๑۩۞۩๑ Bilim Dunyası ๑۩۞۩๑ => Matematik Bilimcileri => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 26 Nisan 2009, 03:11:45



Konu Başlığı: Johann Karl Friedrich GAUSS
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 26 Nisan 2009, 03:11:45
(http://ia301514.us.archive.org/2/items/www.ilimdunyasi.com-matematik/JohannKarlFriedrichGauss.jpg)

Alman Matematikçisi(1777-1855) Gauss, gerçek bir dahiydi. 1795'te Barunschweig dükü Ferdinand'ın desteğiyle, Göttingen Üniversitesi'ne girdi. 1779'da "Cebirin Temel Teoremi" olarak bilinen ve "n inci dereceden bir cebirsel denklemin tam n tane kökü vardır." şeklinde ifade edilebilen teoremi kanıtlayarak doktora derecesini aldı.

      Gauss, matematiğin hemen her dalında ürün verdi. 1801'de aritmetiğin temel teoremini kanıtladı: "Her doğal sayı asal sayıların çarpımı olarak bir ve yalnız bir şekilde gösterilebilir." Gauss, Fermat'ın başlattığı sayılar kuramında önemli çalışmalar yaptı.

      Gauss, aynı zamanda Öklid'in aksiyomlarını değiştirerek bir Öklid dışı geometri geliştirdi. Ancak bu buluşunu yayınlamaya cesaret edemedi. Bu nedenle bu konuda yayın yapan Lobachewsky ve Bolyai, Öklid dışı geometrilerin kurucusu olarak bilinirler.

      Gauss, yerin magnetik alanı üzerinde çalışmalar yaptı: Bu çalışmalar için üniversitede bir gözlem evi kurdu ve yerin magnetik kutuplarının yerlerini saptadı.

      1832'de magnetik olayların da ölçülmesini olanaklı kılan bir "birimler sistemi" geliştirdi. Bu nedenle magnetik akım birimine "Gauss" adı verildi.

      1833'te bir telgraf cihazı yaptı.

      Gauss, daha üniversitede öğrenciyken pergel-cetvel kullanarak bir düzgün onyedigenin nasıl çizileceğini bulmuştur. Ayrıca daha da ileri giderek pergel-cetvel ile her çokgenin çizilemeyeceğini, yalnızca belirli çokgenlerin çizilebileceğini göstermişti. (Örneğin beşgen çizilebildiği halde, yedigen çizilemez.)

      Bu nedenle bu gün doğduğu kent Braunschweig'de Gauss'un 17 köşeli yıldız şeklinde bir kaide üzerinde yükselen bir heykeli bulunmaktadır.