini söndürücü haberlerin tarafınızdan gelmesine vesile olsun diye size bir mektub yazdı. Küçüklerden bile yazılmışsa da, kabulü, şerefli zatların şanıdır. Şeferli babalarınızın büyük cedlerinizin yollarında sabit olmanızı Allah?tan niyaz ederim. Onlardan efdal olanın üzerine asaleten ve diğerlerinin üzerine, mütbeaten salat ü selam olsun! Allahü teala, dünyayı, size ahiret mezraası kılıp bu kainatın rabbinin rızasının tahsiline sebeb eylemesini dilerim.

Beyt:
"Dünya, ahiret mezraası olduğundan dolayı iyidir.
Allah onda hayır işlenmesi için vermiştir. "

Arz ettiği bu iki fayda dünyada hasıl olur, başkasında değil nitekim farsca bir mısra'da:
"Ey saki! Baki kalan aşk şarabını ver. Zira onu cennetde bulmak istemezsin", denilmiştir. Hem eğer dünya ahiret için bir mezrea olmasaydı, çirkin şeylerin en çirkini, rezillerin en rezilidir, ve Allah'tan uzaklaşmaya, insanı ahirette faydadan mahrum etmeye, akıl sahibi olanların nezdinde, kıymetli olmayan bir evde insan utançtan baş eymesine sebeb olurdu. nİtekim Fahr-i kainat, ( onun ve ona tabi olanların üzerine salat ü selam olsun) buyurdular ki:

"Dünya ( ahirette) evi olmayan kimselerin evidir. Malı olmayanların maldır, aklı olmayan kimse onu toplar?"
Yüce Allah katında dünyanın bir sivrisinek kadar kıymeti olsaydı, ondan bir yudum su bile bir kafire vermezdi, onu yarttığı zamandan beri ona rahmet gözü ile bakmadı denilmiştir. Ne ona, ne de mi?metine beka yoktur. Farsca beyit:

" Bu dünyaya gönül bağlama. Fani olan dünya geçer.
İhtiyarlık devresi geldi. Taze gençlik devresi geçecek."

Güneşin herese apaçık zahir olduğu gibi, dünyanın kötülüğü de malumdur. Eğer dünyanın bir değeri olsaydı, insan ve cinlerin Resûlü, ( Ona, aline salat ü selam olsun!) ona iltifat eder, onun için bir şiy hazırlayacaktı. Gerçi bu sözlerin sizin gibilere söylenmesi ve yazılması uygun değilse de, size karşı yazılmasına ve söylenmesine, cenabınıza olan şiddetli sevgi ve yüce kapınızın eşiğine olan kalbin yakınması sebe oldu. Farsca beyit:

" Eğer nefesim, ( tütsü için kullanılan) buhurdanlık gibi sıcak ise, acayip değildir. Zira aşkın, kalbimde ateş yaktı!"
Allah'a yemin ederim ki, mezkur köle, kendinefsine sevdiği ve temenni eylediği şey'i, venabınız için de sever ve temenni eder. Nasıl temenni ve arzu etmesin ki, kendisi kat'i olarak kadrinizin yükselmesini, onun için bir yükselme, aşağı düşmesi onun için aşağı düşme olduğunu ve halk arasındaki makbuliyyeti varsa, kapı eşiğinizi öptüğünde, ayakkabınızın hatta köpeklerinizin ayakları altındaki tozuna, yüzümü mesh edip tiryak ( panzehir) gibi olan atlarınızın nalının tozunu gözüne sürme gibi çektiğinden olduğunu bilir.

Bundan sonra kapınızın eşiğindekilerin ayaklarından Sulhi ve Abdlullah Haydar'ın iki gözlerinden öper. Ah, ah, ah... diyerek hasret çeker. Allahü teala, efendimiz Muhammed' e ( Sallallahü aleyhi ve sellem) al ve ashabına salat ü selam eylesin!

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yedinci Mektup
« Posted on: 20 Nisan 2024, 05:09:02 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yedinci Mektup rüya tabiri,Yedinci Mektup mekke canlı, Yedinci Mektup kabe canlı yayın, Yedinci Mektup Üç boyutlu kuran oku Yedinci Mektup kuran ı kerim, Yedinci Mektup peygamber kıssaları,Yedinci Mektup ilitam ders soruları, Yedinci Mektup önlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes