> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Tasavvuf Eserleri > Mektubat-ı Şeyh Hazret > Kırkbirinci Mektup
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Kırkbirinci Mektup  (Okunma Sayısı 729 defa)
20 Ocak 2010, 17:18:31
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 20 Ocak 2010, 17:18:31 »



KIRKBİRİNCİ MEKTUP

Norsli Molla Abdullah’a, mürid, Allah’ın emrine imtisal ve sadatı kiramı taklid etmek suretiyle amel etmesi gerektiği, kendisene bu sıfatın galebe ettiği faziletiyle, bu şekilde yapılan amelin fazileti, yaptığı tâate karşı herhangi bir fayda, sevab ve kerametlerin kendisine zuhurunu düşünmemesi ve zamanın imamı kadılarını, davasını onbeş sene geciktirmiş kimsenin davasına bakmaktan men ederse de, yine davacının dava hakkı sakıt olmadığının ve bu konu ile ilgili mes’elelerin beyanı hakkındadır.

ALLAH’IN ADIYLA BAŞLARIM

Bütün hamdler, Allah’a ( Celle ve ala) olsun! Salat ü selam Allah’ın Resaulüne bütün al ve ashabına olsun! Bundan sonra, bu mektub, alem kutbu kaymakamının perverdesinden, ( Allah her ikisinden razı olup, adabının inayetlerinden üzerimize naizil buyursun.) Allah lolundaki kardeşim, Allah için dostum, doğru olan alim, muhterem Molla Abdullah efendiyedir. Allah, onu temenni eylediği manevi rütbelere yüceltsin! Perverdeye olan muhabbet ve mülakatı için hasretten ve sonbaharda müzakere ettiğimiz mes´’esenin sualinden haber verici mektubunuz, perverdeye ulaştı. Şimdilik o mes’elinin cevabına muvafık bir şey onun aklına gelmez ki ona göre cevabını yazıversin. Lakin tarikatta büyük esas olan birkaç kelimecikleri size yazacaktır. Onları dinle! Şöyle ki, tarikatte büyük hisse, ihlas, muhabbet ve mürşide teslim olmak esaslarından sonra salik, mürşidi tarafından kendisine telkin edilen şey’i taklid edip, ona terettüp edecek herhangi bir faydayı düşünmeden yapmasıyla meşgul olmasıdır. Hatta öyle bir faydanın düşüncesi, tarikat esaslarından hariç olan bir şeydir.

İmam-ı Rabbani, ( Kuddise sirruh) El-Mebde ve El-Me’ad risalesinde sofuların tarikatından, hatta islam dininden büyük fayda, ancak kensinde taklid ile aşk, muhabbet ahlakı daha ziyade mevcut olan kimse içindir. Çünkü, bu tarikatın medarı takliddir. Tasavvuf vatanındaki manevi hüküm, mütübeate bağlıdır. Peygamberleri ( Allah’ın salat ü selamı onlara olsun!) taklid etmek taatte onlara uymak, insanı yüksek derecelere ulaştırır. Asfiya ( iç ve dışları kötülükten safi olanların) mütabeati, büyük makamlara çıkmasına sebeb olur. İşte bu fıtri vasıf Ebubekir El-Sıddık’da ( Radıyallahü anh) daha ziyade oluşundan dolayı, tevakkuf etmeksizin hemen ( Peygamberin) nübüvvetini tasdik etmeye acele etmiş ve sıddikların reisi olmuştur. Ebu Cehil’de ise, taklid ve tebeiyyet kabiliyeti çok az olduğu için, o seadete kabiliyeti olmayıp, mel’unların muktedası olmuştur.

Mürid, kemal mertebelerinden eriştiği herhangi bir manevi makama, ancak mürşidini taklid etmesindendir. Burda İmam-ı Rabbani’nin ( Kuddise sirruh) buyurduğu sözleri sona erdi. Alauddin El-Attar da ( Kuddise sirruh) buyurdular ki: Sadatı ( tarikat ulularına ) taklidederek amel yapan bir kimse, fyadadan mahrum olmayacağına hatta ona bir çok faydalar hasıl olacağına dair onun zamini ve kefiliyim.

Rivayet olunur ki: mürşidlerden birisi, müridinin birisine, “ Falan yere git” diye emr eder. Mürid emre uyarak sebebini sormadan gider. Geceleyin konakladığı yerde, ev sahibinin cariyesi yatağını hazırlamaya gelirken, cariyenin elinden tutup, öpeyim diye düşünürken, içinde bulunduğu odanın duvarı çatlar ve mürşidin eli görünür. Mürid korkarak kendinden geçip bayılır. Cariye dahi kaçıp gider. Mürid dönünce, şeşhi ona: İşte emirn imtisali senin imtisalin gibi olsun. Şeyh de mürdin harmdan muhafazası, benim hıfz ettiğim gibi olsun! Çünkü sen hiçbir şey sormadan emre imtisal ederek gittin. Senin gördüğün gibi ben de seni haramdan muhafaza ettim.

Hülasa mürid ama gibi olmalıdır. Ama, hiç konuşmadan onu istediği yere götüren adamla gider. Hele Mevlana Cami ( Kuddise sirruh) : “ Aşık için, mahbubuna hizmet etmesi imkanından ne gibi büyük bir fayda olabilir.” buyurmuştur. Berçok mürşidler: “ Talib için hallere ve kerametlere bakmadan emr olunduğu şeyle meşgul olması layıktır. Çünkü o haller, tarikatın küçük evlat ve zayıf olan kimseleri onlarla beslenen kuru ceviz ve üzümleri kabilindendirler.” demişlerdir. Öyle ise, kendisine tam iman ve ihlas hasıl olan kimseye, mezkur haller ve kerametlerden bir şey zahir olması mümkündür.

Ey kardeşim! Sana telkin edilen şeyle meşgul ol. O şeyi kendine sevgili edin! Zira o mahbubdan sana gelmiş, ondan sadır olan her şey, velev ki az veya çirkin de olsa, mahbub olması layıktır.

Nitekim beyit:
“ Hakkıyla onun ( Allah’ın) kahrına ve lütfuna aşıkım. Ne şaşılacak şey ki, ben bu iki zıdda gönül vermişimdir.” denilmiştir. Sonbahar mevsiminde aramızda cereyan eden ilmi mes’ele, Şafii mezhebindeki fıkıh kitablarından, Süleyman El-Cemel, Muhammed El-Remlinin, Tahrir adlı kitab üzerinde, yazdığı eseriden naklettiği tabiri şudur: “ Bu faydalı bir konudur” Şöyle ki, devasız olarak üzerinde on beş sene geçen bir hakkın davası, kadılarca bakılmaz. Zira iş başındaki zat, kadıları öyle bir davaya bakmaktan men ettikleri için, davacı, nezdinde o davayı açmaya yetkili bir kadı bulamaz. Şafii allimlerinden Ziyadi Remliye mütabeatten böyle fetva vermiştir. Burada Muhammed El-Remlinin Tahrir kitabının ibaresi hakkındaki beyanı sona erdi.
 
Bundan anlaşılıyor ki: mezkur davanın dinlenmemesi, hukuken sakıt oludğu için değil, ancak öyle bir davaya bakacak bir kadının bulunmaması demektir. Nitekim mezkur kitabın aynı sayfasının birkaç satırlardan sonra, bu mana sarahaten ifade edilmiş demiş ki: “ Bu konuya ait daldır.” Şafii mezhebinde muteber kavle göre, muhakkem ( hasımlar, kendi davalarına bakmak üzere, aralarında hakem olarak seçtikleri kimse)

Dinde müctehid ise, tahkimi ( hakem edinmesi) caizdir müctehid değilse, hükmü şer’an geçerli olan kadının bulunmadığı şartıyla, zaruri kadı gibi tahkimi caizdir. Yoksa imam ( iş başındaki zat) bazı mes’eleler hususunda, kadıyı hüküm vermekten veya bu zamanda olduğu gibi, imam onu davasız olarak üzerinde onbeş sene geçen bir hakkın davasına bakıp, hüküm vermekten men edince, hasımlar, kadının men edildiği hukukun davasına bakıp, hüküm vermesi için, aralarında bir kimseyi hakem edinmeleri caizdir. Çünkü o hükme nisbeten, hakiki kadı azl olunmuş olup, kadının hakikatta mevcut olması demektir. Burada Süleyman El-Cemel kitabında, Tuhfetül Muhtaç kitabının haşiyesi olan İbni Kasım kitabından naklen ibaresi sona erdi. Size nezdinizde bulunana ve Mustafa’ya ( Sallallahü aleyhi ve sellem) tabi olana selam olsun. Osünnet sahibnin al ve ashıbının üzerine salat ü selam ve sena olsun.

Bundan sonra matlub olan şey perverdeye bedelen, Gavs-i A’zam’ın ( Radıyallahü anh) türbesini ziyaret edip onun için istimdat etmenizi, sizin el’an halinizi ( mutluluğu, devamı olsun) Seyyid Ali’nin durumunu perverdeye bildirmenizdir. Vesselam. 

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Kırkbirinci Mektup
« Posted on: 26 Nisan 2024, 20:40:09 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Kırkbirinci Mektup rüya tabiri,Kırkbirinci Mektup mekke canlı, Kırkbirinci Mektup kabe canlı yayın, Kırkbirinci Mektup Üç boyutlu kuran oku Kırkbirinci Mektup kuran ı kerim, Kırkbirinci Mektup peygamber kıssaları,Kırkbirinci Mektup ilitam ders soruları, Kırkbirinci Mektupönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes