> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Tasavvuf Eserleri > Mektubat-ı Şeyh Ahmet > Yüzyirmidördüncü Mektup
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Yüzyirmidördüncü Mektup  (Okunma Sayısı 859 defa)
17 Ocak 2010, 22:15:02
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 17 Ocak 2010, 22:15:02 »



YÜZYİRMİDÖRDÜNCÜ MEKTUP

Molla Zeyneddin’e, bazı alimler ramazan-ı şerif orucu ve bayram günlerinin tayini için, Müneccim (Astrolog) ve muhasibin (Günlerin, senelerin hesaplarını tarassuf eden) kimsenin kavli ile amel edilmesini caiz kıldığı ve bir çok alimler ise men ettikleri, sadat-ı Kiram (Kuddise sirruhüm) Seyyid Taha (Kuddise sirruh) zamanından bu ana kadar onlara tabi olanlarda men’ine karar verdikleri, dolayısiyle o zamandan beri bu mes’ele herkesce o şekilde müttefekun aleyh bir konu olmaya yakın olduğundan hesap meselesinin terk edilmesi, bu hususta ümmetin çoğunluğuna uyulmasının evla olduğu ve bu konu ile ilgili mesele hakkındadır.

ALLAH’IN ADIYLA BAŞLARIM

Hamd, alemin rabbi olan Allah’a olsun! Salat ü selam efendimiz Muhammed’in (Sallallahü aleyhi ve sellem) al ve ashabının üzerine olsun!

Bundan sonra, bu mektub yüksek kapı eşiğinin hizmetçisinden, Allah için kardeşi, dostu, Molla Zeyneddin’edir. Allah, onu nezdinde makbül kimselerden eylesin.

Size selam ve dua edip, sizden de dua taleb ederek, durumunuzdan süal ettikten sonra şunu derim ki: Kendiliğinden bir şey yapmadığınıza dair mektubunuz bize ulaştı. Biz de böyle biliyoruz ki: İlim adamları bir mesele ile amel ettiklerinde, konumuz olan bu mesele gibi velev zaif de olsa, sahih olduğuna dair bir delilleri olması lazımdır. Zira bazı alimler, müneccim ile muhasibin dediklerini tasdik eden kimseler, onların kavilleriyle amel edilmesini caiz kılmışlardır. Nitekim Cenabınız da bunun (Kelyub) kitabından naklen caiz olduğunu demişsinizdir.

Alimlerin çoğu, müneccim ile muhasibin kendi itikadları ile amel etmeleri caiz ise de, bununla beraber, tuttukları farz oruçları eda olmadığı, kavilleriyle amel edilmesi mutlaka caiz değildir, demişlerdir. Mezkur alimlerden, Şihab İbni Hacer Tuhfe adlı kitabında, Nevevi de Mecmü kitabında Rafii’den naklen bahsetmiştir.

Ay hesabı orucun başlangıç ve bayramına bir delil olduğu farz edilse de, genel olmayıp ancak muhasip için bir delildir. Hatta muhasib hesabına göre baştan oruç tuttuğunda ramaznın sonunda ay görmezse, gizli bayram etmesi vacibdir. Açık olarak iftar ederse, devlet başkanı, onu aşikar olarak orucunun açmasından menetmesi lazımdır.

Şu da ilave edilir ki, salih seleflerimiz, Gavs-i a’zam, (Seyyid Sıbğatullah) Seyda (El-Şeyh Abdurrahman El-Tahi), Hazret (El-Şeyh Muhammed Diyaüddin) Allah onların yüce sırlarını kutlasın! Temiz himmetlerinin kokusunu üzerimize saçsın gibi zatlar ile beraberlerinde bulunan Şeyh Halid El-Öleki, Şeyh Fethullah El-Verkanisi, Taşkesenli Molla Ahmed (Kuddise sirruh) ve daha başka alimler, Siirtli Molla Halil’in torunu Şeyh Abdülkahhar gibi sayılmayacak kadar, zahir ve batın ilmine sahib olanlar, Tuhfe kitabındaki mesele üzerine ittifak edip, kabul etmiş bu artık Seyyid Taha zamanından bugüne kadar alimlerce hakkında ittifaka yakın bir karardır. Kalyubi ile Büceyremi kitablarının ibarelerini o alimler bilmez değillerdir. Mezkür alimlerin yolunda bulunanlarda bu vakte kadar bunu inkar etmeden onlara tabi olmuşlardır.

İşte biz dahi alimlerin en çoğu kabul eden meseleyle devamlı olarak amel ediyoruz. Çünkü mezkur alimler, itimad edilir, yüce zatlar olup, din kitablarını aaib bir şekilde teftiş etmiş, insan ve cinlerin efendisine (Allah onun, bütün al ve ashabının üzerine salat ü selam eylesin) mütabeat etmek gayesiyle ashab (Radıyallahü anhüm) ile birinci asır alimlerin dedikleri sözleriyle temessük etmişlerdir.

Binaenaleyh: Hesapsal, astronomik meseleleri terk edip, alimlerin çoğuna iktida ederek ta ki kınamaya hedef olmadan, halkın dilinden kurtularak evin köşesinde rahat oturmak, senin için evla ve en yararlıdır.

Cevab olarak yazmakta olduğum mektubun yazısını bitirmek üzere iken ikinci mektubunuz da bize ulaştı. Ama hani bizde bulunduğuz gün, zihnimi kurcalayıp size söylediğimiz mesele hakkında izahat vermemişsin. Aynı bu mesele hakkında cemel sahibi kitabı ile talebesi Raşidinin kavilleri kuvvetli olduğu, Raşidinin kendi haşiyesinde mutemed budur, demesi gösteriyor. Mezkür meseledeki necasetin afvı ciheti gitmeyen bir çok mutemed kitabların kavilleri zaif olarak biliniyor. Bunların zaifiyetine ve o bunların kuvvetine delalet eden delil nedir.

Bu müşkili çözen bir ibareyi bulursan, bu fakire yaz. Bizde Behcet şerhi mevcuttur. Size, meselenin necaset babında değil, içtihad babında olduğunu söylemiştik. Adı geçen Reşidi kitabı, Nihayet kitabının haşiyesi olan büyük Reşidi değildir. Çünkü büyük Reşidi de çoğunluğa tabidir. Ben şu ana kadar bu meselede şaşa kalmışım Ma’sum’un anası, kesb-i afiyet etti. Doktorun ismi, Edib Serdest olup kendisi Dimeşk’teki sancakdar mahallesindedir.

Caminin damını kavak ağacı direkleriyle tahtalarla kapattık. Allah, efendimiz Muhammed’in (Sallallahü aleyhi ve sellem) bütün al ve ashabının üzerine salat ü selam eylesin.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Yüzyirmidördüncü Mektup
« Posted on: 19 Nisan 2024, 05:44:03 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Yüzyirmidördüncü Mektup rüya tabiri,Yüzyirmidördüncü Mektup mekke canlı, Yüzyirmidördüncü Mektup kabe canlı yayın, Yüzyirmidördüncü Mektup Üç boyutlu kuran oku Yüzyirmidördüncü Mektup kuran ı kerim, Yüzyirmidördüncü Mektup peygamber kıssaları,Yüzyirmidördüncü Mektup ilitam ders soruları, Yüzyirmidördüncü Mektupönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes