> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuranda İnsan Psikolojisi > İnsanın Yaratılıştan Gelen Zaafları
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: İnsanın Yaratılıştan Gelen Zaafları  (Okunma Sayısı 2877 defa)
10 Şubat 2011, 20:56:20
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 10 Şubat 2011, 20:56:20 »



İnsanın Yaratılıştan Gelen Zaafları

Böylesine üstün vasıflarla Cenab-ı Hakk'ın yarattığı insan, ne de olsa bir mahlûktur. Mahlûk ise noksanlıklardan, zaaflardan hâli olamaz. Fânidir, Halikına muhtaçtır. Kur'ân-ı Kerim'den tesbit edebildiğimiz kadarıyla insanın fıtratından gelen bazı zaaflarını burada ifade etmenin, insanın yaratılışının daha iyi anlaşılması bakımından uygun olacağı kanaatindeyim. "Allah sizden (ağır teklifleri) hafifletmek istiyor, çünkü insan zayıf yaratılmıştır."[770]. Bazı müfessirlcr bu za'fiyeti, nefsinin, azminin ve himmetinin za'fiyeti, kadına karşı za'fiyeti, şehvetine karşı sabrı­nın azlığı şeklinde açıklamışlardır. Elli vakit namazın beş vakte indirilmesini, zinaya düşmemek için cariye almanın meşru kı­lınmasını bu hafifletmeye misâl veriyorlar,[771] Hasan'dan rivayet edildi ki:

"Burada murat, zayıf yaratılışlıdır, en ufak musibet onu eleme sokar" [772]."(İnsanların tabiatında acelecilik vardır, öyle acelecidir ki, sanki) insan aceleden yaratılmıştır. (Durun) size âyetlerimi gös­tereceğim, benden acele istemeyin" [773]. İnsan cinsi aşırı aceleci, sabırsız olduğu için Allah sanki bizzat aceleden ya­ratılmış, buyurmuştur. Allah insanda tabiat olan aceleciliği, âdeta insanın kendinden yaratıldığı bir nesne mertebesine koy­du. "Zeyd sanki keremden yaratılmıştır" sözü gibi, onun küfre ve tehdide acele koşmasından böyle buyurulmustur [774]. Nitekim "insan, hayra dua eder gibi şerre de dua etmekte (hayrı ister gibi şerri istemekte)dir. Pek acelecidir (bu) insan"[775]. Yani insan bir sıkıntı gördü mü, kendisi, malı, evlâdı hakkında he­men dua eder gibi beddua eder.

"Doğrusu insan hırslı ve (huysuz) yaratılmıştır. Kendisine kötülük dokundu mu sızlanır, kendisine hayır (mal) dokundu mu (yoksullara) vermez (sıkı sıkı tutar)" [776].

Allah insanı hırsı çok, sabrı az yaratmıştır [777]. Bir zarar dokun­duğunda çabuk feryat eden, bir hayır elde ettiğinde çabuk men eden, demektir [778]. Allah bununla insanın mecbul olduğu kötü ahlâkı haber veriyor, ilk âyeti sonraki iki âyet tefsir ediyor. Ona bir zarar dokundu mu korkar, feryâd eder, korkunun şiddetin­den kalbi yerinden oynar, bundan sonra bir hayır elde edeceğin­den ümidini keser. Allah'tan bir ni'mete kavuşunca da başkasına cimrilik eder, o hususta Allah'ın emrine mâni olur [779]. Hülâsa "helû1" tahammülsüzlük, mızıkçılık, şiddet, hırs ve feryatçılık, demektir [780], insan bu huylarla birlikte yaratılmıştır.

"Rabbin dileseydi insanları bir tek ümmet yapardı. Ama ihtilâf edip durmaktadırlar. Yalnız Rabbinin acıdıkları (bu ihtilâ­fın dışında kalmışlardır). Zaten (Allah) onları bunun için yarat­mıştır. Rabbinizin:

“Andolsun, ben cehennemi hep cinlerden ve insanlardan dolduracağım!' sözü tam yerine gelmiştir" [781].

Bu âyetteki ihtilâf konusunda müfessirler çeşitli tercihlerde bulunmuşlardır, ihtilâf, dinde ihtilâftır, rızıkta ihti­lâftır şeklinde değişik görüşler olduğu gibi, bazıları da "Ve lizâlike halekahüm" ibaresini "Onları rahmet için yarattı" şeklinde anlamışlardır.[782], "İhtilaf için yaratıldılar" mânâsıyla bu âyet in­sanların fıtrattan gelen bir zaafim ifade ediyor. Çünkü bilhassa dinde ihtilâf çok elim neticeler veriyor. Bu mânâya göre demek ki Allah insanların hepsinin bir ümmet olmasını dilememiş, umûmuna tevhid ve istikâmeti emretmekle beraber, ihtilâfa im­kân bırakmış da muhtelif zevkler, sebepler, iradelerle hakka mu­halefet edip duruyorlar; ancak Rabbinin rahmetine mazhar kıldıkları müstesna ki bunlar ihtilâf etmezler, hakka muhalefet ey­lemez, tevhid ve istikametten ayrılmaz bir ümmet olurlar.Ve onun içindir ki onları yarattı, yani ihtilâf etmeyip bir ümmet ol­maları içindir ki o müstesnaları yarattı, yahut hepsini imtihan ve müsabaka gerçekleşsin diye muhalif ve muvafık ayrılmak üzere ihtilâf için yarattı. Fırka-i nâciye müstesna, insanlar, dinle­rinde, itikatlarında, mezheplerinde ihtilâf için yaratılmışlar­dır [783]. Bu görüş ve bu tevil kuvvet kazandığına göre insanların ihtilâfı ihtimal ki fıtrî bir durum arzettiği için, insanın zaafları arasına bu hususu da almış bulunuyoruz [784].

"Her bir nefse ve onu düzenleyene, sonra da ona hem kötü­lüğü, hem (ondan) sakınmayı ilham edene, andolsun ki, onu tertemiz yapan kişi muhakkak umduğuna ermiştir" [785]. Bu âyetten açıkça anlaşıldığı gibi Allah insan nefsine hem iyiliği, hem takvasını ilham etmiştir. Her ikisine de kabili­yetli kılmıştır, insanın kötülüğü bilmesi, ona temayülü elbette bir zaaf ortaya çıkarır. "Gerçek, biz ona (doğru) yolu gösterdik. İster şükredici (olsun o), ister nankör (kâfir)" [786].

"Andolsun insanı biz yarattık ve nefsinin ona ne fısıldadığı­nı biliriz, (çünkü) biz ona şahdamarından daha yakınız" [787]. Kişinin terbiye edilmemiş nefsinin ona verdiği vesvese de fıtrîdir. İnsanın imtihanında önemli bir unsurdur, insanın yaratılışında mevcut olan bu nefsânî vesvese, dışarıdan vaki şey­tanî vesvesenin destekçisidir. Bunlar da insan hilkatinde tabiî bir zaaftır.

Bu zaaflar insanda umûmidir. Bunların derecesi herkese gö­re değişir. Az veya çok, her insan, bu tabiî zaaflarla yaratılmıştır, insan ruhânî-manevî kabiliyetleriyle, bunları yenmekle veya i'tidal sınırında tutmakla mükelleftir, "insanlar da madenler gibi­dir" hadis-i şerifi insanların bu manevî kuvve ve zaaflarına, bunların imtihanda müessiriyetine işaret etse gerektir. [788]


[770] Nisa: 4/28

[771] İbn Kesir, I, 479; Tab., V, 29. 148RM,V, 14.

[772] RM, XVII, 48.

[773] Enbiyâ: 21/37

[774] Bey, 11,504.

[775] A'raf: 7/11

[776] Me'aric: 70/19-21

[777] Bey., II, 504.

[778] RM, 1,61-62.

[779] İbn Kesir, IV, 421.

[780] Elmalılı, Hak Dini Kur'ân Dili, VIII, 5357.

[781] Hûd: 11/118-119

[782] Tab., XII, 141-144.

[783] Elmalılı, Hak Dini Kur'ân Dili, IV, 2837.

[784] İbn Kesir, II, 465.

[785] Şems: 91/7-9

[786] İnsan: 76/3

[787] Kâf: 50/16.

[788] Veli Ulutürk, Kur’an-ı Kerim’de Yaratma Kavramı, İnsan Yayınları: 143-146.


[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: İnsanın Yaratılıştan Gelen Zaafları
« Posted on: 18 Nisan 2024, 17:22:11 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: İnsanın Yaratılıştan Gelen Zaafları rüya tabiri,İnsanın Yaratılıştan Gelen Zaafları mekke canlı, İnsanın Yaratılıştan Gelen Zaafları kabe canlı yayın, İnsanın Yaratılıştan Gelen Zaafları Üç boyutlu kuran oku İnsanın Yaratılıştan Gelen Zaafları kuran ı kerim, İnsanın Yaratılıştan Gelen Zaafları peygamber kıssaları,İnsanın Yaratılıştan Gelen Zaafları ilitam ders soruları, İnsanın Yaratılıştan Gelen Zaaflarıönlisans arapça,
Logged
29 Ocak 2019, 14:34:42
Mehmed.
Görevli Sorumlusu
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 18.663


Site
« Yanıtla #1 : 29 Ocak 2019, 14:34:42 »

Esselamü aleyküm Rabbim bizleri doğru yoldan ayırmasın Rabbim paylaşım için razı olsun
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

29 Ocak 2019, 17:38:01
Ceren

Çevrimdışı Çevrimdışı

Mesaj Sayısı: 26.620


« Yanıtla #2 : 29 Ocak 2019, 17:38:01 »

Esselamu aleykum. Rabbim bizleri onun izin verdigi şekilde yasayan ve fitratina uygun şekilde yasayan kullardan eylesin inşallah. ..
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes