> Forum > ๑۩۞۩๑ Kitap Dünyası - İlim Dünyası Kütüphanesi ๑۩۞۩๑ > Kuranı Kerim > Kuranda İnsan Psikolojisi >  Saat
Sayfa: [1]   Aşağı git
  Yazdır  
Gönderen Konu: Saat  (Okunma Sayısı 1246 defa)
08 Şubat 2011, 20:25:12
ღAşkullahღ
Muhabbetullah
Admin
*
Çevrimdışı Çevrimdışı

Cinsiyet: Bay
Mesaj Sayısı: 25.839


Site
« : 08 Şubat 2011, 20:25:12 »



Sa’at

 Saat, muayyen bir zaman fasılası, bilhassa tespit edilmiş bir başlangıca göre herhangi bir anda zamanı ölçen alettir [762]. Bu keli­menin türevlerinden olan sa'v gecenin bir parçası; si'v gecenin bir parçasından biraz fazlası; sâ'at ve sa'y koşmak, ni­yet etmek, yönelmek, tasarruf, kazanç [763], zamanın bölümlerinden bir bölüm, yahut en asgari bir vakit, ve kıyamet [764] gibi manalar ifade etmektedir Kıyamette insanın bir defada kalkışı, saat kelime­siyle ifade edilmiştir. Halbuki kıyamet kelimesinin türevlerinden olan kuveymetunAcy, sınırları belirlenmemiş bir vakittir [765]. Başı ve sonu belirlenmiş olma açısından kıyamet ve an kelimeleri, saat kelimesinin müradifi olarak kabul edilebilir.

İlk insanlar zamanı en doğru bir şekilde güneş saatiyle ölç­müştür. Bunun günümüzde kullanılan ve beş yüz yıllık Mazisi olan saatlerden daha iyi bir zaman ölçme yöntemi olduğu savunul­maktadır. Güneş saatinden önce insanlar zamanı ölçmek için çe­şitli araçlardan faydalanmışlardır. Eski Mısır ve Mezopotamya'da şehir ve kasabaların merkezi yerlerine dikilen sütunlar, açık ve gü­neşli havalarda bu ölçümü gerçekleştiren ölçeklerdir [766]. Zaman sü­rekli olarak güneşin hareketiyle tarif edilmiştir. Herhangi bir yerde güneşin batış anı, bir zaman başlangıcı olarak alınmış ve o anda saatin 12 olduğu, ertesi gün güneşin batma anına kadar iki defa 12 saat geçtiği kabul edilerek ezani saat tarifi yapılmıştır. Yunanlı­ların yıldızlar semasının 15 derecelik dönmesine tekabül eden müsavî ve nücumî saat ile, milattan asırlarca önce Mısır, Hindistan ve Çin'de iptidaî saatlerin kullanıldığına dair bilgiler mevcuttur. Su ve kum saatleri de dar manada saat kelimesinin hatırlattığı ölçeklerdir[767].Aslında standart saat diye kullanılan şey, dünyanın kendi dö­nüşüdür. Bu, güneşin bir meridyenden ötekine geçişiyle ölçülür. Referans noktası sabit bir yıldız olup, ona göre ölçülen zamana, yıldız zamanı denilir [768]. Dünyaya özgü zaman ölçümlerinin hiçbir evrenselliği yoktur. Saat, dünyanın kendi çevresinde tam dönüş yaptığı sürenin tahminen; 1/24'üdür. Rölativite kuramında saat, sadece insan eliyle yapılan saat değildir. Bir kısım düzenli, periyo­dik oluşlar geçiren her şey saattir. Biraz önce işaret edildiği gibi dünyanın 23 saat 56 dakikalık dönüşü, atomun çok belirli titreşîmlerdeki yayılması birer saattir. Saatlerin esas yapısı, atomlarda görüldüğü gibi, evrenin çeşitli yerlerinde olağan üstü bir benzerlik gösterirler. Bu periyodik olaylardan herhangi biri, zaman ölçü­münde kullanılabilir. İnsanın yapmış olduğu saatin tek ve önemli yönü, kolayca gözlenebilir olmasıdır [769]. Daha sağlıklı olan saatlerin bir kısmı örnek olarak sunulmuştur.

a) Kozmolojik Saat: Kur'ân, kozmik manada saat olarak za­manı ölçen bir çok kelime kullanmıştır. Zamanın en küçük birimi olan an'dan, 'asr ve devre varıncaya kadar, zamanı ölçen kelime­lerin tamamının yevm kelimesinin kapsama alanına girdiği söyle­nebilir. Güneş, hareketleriyle, bir saat gibi zamanı ölçmektedir. 24 saatlik süre içerisinde zamanı ölçen kelimeler tekrar gözden geçi­rilecek olursa, hiçbir an'ın ölçüm dışında bırakılmadığı görülecek­tir. Zaten saatin gayesi, hayatı tanzim etmektir. Yer ve göklerin ya­ratılışını zaman olarak ölçen ayetler, varoluşun, zamanın ölçümü dışında gerçekleşmediğini göstermektedir.

b) Biyolojik Saat: Kur'ân, olayları mutlak ölçeklerle ölçmemektedir. Zamanı ölçerken, olayın mahiyetine göre çok değişik öl­çekler kullanmaktadır. Bu ölçeklerin herbiri, ölçtüğü zamanın öl­çüm aleti, yani saatidir. Lemhun bi'l-basar "bir antik bakış" (Kamer, 50), mehîd "hayız" (Bakara, 222), eşud "buluğ çağı" (Hac, 5), hâm "on nesli dölleyen erkek deve" (Mâide, 103) keli­melerinin ifade ettiği süreler farklı zamanlan ölçen biyolojik saat­lerdir.

c) Radyoaktif Saat: Yerin katılaşmaya başladığı andan itiba­ren minimum süredir. Ancak bu saat yerin akışkan halinde geçir­diği süreyi belirlemez. Bu dönemin süresi, kurşun ve uranyumun; radyoaktif kaynaklı olduğu kabul edilerek yapılan hesaplarla be­lirlenir. İlk var oluşun, saniyenin trilyonda birine tekabül ettiği, bu maddelerin oluşumunun, laboratuarda deneme ile ölçülebildiği, bilim tarafından ileri sürülmektedir. İşte bu, ilk "ol" (Yâsîn, 81, 82) emri ile ortaya çıkan hakikattir ki bu hakikat bilim ve tekniğin ölç­mekten aciz kaldığı bir andır [770]. Yerin katılaşma anından itibaren geçen süre, jeolojik tabakalardan alınan kaya numuneleri ile be­lirlenmektedir. Yere ait maddenin, yerin oluşumundan önce var olduğu ise tabiidir.

d) Jeolojik Saat:Yağmurların sürükleyerek denizlere ve ne­hirlere akıttığı toprakların akış hızından, bulundukları kalınlığa ulaşmak için geçirdiği zaman aralığı tahmin edilebilir. Bunun öl­çümü için jeolojik kum saati kullanılmaktadır [771].

Kur'ân'da kırk dokuz yerde geçen saat kelimesi, kıyamet saati manasında kullanılmıştır [772]. Bu tespit, doğru olmakla birlikte nok­sandır. Zira saat kelimesinin geçtiği ayetler iyice incelendiğinde görülecektir ki Kur'ân, saat kelimesini "an" manasına da kullan­mıştır. Bu ise saat kelimesinin zaman kavramı içerisindeki seman­tik yapısının, otantik [773] olarak fark edilememesini hissettirir. Nite­kim A'râf sûresinin 34; Sebe' sûresinin 30. ayetlerinde geçen saat kelimesi "an" manasına [774] olup kozmolojik, sosyolojik, biyolojik zamanın bir an dahi te'hîr edilemeyeceğini ifade etmektedir.

Esasen ölüm ve kıyametin, Allah'tan başka kimse tarafından bilinmeyen anlarda vuku bulacağı kesindir [775]. Nitekim Sebe' sûre­sinin 30. ayetinde geçen mî'âd kelimesi de böyle bir zamanın Allah katında bilindiği, bu vaktin sayılı olduğu (Hûd, 104), sayılan bir zaman diliminin ölçülebilirliğinin mümkün oluşu, tartışma ka­bul etmez bir gerçektir. Kıyamet, ölçülemeyip, te'hîri mümkün ol­mayan, saat kelimesi ile ifade edilen andır. İşte bu manada, kıya­met ile saat özdeştir. Kur'ân bütünlüğü içerisinde bu iki kelime, bağlamı itibariyle zaman kavramı içinde an'ın müradifidir.

Kur'ân, kıyamet saatinin keyfiyetini bize bildirirken, Nahl sû­resinin 77. ayetinde, "göz açıp kapama gibi veya daha az bir za­man" şeklinde teşbihlerle bir ölçüm ortaya koymaktadır. Yoksa ayette ifade edilen lemhu'1-basarterkibinin ifade ettiği zamanın, Allah'ın fiilini ölçen bir ölçek olduğunu söylemek müm­kün değildir. Çünkü böyle bir yaklaşım, Allah'ı zamansal olarak anlamaya, "onun benzeri hiçbir şey yoktur" (Şûra, 11) şeklindeki açık nassa muhalif bir sonuca götürür. Kaldı ki Naht sûresinin 77. ayetinde teşbihle verilen sürenin, Allah'ın fiillerindeki hızı anlat­mak için kullanıldığını, ayetin devamındaki "veya daha az bir za­man" anlamını ifade eden lafız ortaya koymaktadır. Burada veri­len biyolojik ölçek, esasında psikolojik olarak aklın, bu ölçeğin daha da altında bir ölçeği, teorik ve pratik olarak anlamakta altında bir ölçeği, teorik ve pratik olarak anlamakta oldukça zorla­nacağı bir yapıda olması dikkat çekmektedir.

Kur'ân'da saat kelimesiyle ifade edilip, kıyamet diye anlaşılan ve olacakların ifade ediildiği zaman, an'ın somut bir pratiği olma­lıdır. İşte bu zaman kavramı içerisinde teorik olarak yer alan an'ın, bütün evreni nasıl kuşattığının delilidir. Bu durumda, kuşatanın, kuşatılana hükümran olmasından daha tabii ne olabilir? Kur'ân'da geçen saat kelimesi, pratik olarak zaman ölçüm aletinin ölçtüğü, günün bir saatini de ifade eder. Nitekim "Allah'ın onları, sanki gü­nün ancak bir saati kadar kaldıkları zanneder vaziyette yeniden di­riltip toplayacağı gün aralarında birbirleriyle tanışırlar" (Yûnus, 45) [776] ayetinde geçen saat kelimesinin ifade ettiği mana rölatiftir. Dünyada geçen bir ömrün, gündüzün bîr saati gibi algılanışı da bunun bir ispatıdır. Bu nedenle algılamanın zamanla çok sıkı bir ilişki içinde olduğu ortaya çıkmaktadır. Saat/kıyamet, ya ansızın geleceği için bu adı almıştır, ya bütün mahlukatın muhasebesi tek bir saatte yapılacağı için, yahut ta uzun bir zaman olmasına rağ­men, canlılar nezdinde tek bir saat gibi algılanacağından bu adla adlandırılmıştır şeklindeki açıklama, saat kelimesinin kıyameti anlatmasına rağmen, kozmik sistemdeki zaman kavramıyla bağ­lantılı olup, onun, zaman ölçeği olan saatle ilişkisi de bu doğrultu­dadır.

Saat kelimesinin türevlerinden olan suvâ' (Nuh, 23), Hz. Nuh'a inanmayanların putlarından birinin adı olduğu belirtilmek­tedir. Şu halde putperestliği ölçen bu kelime, geçmişin negatif iti­kadını göstermektedir [777]. Sâ'at kelimesi, kıyamet manasındaki kul­lanımlarında, gelecek zaman ifade etmektedir. Çünkü kıyamet, fii­len gerçekleşmemiş gerçekleşmesi gelecekte olacak bir vakadır. Dünya hayatında saat, geçmişi de ifade etmektedir. Dün saat 12'de gibi bir ifade, insan hayatının hikâye edildiği bir gerçektir. Bütün bu açıklamalardan yola çıkarak, saat kelimesinin Kur'ân'daki kullanımları, asıl manalarıyia ilişki içindedir denilebilir.

Hareket, koşuş, kıyamet, an, niyet, kast, inanılan put, zamanı ölçen alet ve ölçülen altmış dakikalık zaman gibi manaların hepsi, saat kelimesinin semantik alanı içinde yer alır. Saat, hangi ma­naya alınırsa, diğerleri o mananın müfessiri olarak gündeme gelir. Kozmolojik, biyolojik, pratik, radyoaktif, jeolojik saatlerin tamamı, rölatif ölçekler olup mutlakıyet ifade etmezler. Bütün bu ölçekleri ifade eden kelimeler, saat ile anlam ilişkisi içerisinde olan anahtar kelimelerdir. [778]


[762] Gökmen, T., "Saat", ÎA, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul, 1971, X, 2-3; Yeni Hayat Ansiklopedisi, V, 2773-2776.

[763] İbn Manzûn XIV, 384-388.

[764]er-Râgıb el-lsfahânî, s. 248.

[765] İbn Manzûr, XII, 506.

[766] Yeni Hayat Ansiklopedisi, V, 2774.

[767] Gökmen, İA,...
[Bu mesajın devamını görebilmek için kayıt olun ya da giriş yapın
Bu Sayfayi Paylas
Facebook'a Ekle
Kayıtlı

Müslüman
Anahtar Kelime
*****
Offline Pasif

Mesajlar: 132.042


View Profile
Re: Saat
« Posted on: 20 Nisan 2024, 04:21:09 »

 
      uyari
Allah-ın (c.c) Selamı Rahmeti ve Ruhu Revani Nuru Muhammed (a.s.v) Efendimizin şefaati Siz Din Kardeşlerimizin Üzerine Olsun.İlimdünyamıza hoşgeldiniz. Ben din kardeşiniz olarak ilim & bilim sitemizden sınırsız bir şekilde yararlanebilmeniz için sitemize üye olmanızı ve bu 3 günlük dünyada ilimdaş kardeşlerinize sitemize üye olarak destek olmanızı tavsiye ederim. Neden sizde bu ilim feyzinden nasibinizi almayasınız ki ? Haydi din kardeşim sende üye ol !.

giris  kayit
Anahtar Kelimeler: Saat rüya tabiri, Saat mekke canlı, Saat kabe canlı yayın, Saat Üç boyutlu kuran oku Saat kuran ı kerim, Saat peygamber kıssaları, Saat ilitam ders soruları, Saatönlisans arapça,
Logged
Sayfa: [1]   Yukarı git
  Yazdır  
 
Gitmek istediğiniz yer:  

TinyPortal v1.0 beta 4 © Bloc
|harita|Site Map|Sitemap|Arşiv|Wap|Wap2|Wap Forum|urllist.txt|XML|urllist.php|Rss|GoogleTagged|
|Sitemap1|Sitema2|Sitemap3|Sitema4|Sitema5|urllist|
Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2009, Simple Machines
islami Theme By Tema Alıntı değildir Renkli Theme tabanı kullanılmıştır burak kardeşime teşekkürler... &
Enes