> Forum > ๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ > Matematik Dünyası > Matematikte başarı da başarısızlık da genetik
Sayfa: [1] 2   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Matematikte başarı da başarısızlık da genetik  (Okunma Sayısı 3498 defa)
03 Mayıs 2009, 20:11:01
fadik

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 168


« : 03 Mayıs 2009, 20:11:01 »



Matematikle başı hoş olmayanlara iyi haber. ABD’li araştırmacılar matematik zekasının genetik olduğunu kanıtladı. Buna göre, matematik sadece yeteneği olanlara öğretilebilen veya çok küçükken kavratılabilen bir ders.



ABD’de yapılan bir araştırma sayılarla ilgili doğuştan gelen duyarlılığın, matematik yeteneğine sahip olmada okulda alınan eğitimden daha önemli olduğunu ortaya çıkardı.

ABD’li bilim adamları matemetikte iyi olmanın, kişinin doğuştan sahip olduğu yeteneğe ve okula başlanan ilk yıllarda alınan eğitim olmak üzere iki faktöre bağlı olduğunu belirtirken, bu iki faktörün birbiriyle olan ilişkisini incelemek üzere bir araştırma yaptılar.

Maryland’de bulunan John Hopkins Üniversitesi araştırmacılarından Justin Halberda, yaptığı araştırmada yaşları 14 olan 64 çocuğa tahmini sayı algılama (ANS) adı verilen bir ölçüm testi yaptı. Seçilen çocukların hepsi geçmişte çok benzer matemetik eğitimi almış ve 5- 11 yaş arasında düzenli olarak matematik testlerine girmişti.

Halberda ve ekibi, katılımcılara bilgisayar ekranında yanıp sönen ışıklar gösterdi. Her ışık, mavi ve sarı renkte, 10-32 kez yanıp söndü. Deneklerden 200 milisaniyelik sürede akıllarında kalan renk ve yanıp sönen ışık sayısını söylemeleri istendi. Bazıları renkleri ve sayıları daha kolay algılayabilirken, bazıları da zorlandı. Tahminleri en yüksek seviyede yapan çocukların, zeka testlerinde en yüksek puan alan çocuklar olduğu ortaya çıktı. Halberda, deneklerin tümünün 5 yaşındayken, yani okula henüz başlamamış ve matematikle tanışmamışken IQ testine tabi tutulduklarını, testi başarıyla geçen çocukların IQ testlerinde en yüksek zeka seviyesine sahip olan çocuklar olduklarını belirtti.

Daha önce yapılan bir başka araştırmada da, bir Amazon kabilesinde eğitim görmemiş çocuklarla Fransa’da eğitim görmüş çocuklara ANS testi uygulanmış, iki grup arasında bariz bir fark olmadığı ortaya çıkmıştı.

Halberda, okulda görülen matematik derslerindeki başarı ya da başarısızlıkların büyük oranda genetiğe bağlı olduğunu söyledi. ABD’li araştırmacı ayrıca, ANS’nin güçlü bir test aracı olduğunu, buna rağmen yüzde 100 kesinliği olmadığını da sözlerine ekledi.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Yanlış bir limana yanaşmışsa gemilerin, rotayı doğru yöne çevirmeyi bileceksin..
 Yanıyorsa can bırak yansın değilse nasıl pişeceksin..
Ağlamak mı istiyorsun ağla, İşte böyle kendine geleceksin....
Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Matematikte başarı da başarısızlık da genetik
« Posted on: 19 Nisan 2024, 20:14:13 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Matematikte başarı da başarısızlık da genetik rüya tabiri,Matematikte başarı da başarısızlık da genetik mekke canlı, Matematikte başarı da başarısızlık da genetik kabe canlı yayın, Matematikte başarı da başarısızlık da genetik Üç boyutlu kuran oku Matematikte başarı da başarısızlık da genetik kuran ı kerim, Matematikte başarı da başarısızlık da genetik peygamber kıssaları,Matematikte başarı da başarısızlık da genetik ilitam ders soruları, Matematikte başarı da başarısızlık da genetik önlisans arapça,
Logged
08 Eylül 2014, 19:27:48
Pelinay
Bölüm Görevlisi
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.696


« Yanıtla #1 : 08 Eylül 2014, 19:27:48 »

Esselamü aleykum... matematikteki başarının  genetiğe bağlı olduğunu ilk kez duydum..farklı bir bilgi oldu.. herkesin yapabileceği  bir alan değil zaten matematik....gazabına uğrayan çok oluyor..Rabbim mağdurluğunu bize de yaşatmasın inşALLAH:)..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2014, 19:28:30 Gönderen: mevlüdekalınsaz »
Kayıtlı

24 Eylül 2014, 20:51:50
Vatan Var Olsun !
Dünyalılar
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 8.940


« Yanıtla #2 : 24 Eylül 2014, 20:51:50 »

Ve aleykumusselam ve rahmetullahi. Rabbi herkese farklı yetenekler veriyor, kiminin matematik zekası iyi iken kiminin dilsel zekası iyi oluyor. Elbette bunda da vardır bir hikmet.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

24 Eylül 2014, 21:35:22
✿ Yağmur ✿

Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bayan
Mesaj Sayısı: 6.684


Site
« Yanıtla #3 : 24 Eylül 2014, 21:35:22 »

Esselamu aleykum;
Bence bu yanlış sayılmaz..Çünkü insanın hareketleri de düşüncesi de gende kontrol ediliyor..Matematiği sevmemesi onun yerine başka ders sevmesi genlerinden kaynaklanan bir durum..Allah c.c. razı olsun...Genlerimizin ne kadar değerli olduğunu bu durumda görebilmek mümkün..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

02 Ekim 2014, 20:12:54
Tuğçe 8/D

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 360


« Yanıtla #4 : 02 Ekim 2014, 20:12:54 »

Bende matematiğin genlerle bir alakası olduğunu ilk kez burada okudum. Bence matematik çok çalışma, azim ve sabırla olabilir. Elbette herkes başaramayabilir. Ama ben matematiği çok seviyorum, tabi biraz dersi kimden gördüğünle de alakalı olabilir.
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı
Sayfa: [1] 2   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes