๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ => Kuranda İnsan Psikolojisi => Konuyu başlatan: ღAşkullahღ üzerinde 14 Şubat 2011, 18:27:59



Konu Başlığı: Salih İnsanlar Hakkında Aşırılık
Gönderen: ღAşkullahღ üzerinde 14 Şubat 2011, 18:27:59
Salih İnsanlar Hakkında Aşırılık

 İslâm'ın sakındırdığı ve yasakladığı temel hususlardan birisi de, salih insanlar hakkında aşırı gitmektir. Çünkü aşırılık, ümmetlerin helak sebeplerinden birisidir.

Ehl-i Kitab, Hz. İsa hakkında çok ileri gitmişlerdi. O'nu Allah'ın oğlu, üçün üçüncüsü yapmışlardı. Bazıları ise "Allah Meryem oğlu İsa'dır." diyorlardı. Bazıları da bilginleri ve din adamları hakkında aşırılığa gitmişler, Allah'ı bırakıp onları "rab" edinmişlerdi. Bundan dolayı Allah Ehl-i Kitab'ı şu şekilde uyarır:

"Ey Kitab Ehli! Dininizde aşırılığa kaçmayın! Allah hakkında sadece gerçeği söyleyin!.."[206]

“De ki: Ey Kitab Ehli! Dininizde haksız yere aşırılık etmeyin. Daha önceden sapan, bir çoklarını saptıran ve yolun doğrusundan uzaklaşan bir topluma uymayın."[207]

Tarihte ilk şirke düşen toplum, Hz. Nuh'un milletidir. Bunun sebebi, sâlih insanlara olan aşırı saygı ve sevgileridir.

Hz. Nuh toplumunun tanrıları Ved, Süva, Yağus ve Yeuk, aslında salih insanların isimleridir. Ne var ki, bunlar öldükten sonra, bu kişilere olan aşırı sevgilerinden dolayı, onların heykellerini yaparlar. Oturdukları bölgeye de onların isimlerini verirler. Zamanla onlara ibadet etmeye de başlarlar.

Bu durum bize açıkça göstermektedir ki, aşırı sevgi insanın gözünü kör, kulağını sağır etmektedir.[208] Onun için bu konuda itidalli olmak gerekir.

Bazı kişilerin sâlih kabul ettikleri insanların türbe ve kabirlerine gidip aşırı ta'zim göstermeleri, adakta bulunmaları, kurban kesmeleri, yanındaki ağaçlara bez bağla­maları, bazı işleri için yardım dilemeleri, oradan toprak ya da taş alıp buna kutsiyet atfetmeleri, onları şirke götü­rebilir.

Bu gibi kişilerin, hala dünyada tasarruf sahibi olduk­larına inanılır olması, insanı şirke götürür. Çünkü yerin göğün tek hâkimi Allah'tır. Allah dışında bir kimseden bir şey istemek ise, büyük bir günah ve sapıklıktır.[209]


[206] Nisa: 4/171.

[207] Maide: 5/77.

[208] Ebu Davud: Edeb: 116.

[209] Doç. Dr. Abdullah Özbek, Kur’an’da Tevhid Eğitimi, Esra Yayınları:83-85