> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuranda İnsan Psikolojisi > Nifak ve Münafık
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Nifak ve Münafık  (Okunma Sayısı 1250 defa)
16 Şubat 2011, 16:19:05
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 16 Şubat 2011, 16:19:05 »



Nifak/Münafık

 İslâm'a karşı duran 'küfr ümmeti'nin İslâm ve müslümanlar için en tehlikelisi, en sinsi ve kendisine karşı en fazla tetikte durulunması gerekeni münafık ve her mü'minin şiddetle çekinmesi gereken de müna­fığın durumu olan nifak'tır.

Nifak, (Ne-Fe-Ka' fiil kökünden gelir. Bu fiilin çe­şitli anlamları vardır Fiilin asıl anlamı bulunan 'geç­mek,- tükenmek'le ilgili olarak, kendinden türeyen 'nefak' kelimesi 'işlek yol, yer altında bir ucundan gi­rilip öbür ucundan çıkılan yol' demektir, [294] Bu bağ­lamda Kur'an-ı Kerim’de şöyle buyurulur:

“Eğer yüz çevirmeleri sana ağır geldiyse, haydi gü­cün yeterse yerin içinde bir nefak, ya da göğe bir merdiven ara ki, kendilerine bir ayet getiresin..” (En'am: 35).

İşte, 'Nifak' ve 'münafık' kavramlarının bu keli­meyle çok ince ve anlamlı bir bağlantısı vardır. 'Nifak’ 'yolun bir kapısından girip öbür kapısından çıkmak', demektir. Fakat, bu giriş ve çıkış normal bir giriş ve çıkış olmayıp, adeta kimseye görünmek ve kimse tara­fından bilinmek istemeden gizli gizli yer altı delikle­rinde dolaşmak, bu deliklerin bir kapısından girip öbür kapısından çıkmak ve delik içinde tüm sırlarını muha­faza etmek ve dilediğini yapmak mefhumlarını da çağ­rıştırmaktadır. Öte yandan, münafığın halini ifade eden nifak kelimesi 'Ne-Fe-Ka' fiilinin doğrudan üçlü yapısından geldiği halde, münafık fiilin 'karşılıklılık' ifade eden dörtlü 'müfaale' babından gelir. Bu da mü­nafığın gerek kendine, gerek Allah'a ve gerekse başka­larına karşı ikili bir pozisyonda bulunduğunu ve giriş-çıkışlar içinde olduğunu çok çarpıcı bir biçimde or­taya kor.

Münafıkların 'bir kapıdan girip diğer kapıdan çıktıkları'nı ve hep bu hal üzerinde olup, kalplerinde ise tam bir küfr taşıdıklarını Kur'an çok güzel ifade eder. Özellikle, Rasûl-i Ekrem (S.A.V.) zamanındaki müna­fıkların çoğu önce İslâm'ı kabul etmiş, sonra da kalben irtidad ettikleri halde, zahiren nıüslüman görünmektey­diler. İster baştan zahiren kabul eder görünsün, isterse gerçekten kabul ettikten sonra kalben İslâm'dan çık­mış olsun, münafık gerçek olarak kâfir, dıştan müslümandır:

“Hiç özür dilemeyin; siz inandıktan sonra küfret­tiniz” (Tevbe: 66).

Bu ayet, Tebuk seferine katılmayan ve böylece ni­fakları ilk kez veya bir kez daha ortaya çıkan müna­fıklarla ilgilidir. Ayet, Tebuk seferine katılmamakla on­ların küfr'e düştüğünü belirtmekte, fakat bu küfr 'itikadî' olmadığından kendilerine irtidad hükmü uygu­lanmamakta, zahiren mü'min kabul edilmektedirler. Ne var ki, Rasûlüllah'ın Tebuk seferine sıcağı bahane ederek katılmamaları nifaklarından kaynaklanmakta­dır, imanlı olsalardı katılırlardı. Yine, daha başka ayet­lerde de münafıkların iman veya islâmdan sonra küfre girdikleri ifade olunmaktadır:

“Dediklerinden   dolayı   Allah'a   yemin   ediyorlar; ama andolsun, küfr kelimesini söylediler  ve  İs­lâm'larından sonra küfrettiler” (Tevbe: 74'.

 Bu ayetin ortaya koyduğu bir gerçek, münafıklar' ın yalan yere yemin ettikleridir.

“Bu şundan ki, onlar iman ettiler, sonra da küfret­tiler de kalpleri mühürlendi, artık anlar değillerdir”(Münafikun: 3).

Münafıklar’ın, iman veya İslâm'dan sonra küfret­melerine sebep, ya bir takım dünyevî amaçlarla iman etmeleri, ya İslâm'da aradıklarını bulamamaları, küfrlerini belli etmek suretiyle de elindekileri iyice kaçır­mak istemekleri, kısaca Kur'an'ın ifade ettiği gibi, uzun uzun emeller peşinde koşmalarıdır:

“Kendilerine hidayet açıkça belli olduktan sonra gerileri üzere dönenler, Şeytan onlara kolaylaştır­dı; ve onları uzun arzulara düşürü” (Muhammed: 25).

Gerçekten, münafık İslâm'da arayıp da bulama­dığı dünyalığı elde etmek için sürekli fırsat kollar. İs­lâm'ı içten yıkmanın yollarını arar; çok çeşitli kılık­lara bürünür, her fırsattan yararlanmaya bakar. O ka­ranlık izbelerin adamıdır dıştan son derece temiz ve iyi görünür; gayet güzel konuşur, sözü dinlenir, yapısı itibariyle de görkemlidir. Belki, kavmin önde gelenlerindendir. Hatırı sayılır kişisidir.

“Onları gördüğün zaman cisimleri hoşuna gider, söz söyleseler sözlerini dinlersin. Sanki giydirilmiş odunlar gibidir onlar. Her çığlığı aleyhlerine sa­nırlar. Onlar düşmandır, sakın onlardan. Allah kah­retsin onları, nasıl da döndürülüyorlar!(Münafikun: 4),

Bu karanlık yolların yolcusu İslam ve müsiümanlar için en tehlikeli olandır. İslâm'ı en güçlü dönemin­de bile içten vurabilecek biridir o. Bu bakımdan, Kur'an son iki suresinde Rasûl-i Ekrem'e ve dolayısıyle mü'minlere onlardan çekinmelerini ve şerrlerinden Allah'a sığınmalarını emreder:

“De; “Sığınırım karanlığın yarıldığı demin Rabbi’ne, yarattıklarının şerrinden; üflediği zaman dü­ğümlere üfleyenin şerrinden; ve haset ettiği zaman hasidin şerrinden (Felâk sûresi).” “De: Sığınırım insanların Rabbi'ne, insanların Meliki'ne, insanla­rın İlâhı'na, fısıldayıcı sinsi vesvesecinin şerrinden” (Nas: 1-4).

İşte, münafık karanlık kişidir, fısıldar, düğümler atar, üfler, hasettir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, münafığın kendisi yol­da yalpalayıp durur; nereye gideceğini bilemez, içi ha­set ve gizli plânlarla doludur. Bu bakımdan, rahat uy­ku bile uyuyamaz; mallarıyla, evladıyla, giyimiyle, ko­nuşmasıyla kendisini göstermek ve onur kazanmak is­ter. Tam bir yalancıdır, izbe karanlıklarda ufak bir ışık­la yol alır, bu da sönüverince kalakalır. Son derece kor­kak ve ürkektirler. Mü'minler bir şey konuşsalar he­men kendi aleyhlerine konuşulduğunu sanırlar, durum­larının ortaya çıkıvereceği endişesiyle titrerler. Durum­ları ortaya çıktığında, bunu unutturmak ve mü'min olduklarına karşılarındakileri inandırmak için İslam'ın en belirgin işaretlerini ortaya koymaya çalışırlar, mescid bile yaparlar:

“Malları ve çocukları seni imrendirmesin; Allah bunlarla ancak kendilerine dünyada azap etmek ve kâfir olarak canlarının çıkmasını diliyor” (Tevbe: 85).

“Sizden olduklarına dair Allah'a yemin ediyorlar. Oysa, sizden değilerdir, fakat korkak bir topluluk­turlar” (Tevbe: 56).

“Münafıklar kalplerindekini kendilerine bildire­cek aleyhlerinde bir surenin indirilmesinden kor­karlar” (Tevbe; 64).

“Zarar ve küfr içinde ve mü'minler arasında tefri­ka çıkarmak ve önceden Allah ve Rasûlü'yle harbedeni gözetmek için bir mescid edinenler var;

“İyilikten başka bir niyetimiz yoktu” diye yemin de edeceklerdir. Allah şahitlik eder ki, onlar yalan­cıdırlar” (Tevbe: 107).

“Senden ancak Allah'a ve Ahiret Günü'ne inanma­yan, kalpleri kuşkuya düşmüş ve şüpheleri içinde bocalayıp duranlar izin isterler” (Tevbe: 45).

 “Arada yalpalayıp dururlar. Ne bunlara, ne de on­lara; Allah'ın saptırdığı kimseye bir yol bulamazsın” (A. İmran: 143).

“Onların durumu bir ateş yakan gibidir. Ne za­man ateş çevresini aydınlatsa Allah nurlarını gide­rir ve onları görmez halde karanlıklarda bırakır. Sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler, artık dönmez­ler. Ya da, gökten boşanan, içinde karanlıklar, gök gürlemesi ve yıldırım, bulunan bir yağmur (a tu­tulmuş) gibi. Yıldırımlardan ölüm korkusuyla par­maklarını kulaklarına tıkarlar, Allah kâfirleri çe­peçevre kuşatmıştır. Şimşek nerdeyse gözlerini kapıverecek; önlerini aydınlattı mı, o(nun ışığı)nda yürürler, üzerlerine karanlık çökünce dikilir kalırlar” (Bakara: 17-20).

Gerçekten münafıklar ölümden çok korkarlar. On­lar yazın sıcak günlerinde gölgeliklerde, bahçelerde, pı­nar başlarında, kışın soğuk günlerinde ise ateşin kar­şısında sıcak odalarda eşleriyle birlikte oturup durma­yı severler. Zevk-safa içinde ömür geçirirler (Tevbe: 69). Haysiyetli bir hayat yaşamaya güç yetiremediklerinden kendi içinde bulundukları durumu en iyi du­rum kabul ederler, dünya hayatı biricik amaçlarıdır, bu yüzden hiç Cihad'a çıkmak istemezler (Tevbe: 81, 86..). Sabah yatağı, akşam evi, gündüz de iş-güç veya eğlencelerini bırakıp namaza kalkmak kendilerine öy­lesine ağır gelir ki! Ama, kâfir olduklarını gösterme­mek ve mü'min olduklarına güya mü'minleri inandır­mak için yine de namaz kılmazlık etmezler; bu bakım­dan, namazları da gösteriş içindir (Nisa: 142, Tevbe: 54). Sadaka vermekten, hele hele mü'minlere bağışta bu­lunmaktan hiç hoşlanmazlar; sadaka vermek şöyle dursun, yoksul mü'minlere yardımda bulunulmaması için çalışırlar ve “şunlara yardım etmeyin de, Muhammed'in çevresinden dağılıp gitsinler” derler. İnen her Kur'an ayeti kinlerini artırır, pisliklerine pislik katar, kalplerini daha da katılaştınr (Tevbe: 125-126). Bütün hesapları dünyaya göredir. Mü'minleri 'baldırı çıplak' gördüklerinden, malca, evlâtça, kabilece kendilerinin al­tında gördüklerinden onlara ayak takımı gözüyle ba­karlar, fakat bu aşağılık duyguları ve kinlerinden kay­naklanır. Kendilerini 'üstün görüşlü, akıllı ve her şe­yi en iyi bilen’ zannederler. Değer yargıları tümüyle dünyevî değerlerle ilgili olduğundan, sözgelimi mü'minler Cihad'a çıksa, kendileri de çıkmasa ve mü'minlere bir yara isabet etse, bunu kendilerinin görüşlerinin doğruluğuna, mü'minlerinse akıllarının hiç ermediği­ne verirler. Bütün endişeleri geleceğe aittir. “Ya savaşa çıkar da ölürsek, ya bir ganimet alamadan dönersek, ya yenilirsek, ya şimdi mü'minler kazansa bile zayıf­tırlar, müşrikler daha güçlü, ya yarın müşrikler galip gelir de bizi de mü'minlerle beraber bulunduk diye öl­dürürler, mallarımızı elimizden alırlarsa” diye Allah'a ve Ahiret'e inançsızlık, tevekkülsüzlük örnekleri sergi­lerler. Gerçek kazancın Ahiret kazancı ve Allah rızası ve tek dayanılacak olanın Allah olduğunu, ölümün sağ­lam kaleler içinde bile İnsana geleceğini hiç mi hiç dü­şünmezler. Dünya hayatındaki galibiyet ve yenilgilerin “Allah'ın, sebeplere bağlı olarak insanlar arasında bir takım hikmetler dolayısıyle döndürüp durmasından” ileri g...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Nifak ve Münafık
« Posted on: 06 Mayıs 2024, 20:52:36 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Nifak ve Münafık rüya tabiri,Nifak ve Münafık mekke canlı, Nifak ve Münafık kabe canlı yayın, Nifak ve Münafık Üç boyutlu kuran oku Nifak ve Münafık kuran ı kerim, Nifak ve Münafık peygamber kıssaları,Nifak ve Münafık ilitam ders soruları, Nifak ve Münafıkönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes