> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuranda İnsan Psikolojisi > Veliyy
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Veliyy  (Okunma Sayısı 1215 defa)
16 Şubat 2011, 12:45:13
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 16 Şubat 2011, 12:45:13 »



Veliyy

 Velâ ve Tevali 'meydana gelmekten öte bir şeyi meydana getirmek, iki şey arasında kendilerinden ol­mayanın bulunmaması', yani Türkçedeki deyişle 'içilen suyun ayrı gitmemesi' gibi mekân, nisbet, arkadaşlık, din, yardım, itikat bakımlarından tam bir yakınlık ifa­de eder. Vilâyet ve velayet 'dilâlet' ve 'delâlet’ gibidir, gerçeği 'emr'e tevellâ'dır. Vilayet daha. çok 'yardım'dan yanabir yakınlık ifade ederken, velayet 'emr'e teveltâ', yani modern deyimiyle 'emirlik, riyaset' belirtir. Veliyy ve mevla(sonu 'elif’le biten) kelimelerinden her biri 'fail', yani 'müvali’ anlamınadır: 'mef'ur manâsın­da, yani 'müvalâ' yerine de kullanılırlar. Mü'min için 'veliyy'ullah' denilir; burada velî 'mef'ur anlamında olup, 'Allah'ın kendisine velî ve mevlâ olduğu kişi' denmektir; ama mü'min için 'Allah'ın mevlâsı’ denmez. Ancak Allah mü'minlerin velîsi ve mevlasıdır:[439]

 “Allah iman edenlerin velisidir” (Bakara: 257).

“Allah'a sarılın, O sizin mevlânızdır, ne güzel Mevlâdır”(Hacc: 78).

“Eğer o iki(kadın) onun aleyhinde birbirlerine ar­ka verirlerse, muhakkak Allah onun mevlâsıdir” (Tahrim: 4).

Valî 'veliyy' anlamındadır:

“Allah bir kavme kötülük diledi mi, artık onu ge­ri çevirecek yoktur. Onların O'ndan başka valîleri de yoktur (Ra'd: 11).

'Tevellâ' kendiyle addedildiğinde vilâyet anlamın­da ve en yakın yerlerde olur; sözgelimi, 'gözümü tevliye edindim, kulağımı tevliye edindim’, yani 'dikkatimi on­lara çevirdim, onlara iyi baktım' denir. Bu şekilde ke­lime vellâ, tevellâ, tetevellâ şekillerinde de gelir. 'Baş­kasından' addedildiğinde, yani 'an -uzaklaşma, -den, -dan' ile addedildiğinde sırt dönme, yüz çevirme ifade eder:

“Yüzünü Mescid-i Haram tarafına çevir (velli)” (Bakara: 144).

“Kim Allah'a ve Rasûlü'ne tevellâ ederse (yüzünü döndürürse)”(Maide: 56).

“De “Allah'a ve Rasûlü'ne itaat edin, kim. de ar­kasını dönerse..” (A. İmran: 34).

 “Ancak arkasını dönen ve küfreden”(Ğaşiye: 23).

“Yalanladı ve arkasmı döndü (tevellâ)” (Leyi:  16).

 “Zikrimizden  yüz  çevirenden (ona  sırtını  dönenden-tevellâ) uzaklaş” (Necm: 29).

'Vellâ-hü dübürah' 'ona arkasını dönüp kaçtı, hezi­mete uğradı' demektir:

“Eğer küfredenler sizinle savaşsalardı, arkalarını dönüp kaçarlardı” (vellev-ü'1-edbar) (Feth: 22).

Mevlâ (sonu y ile biten) 'köle, azad edilmiş köle, amca oğlu, komşu' gibi anlamlarda kullanılır ki, teme­linde 'bir başkasının işine veliyy olan, ona başkasından daha  lâyık olan'  anlamı  vardır. [440]  Mevlâ  daha  çok 'evlâ bih'(ona. daha çok lâyık) anlamında kullanılır:

“Varacağınız yer ateştir, o (ateş) sizin mevla'nızdır ve ne kötü gidiş yeridir” (Hadid: 15). Müfessirler bu ayetin tefsirinde ateşin mevlâ olu­cunu 'kâfirlere en lâyık olan' şeklinde izah etmişler­dir. [441] Diğer ayetlerde de bu anlamı görüyoruz:

“Nebî mü'minlere öz nefislerinden evlâ'dır (onların mevlasıdır)”(Ahzab:  6).

“Sana evlâ'dır, evet evlâ'dır” (Kıyame: 34).

Yukardaki ayette ifade olunan evlâ'yı diğer mü­fessirler gibi Elmalılı Hamdi Yazır da, “gerekti sana bu, gerekti, oh olsun” [442] şeklinde tefsir etmektedir.

Öncelikle Allah mü'minlerin velî'si ve mevlâ'sıdır. Kur'an'da O'nun mevlâ olarak geçtiği yerlerde “yardım­cı, koruyucu, şefaatçi..” olduğu da ifade olunmaktadır. Demek ki, veliyy olmakla yardımcı, koruyucu, şefaat­çi olmak arasında derin bağlantılar vardır. Öte yan­dan, veliyy kelimesi 'oldukça yakın, sıcak dost ve bir de işini gören, işine tevellâ eden ve en yakın olan' an­lamında mirasçılar için de kullanılmaktadır.

“Hasene ile seyyie bir olmaz; (seyyieyi) en husn olanla sav; o zaman seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir veliyy oluvermiştir” (Fussılet: 34).

“O'dur umutlarını kestikten sonra yağmuru indi­ren ve rahmetini yayan; O veliyy'dir, hamid'dir” (Şura: 28).

“Allah'ın haram kıldığı nefsi hakk olanın dışında öldürmeyin; kim mazlum olarak öldürülürse veliyysi için bir yetki kılmışızdır” (İsra: 33).

Emr'e tevellâ ile yakın olma arasında içten bir bağ­lantı vardır. Bu şu ayetlerde de açıkça görülmektedir:

“Allah kimi saptırırsa, artık O'ndan sonra onun, bir veliyysi olmaz” (Şura: 44). ;

“Allah iman edenlerin veliyysidir; onları karanlık­lardan nura çıkarır; küfredenlerin veliyyleri ise tâguttur; onları nurdan karanlıklara çıkarırlar..” (Bakara: 257).

Veliyy olmak veliyy olunan üzerinde bir yetki ve hakk sahibi olmayı ifade eder; bu karşıdakine tahak­küm etmeğe yol açan bir yetki ve hakk değil, aksine her bakımdan onun iyiliğine çalışmayı ve onu doğrult­mayı gerektiren bir yetki ve hakktır. Bundandır ki Al­lah mü'minlerin veliyysi olarak onları hidayete erdirir, karanlıklardan nura çıkarır; onlara elçiler gönderir, ki­taplar indirir, yardım eder, şefaatta bulunur, korur, gözetir, rahmetiyle kuşatır.. İşte, Allah'ın mü'minler üzerindeki bu velâyet'i önce bütün mü'minlerin birbir­leri üzerinde velayetlerini doğurur; yani her mü'minin her mü'min üzerinde bir hakk ve yetkisi vardır; birbir­lerine karşı görevleri vardır, Kur'an'daki ifadesiyle:

“Mü'min erkekler ve mü'min kadınlar birbirlerinin veliyyleridirler; ma'rufu emrederler, münkerden nehyederler, namazı kılarlar, zekâtı verirler ve Al­lah'a ve Rasûlü'ne itaat ederler. İşte onlara Allah rahmet edecektir. Muhakkak Allah azizdir, hakim­dir” (Tevbe: 71).

Mü'minlerin birbirleri üzerindeki bu velayetleri 'ze­kâtı toplamak, haddleri uygulamak, sınırları korumak, özellikle Cum'a ve bayram namazlarını kıldırmak, ye­timleri, kimsesizleri evermek, mü'minlerin her türlü bil­gi seviyelerini yükseltip onları tezkiye etmek, kötülük­lerden alıkoymak, İslâm'ın yayılmasını sağlamak ve bunun için gerekli ortam ve şartları oluşturmak’ gibi ümmetin vazgeçilmez görevleri alanında içlerinden ba­zılarına özel bir velayet yükler; ve bu velâyet'i yükle­nenler hiç bir zaman bir zorba değil, emrlerini üzerine ' aldığı kişilere karşı tam bir şefkat, sıcaklık ve yakın­lık içinde olmak zorundadırlar; Kur'an'ın bu noktada veliyy kelimesini seçmesi oldukça anlamlıdır ve bu veliyylerin kimler olduğunu, niteliklerini ve birinci dere­cedeki fonksiyonlarını Kur'an şöyle açıklar:

“Sizin veliyyniz ancak Allah, O'nun Rasûlü ve na­maz kılan ve rükûdayken zekât veren mü'minlerdir”(Maide: 55).

“Muhakkak Allah mü'minlere büyük bir lûtufta bu­lundu; önceden açık bir dalalet içindelerken içle­rinden kendilerine O'nun ayetlerini okuyan, kendi­lerini tezkiye eden ve kendilerine Kitabı ve Hikmet'i öğreten bir rasûl göndermekle” (A. İmran; 164).

“Nitekim kendi içinizden size ayetlerimizi okuyan, sizi tezkiye eden ve size Kitabı, Hikmet'i ve bilme­diklerinizi öğreten bir rasûl gönderdik” (Bakara: 151).

İşte, mü'minlerin veliyysinin en önde gelen göre­vi onları tezkiye etmek, onlara Alah'ın ayetlerini oku­mak, Kitab'ı, Hikmet'i ve bilmediklerini öğretmek, böy­lece Allah'ın onları karanlıklardan nura çıkarmasında sebep ve perde olmaktır; yani O'nun velayeti Allah'ın velâyetindendir. Bu nedenle, bu veliyy'nin kâmil an­lamda mürşid, mehdî ve kâmil anlamda alim olması gerekir. Kur'an.bir başka ayette mü'minlerin veliyysinden 'ülü'l-emr-emr sahipleri' olarak söz eder. Burada, sözgelimi 'ülü'1-hukm, ülü's-sultan' gibi deyimlerin kul­lanılmayıp, bütünüyle 'ruhî' bir muhtevası olan 'emr' kelimesiyle 'ülü'1-emr' deyiminin kullanılması, yukarıda açıkladığımız niteliklerin ortaya konulması açısından oldukça anlamlıdır (bk. Emr).

Muhakkak Allah size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hük­metmenizi emreder. Doğrusu Allah size ne güzel öğüt veriyor! Muhakkak Allah semî'dir, basîr'dir. Ey iman edenleri Allah'a itaat edin, Rasûl'e itaat edin ve sizden olan emir sahipleri'ne de. Eğer bir şeyde çekişirseniz onu Allah'a ve Rasûle döndü­rün, eğer Allah'a ve Ahiret Günü'ne inanıyorsanız. Bu hayırlı ve te'vili(varacağı) en güzel olandır (Nisa: 59).

Yukardaki ayetlerde insanlar arasında, hükmetme­nin ve emr sahibi olmanın, velayetin bir emanet olduğu­na anılmakta, Allah'a ve Rasûl'e itaattan sonra herhan­gi bir istisnaya yer verilmeden emir sahiplerine de itaat emrolunmaktadır. Bu ayetlerde, çekişilen ve üzerinde anlaşmazlığa düşülen sorunların Allah'a ve Rasûle (Kur'an ve Sünnet'e) havale edilmesi emr olunurken, emir sahibi kendinden teşri yetkisi olmadığından anlaş­mazlıkların döndürüleceği bir merci olarak anılmakta­dır. Şu kadar ki, bir diğer ayet-i kerimede de şöyle buyurulmaktadır:

“Onlara güven veya korkudan bir emr gelse onu yayarlar; oysa onu Rasule ve kendilerinden olan emr sahipleri'ne döndürselerdi, içlerinden istinbat sahibi olanlar onu bilirlerdi..” (Nisa: 83).

 Bu ayetin ortaya koyduğu gerçek, emir sahipleri'nin de merci olduğudur; yalnız yukarıda belirttiğimiz gibi, onlar kendilerinden bir teşri yetkisine sahip olma­dıklarından mercilikleri Kur'an ve Sünnet çerçevesin­dedir ve ayetlerde istisna olmadığına göre mutlaktır. Rasûl'ün tekil, emir sahiplerinin çoğul kullanılması, on­ların Rasûlüllah'tan sonra geleceğini ve birden fazla olacağını, yani art arda geleceğini gösterir. [443]Her halû kârda, emir sahibi veya veliyy'ül-emr'in müslüman, muttaki, kâmil anlamda mürşid ve alim olması gerek­tiğini ayetler açıkça ortaya koymaktadır. , Müzminlerin yahudileri, hristiyanları ve her türlü kâfirleri velî edinmeleri üzerlerine kesinlikle haramdır. Elmalılı'nın belirttiği gibi, bütün bu nehylerde ifade olunan karşılıklı kişisel ilişkilerdeki 'dostluk' değil, on­lara (tenfiz-i emr'de bulunmak, muhabbet beslemek (muhabbet'in itaati gerektirip sevilene tabi olmakla kendini gösterdiği Kur'an'da açıkt...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Veliyy
« Posted on: 29 Nisan 2024, 17:07:08 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Veliyy rüya tabiri,Veliyy mekke canlı, Veliyy kabe canlı yayın, Veliyy Üç boyutlu kuran oku Veliyy kuran ı kerim, Veliyy peygamber kıssaları,Veliyy ilitam ders soruları, Veliyyönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes