> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuranda İnsan Psikolojisi > Sonuç
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Sonuç  (Okunma Sayısı 1184 defa)
07 Şubat 2011, 00:06:29
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 07 Şubat 2011, 00:06:29 »



Sonuç

 Kur'ân'a göre insan bu hayata boşuna getirilme­miştir. Onun dünya sahnesine çıkarılışının bir amacı, bir hedefi vardır, bu amaç kısaca "Allah'a kulluk"tur. İnsanın kendi hayatında ulaşmak istediği bütün yan ve yakın amaçların hedefi de budur: Allah'a kulluk.

Bir hayat kitabı olarak gönderilen Kur'ân-ı Kerim, insana öncelikle bu hakikati bildirmektedir; Allah'a kulluk hakikatini.

"Kulluk" kavramı tek başına mücerred (soyut) bir kavramdır; izahı gerektirir. Nedir bu kulluk? Mâhiyet ve muhtevası nedir? Ona hangi yoldan, ne ile nasıl gidi­lir? Kur’ân’ın yaptığı bir başka önemli iş de budur:

Kul­luğun mâhiyetini, ona kâmil mânâda ulaşabilmenin yol ve yöntemini insanlara öğretmek. O halde Kur'ân, hem bir muhtevayı, hem de o muhtevayı algılayıp uygula­manın yol ve yöntemini ifade eder.

Bu nasıl olur? Başka bir ifade ile iyi bir kul olma­nın yolları nedir? Kur'ân bunu üç boyutta ele almakta­dır:

1- Bilgi boyutu ki bu boyut bizim çalışmamızın ağırlık noktasını teşkil etmektedir.

2- Duygu boyutu;

3- Davranış boyutu. Bir insanın beğenilen bir kul olabil­mesi için bu üç boyutta eğitilmesi şarttır.

Kur'ân-ı Kerimin bilgi boyutunda yaptıklarını iki bölümde özetlemek mümkündür:

1- Doğrudan bilgilen­dirme;

2- İnsanlardan, bilgi edinmelerini isteme ve bu­nun yollarını gösterme.

Doğrudan bilgilendirmede Kur'ân, insana birçok konuda, özellikle de insan, Allah, ilâhî kitaplar (ağırlık­lı olarak Kur'ân), peygamberler (ağırlıklı olarak Hz. Peygamber), Melekler, dünya ve âhiret v.s. konularında bilgi vermektedir.

Kendi verdiği bilgilerle yetinmeyen Kur'ân-ı Ke­rim, insanlardan, başka yerlerden de bilgi edinmeleri­ni istemektedir. Bu amaçla da onların dikkatini gökle­re, yere, dağ ve denizlere, insanlara, hayvanlara, tabi­attaki olaylara hülâsa evrende bilgi kaynağı olabilecek herşeye çekmektedir. Buralardan bilgi tahsil ederken kullanacakları vasıtaları da unutmamaktadır. Duygu­lar ve akıl insanların bilgi edinmede kullanacakları iki önemli bilgi vasıtasıdır. Ve insanlar bunları nasıl kullandıklarından sorumludurlar. Bunlarla da yetin­meyen Kur'ân, tasavvufta "Keşif ve ilham" adı verilen sezgi ile "rûyâ-i sâdıka"yı da istisnaî bir bilgi vasıtası veya kaynağı olarak kabul etmektedir ve nihayet onun kabul ettiği bir başka bilgi kaynağı ise var olan bütün bilgilerin de tek ve biricik kaynağı olan Allah'dır; dolayısıyle vahiydir.

İnsanlar, kendilerine bağışlanmış olan bilgi vasıta­larını ne kadar iyi kullanır ve bu bilgi kaynaklarından ne kadar sağlıklı bilgi elde edebilirlerse kulluk yolunda o kadar başarılı olacaklardır.

Kur’ân’ın öngördüğü bilgi edinme yöntemleri de vardır. Ona göre insan, okuyarak, dinleyerek, gözlemle­yerek, sorgulayarak, düşünüp akıl yürüterek, karşılıklı tartışarak, problem çözerek bilgi sahibi olabilir. Bu yöntemlerin sağlıklı bir şekilde kullanılması önemlidir. Zira Kur'ân, bilginin niteliği üzerinde de hassasiyetle durmaktadır. O, hikmete ulaşamayan, marifete dönüşemeyen bilgiyi gerçek bilgi kabul etmemektedir. Çünkü eşya ve olayların hakikatine nüfuz etmenin yolu budur. Bu da eşya ve olaylara basiretle yani kalb gözüyle bak­makla mümkündür.

Kur'ân'a göre bilgi önemli bir başarı sebebi olmak­la beraber yeterli değildir. İnsanın tutum ve davranış­larına yine o bilginin ışığında ivme ve yön kazandıracak başka motivler de vardır. Bunlar bizim duygu ve heyecan dünyamızı oluşturur. Kur'ân, bilgisiz bir insa­nı kabul etmediği gibi duygusuz bir insanı da kabul et­memektedir.

Kur'ân, bilgi-duygu boyutuna, bir üçüncü boyutu daha ekler ki bu da davranış boyutudur. Davranışa dö­nüşmeyen bir bilginin Kur'ân'a göre fazla değeri yok­tur. Onun anlayışına göre davranış bütün hayatı içine alır. Sadece özel olarak emredilen ibâdetlerden ibaret değildir. O, Allah rızasına yönelik en küçük bir yönelişi bile ibâdet kabul eder.

Kur'ân, insanı eğitirken bazı ilkeleri esas kabul eder. Bunlar, ferdî farklılıklar ilkesi, insana göre eği­tim-öğretim ilkesi, somuttan soyuta, bilinenden bilin­meyene, yakından uzağa, kolaydan zora ilkeleridir.. Kur’ân’ın koyduğu ilkelere göre kesin bilgi, gaybe iman, vahye ittiba esastır. Özgürlük ilkesi, denge ilkesi, tedricilik ilkesi, orta yol ilkesi de onun kabul ettiği ilkeler arasındadır.

Bütün bu bilgilerin ışığı altında şöyle bir soru so­rabiliriz:

Kur'ân eğitiminden geçen bir insanın genel ni­telikleri nelerdir? Bunları umûmî vasıflarıyle nasıl ta­nıtabiliriz?

Kur'ân eğitiminden geçen bir insanı bütün yönle­riyle burada tanıtmak mümkün değildir. O ayrı bir ça­lışma konusudur. Böyle bir çalışmaya ihtiyaç da vardır. Bizim burada yapabileceğimiz şey, Kur'ân eğitiminden geçen ve "insan-ı kâmil" adiyle şöhret bulan insan tipi­nin önde gelen vasıflarını saymak olabilir. Bunları şöy­le sıralayabiliriz:

O, Kur'ân ve sünnetin değer ölçüleri mu­vacehesinde büyük bir intibak (uyum) kabiliyetine sa­hiptir. Bu itibarla Allah'la, insanlarla, hayvanlarla ve bütün varlıkla uyum içindedir. Onun uyumu daima bi­linçlidir; gözü kapalı ve kişiliğine gölge düşürecek bir uyum değildir.

O, okuyan, dinleyen, gözlemler yapan, eşya ve olayları sorgulayabilen, düşünen, tartışan, bilgilerinden yeni bilgiler üretebilen ve bu bilgileri ifade gücüne sa­hip olan aydın bir kimsedir. Sağlam bir imana sahiptir. Her türlü gösterişten uzak, ihlaslı ve muntazam bir ibâdet hayatı vardır. Davranışları ahlâk kurallarına uygundur. Bedenle ruh, dünya ile âhiret arasında sağ­lıklı bir denge kurmuştur. Hiç ölmeyecekmiş gibi dünya için, hemen ölecekmiş gibi âhiret için çalışır. Kendisi için istediğini mümin kardeşi için de ister; kendisi için istemediğini onlar için de istemez. Elinden ve dilinden hiç kimselere zarar gelmez. Bencillikten uzak, özgeci bir ruha sahiptir. Komşusu açken tok yatmaz. Mutluluğun paylaşıldığı zaman güzel olduğuna inanır. İnsanlık hayrına -özellikle milleti için- her tür çalışmadan zevk duyar. Bir gününün diğer gününe eşit olmasını ziyan kabul eder. Makul olan her tür yeniliğe kucak açar; bu­nun birlikte geçmişini inkâr etmez. Her zaman hak­tan ve haklıdan yanadır. Allah'ı ve O'nun yarattıklarını gönülden sever. Çevresi, yuvası, eli, yüzü, özü ve sözü hülâsa herşeyi temiz ve muntazamdır. Kötü duygular­dan uzak, kafası ve gönlü aydınlıktır. Estetik değer ta­şıyan herşeye hayranlık duyar; oradan Allah'a yüksel­mesini bilir. İnsanlarla birlikte olmaktan, onlarla bera­ber çalışmaktan mutlu olur. Engin bir hoşgörüye sahip­tir. Hikmet onun yitiğidir; nerede bulursa alır. Eşya ve olaylara Allah'ın nuruyla bakar; eşya ve olayların haki­katini görmekte güçlük çekmez. Musibetlere karşı sa­bırlıdır; asla şikayet etmez. Ehl-i dildir; incittiği zaman incinir. İyiliği Allah’dan, kötülükleri ise kendi nefsin­den bilir. Ye'si şirke denk tutar; korkuyla ümit arasın­da yaşar. Hemen her konuda ifrat ve tefritten uzak du­rur; aşırı hareketlere tevessül etmez.

Son söz: Hidâyet Allah'dandır.

[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Sonuç
« Posted on: 30 Nisan 2024, 16:55:00 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Sonuç rüya tabiri,Sonuç mekke canlı, Sonuç kabe canlı yayın, Sonuç Üç boyutlu kuran oku Sonuç kuran ı kerim, Sonuç peygamber kıssaları,Sonuç ilitam ders soruları, Sonuçönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes